Gazete Emek- Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Michigan’da, salgının yayılma hızını önlemek için alınan önlemlerin yarattığı ekonomik vurguna itiraz eden öfkeli kalabalık, önce Vali Gretchen Whitmer’ın korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında uyguladığı 'evde kal' önlemlerini protesto etmişti. Protestolarda, eyalet meclisi önünde toplanan bazı göstericilerin silahlı olduğu görüldü. Protestocular 'Trafiği Tıkama Operasyonu' adını verdikleri protestoda ellerinde 'Karantinaya son', 'Özgürlüğümüz için savaşacağız' yazılı pankartlar taşıdı.

Yasakların 3 Mayıs’a kadar uzatıldığı Minnesota’da da protestocular eyalet meclisi önünde toplanarak depresyondan, ekonomik sıkıntılara birçok zorlukla uğraştıklarını söyledi.

Güneydeki eyaletlerden Kentucky’de de benzer bir tablo görüldü. Sosyal mesafe kurallarını korudukları gözlenen protestocuların hedefinde Demokrat Vali Andy Beshear vardı. Protestocular, ‘Kentucky’yi aç, kral değilsin’ şeklinde slogan attı.

Utah’ta toplanan bir grup protestocu da, Amerikalıların kendilerini en iyi şekilde koruyabilme yeteneğine sahip olduğunu savundu.

Salgın önlemleri 29 Nisan’da bitecek olan Kuzey Karolina’da toplanan protestocular da, karantinanın yaratacağı ekonomik felaketin korona virüsünden daha kötü olacağını savundu. Sosyal mesafe tedbirlerine uyulmadığı gözlenen protesto görüntüleri ise Ohio eyaletinin başkenti Colombus’tan geldi. Eyalet meclisi önünde toplanan birbirine çok yakın mesafedeki kalabalık, ‘Ohio’yu yeniden açın’ sloganları attı.

TRUMP DESTEK VERDİ

ABD Başkanı Donald Trump da Demokrat valilerin yönetimindeki bazı eyaletlerdeki gösterileri desteklediğini söyleyip, salgının binlerce can aldığı New York'ta Vali Andrew Cuomo’ya da “Sesini kes” dedi.

Trump, Twitter mesajlarında, protestocuların da slogan olarak kullandığı, “Minnesota’ya özgürlük” ve “Michigan’a özgürlük” ifadelerine yer verdi.

Virginia için attığı tweetinde de halka silah taşıma hakkı tanıyan ABD anayasasının ikinci maddesine işaret eden Trump, “Virginia’ya özgürlük, 2. maddedeki haklarınızı koruyun. Bu hakkınız kuşatma altında” değerlendirmesini yaptı. Virginia’nın Demokrat Valisi Ralph Northam, Covid-19 salgınının başlamasının ardından eyaletteki silah satış şartlarını ağırlaştırmıştı.

ABD Başkanı Trump, virüs önlemlerinin mümkün olan en kısa sürede gevşetilerek hayatın normale dönmesi gerektiğini savunuyor. Beyaz Saray dün bu bağlamda, önlemlerin 3 aşamalı olarak gevşetilmesine yönelik bir plan yayımlamış, nihai kararı eyalet valilerine bırakmıştı.

‘SİZDEN BİR TEŞEKKÜR DUYMADIK’ 

Trump, Twitter hesabından New York Valisi Andrew Cuomo’ya da yüklenerek “Vali Cuomo, vaktini daha çok işe ve daha az şikayete ayırmalı. Buradan yürü git ve işini yap. Sesini kes” ifadesini kullandı.

New York’a diğer tüm eyaletlerden daha çok para ve ekipman desteği sağlandığına işaret eden Trump, “Binlerce hastane yatağı inşa ettik, bunlara ihtiyaç duymadınız ya da kullanmadınız. Sizin önceden edinmeniz gereken çok sayıda solunum cihazını biz verdik, yapmanız gereken test yardımını da biz ulaştırdık. Ama sizden hiç teşekkür duymadık. Virüse ilişkin sayılarınız hiç iyi değil. Az laf, çok iş” ifadelerini kullandı.

ABD'LİLER CUAMO’YU DESTEKLİYOR

ABD’lilerin büyük çoğunluğu ise Andrew Cuomo’nun salgına karşı iyi bir mücadele yürüttüğünü düşünüyor. Demokratlar arasında yapılan bir ankette, partililerin önemli bir kısmının, başkanlık yarışında Joe Biden’ı değil Cuomo’yu görmek istedikleri ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim