Gazete Emek- Fransa'nın simgesi sayılan, Gotik mimarinin en önemli örneklerinden biri olan Notre Dame Katedrali yandı. Paris'teki 856 yıllık katedralin çatısının ve merkez kulesinin çökmesi sonucu yangın yayıldı. Fransa İçişleri Bakanlığı alevlerin kontrol altına alındığını, ana yapının kurtarıldığını açıkladı.

Fransa’nın simgesi ve dünya mimari tarihinin en önemli yapılarından biri olan, Katolik tarihinde ayrı bir yer tutan Notre Dame Katedrali’nde büyük bir yangın çıktı. Kilisenin çatısında çıktığı belirtilen yangının hızla bütün yapıyı sarması sonucu Notre Dame’ın merkez çan kulesi ve 800 yıllık ahşap çatısı çöktü.

GÜL PENCERELERİN DURUMU MERAK KONUSU

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan katedralin 1200’lü yıllarda yapılan meşhur gülbezek vitray pencerelerinin de ısıdan dolayı patladığı iddia ediliyor. Ancak bu konuda henüz kesin bir bilgi yok.

‘ANA YAPI KURTARILDI’

Dört saatten uzun süre boyunca kontrol altına alınamayan yangının gelinen noktada, Paris itfaiyesi alevlerin yoğunluğunun azaldığını açıkladı. İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez de, katedralin iki ikonik kulesinin kurtarıldığını ve ana yapının ayakta kalacağını söyledi. Bir itfaiyecinin ise ağır yaralandığı açıklandı.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim