Gazete Emek- Milli Savunma Bakanlığı, Minbiç'te devriyelerin başladığını duyurdu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump ortak devriyelerin başlamasının ardından görüştü. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığından açıklama yapıldı.

Bakanlıktan açıklama

Milli Savunma Bakanlığı'nca TSK ile ABD ordusunun, Suriye'nin Minbiç kenti kırsalında ortak devriyeye başlamasıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Devriyelerin, yol haritasında belirlenen hedeflere ulaşılana kadar sürdürüleceği belirtilen açıklamada şöyle denildi:  

" Münbiç yol  Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasında Münbiç konusunda devam etmekte olan faaliyetler, " Münbiç Yol Haritası" ve "Güvenlik Prensipleri" çerçevesinde yürütülmektedir. Bu kapsamda karşılıklı yürütülen planlama, koordinasyon ve müşterek eğitim çalışmaları sonucunda; Müşterek Birleşik Devriyelerin icrasına 01 Kasım 2018'de saat 15.53 itibariyle başlamıştır. Devriyeler Münbiç Yol Haritası'nda belirlenen hedeflere ulaşana kadar devam edecektir."

Erdoğan ile Trump arasında ilk temas 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump Minbiç'te ortak devriyelerin başlamasının ardından görüştü. İki liderin Suriye'deki gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin  yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. 
İkili konular ve Suriye’deki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Münbiç ve İdlib’le ilgili düzenlemelere de değinilmiştir. 

Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Trump, ABD-Türkiye arasındaki ikili ilişkileri daha da güçlendirmeye yönelik yapıcı adımlar atma konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır. İki lider, gerek ikili gerek bölgesel konularda önümüzdeki süreçte de yakın temasta olma hususunda mutabık kalmışlardır. 
Görüşme vesilesiyle, ABD’nin Pittsburgh kentindeki sinagoga yapılan saldırıyı da kınayan Sayın Cumhurbaşkanımız, hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Amerikan halkına taziyelerini iletmiş, yaralılara acil şifa dilemiştir.” 

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin, "İki lider özellikle Suriye'deki koordinasyon konusunda birlikte çalışma arzusunu ele aldılar." açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin bilgi verdi.

Sanders, açıklamasında, "Başkan (Donald Trump) bu sabah Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ile görüştü. İki lider özellikle Suriye'deki koordinasyon konusunda birlikte çalışma arzusunu ele aldılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pittsburgh'daki sinagogda yaşanan trajik kayıplar için başsağlığı dileğinde bulundu." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Cumhuriyet


 

Editör: TE Bilişim