Gazete Emek- Davos'ta düzenlenen 50. Dünya Ekonomik Forumu görüşmeleri kapsamında bugün ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e Irak'taki Hizbullah Tugayları tarafından tehdit içerikli bir mesaj gönderildi.

Hizbullah Tugayları Emniyet Sorumlusu Abu Ali Askeri sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada “Berhem Salih'in aptal Trump ve ona eşlik eden katiller çetesi ile görüşmemesi gerektiğini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Salih'in Trump ile görüşmesinin Iraklıların iradesine karşı çıkmak olarak nitelendiren Askeri, “Trump ve çetesinin döktüğü masum kanları göz ardı ettiğin için muhakkak Iraklıların bir tutumu olacak.  Özgür evlatlarımız sizi onurlu ve şanlı Bağdat'tan kovacaktır” dedi.

Irak’ta geçtiğimiz ay (27 Aralık 2019) Kerkük yakınlarındaki bir üsse düzenlenen roket saldırısında bir ABD vatandaşının ölmesinin ardından ABD ordusuna ait savaş uçakları, Irak ve Suriye'de İran destekli Hizbullah Tugayları'na ait 5 noktaya hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırı sonucu en az 25 unsurun öldüğü ve 55 kişinin de yaralandığı kaydedilmişti.

İran destekli Heşdi Şabi’ye yakın Iraklı milletvekilleri, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması önerisinin parlamento gündemine alınması için imza toplamış ancak yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle oturum gerçekleştirilememişti.

Iraklı Şiilerin dini mercii Ali es-Sistani’nin ofisinden hava saldırılarına ilişkin yapılan açıklamada, Irak’ın egemenliğine saygı duyma çağrısı yapılmıştı.

ABD’nin misillemesi bununla sınırlı kalmayarak, 3 Ocak’ta Bağdat havalimanı yakınlarından düzenlediği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Heşdi Şabi Komutan Yardımcısı Abu Mehdi Mühendis ve beraberindeki 8 kişiyi daha öldürdü. Saldırı dünya gündemine oturdu.

Saldırı sonrası Irak parlamentosunda 170 Şii milletvekilinin katıldığı oturumda yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması tasarısını onaylanmıştı.

İran yönetimi de saldırıya misilleme yaparak ABD’nin Irak’taki askeri üslerine füze saldırısı düzenlemişti.


Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim