Gazete Emek- ABD Başkanı Trump, darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen’in iade edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya, “Bu şu anda değerlendirdiğimiz bir şey değil” yanıtı verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Ankara’nın 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen’in iadesinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Beyaz Saray’dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Gülen’in iade edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

“Bu şu anda değerlendirdiğimiz bir şey değil. Türkiye için ne yapacağımıza bakıyoruz, her zaman bakıyoruz. Açıkçası tüm iyi ilişkilerimizin olduğu ülkeler için bunu yapıyoruz.”

“Türkiye ile iyi bir ivme yakaladık” diyen ABD Başkanı’nın bu açıklaması, NBC televizyonunun geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberinde Beyaz Saray’ın Gülen’in iadesi için yollar aranması talimatı verdiği iddiasının ardından geldi.

NBC’nin iddiası

Amerikan yayın ağı NBC’nin haber bölümü olan NBC News’te geçtiğimiz günlerde yer alan bir haberde, Beyaz Saray’ın Fethullah Gülen’in iadesi için yasal yollar aranması talimatı verdiği iddia edilmişti.

Haberde, “ABD yönetimi Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yatıştırmak ve Suudi Arabistan hükümeti üzerindeki baskıyı da hafifletmek istiyor” denilmişti.

NBC News, haberini üst düzey iki ABD yetkilisine ve Beyaz Saray’ın talebinden haberdar olan iki kişiye dayandırmıştı.

Kanala konuşan kaynaklar bürokrasideki deneyimli bazı yetkililerin Beyaz Saray’ın taleplerine direndiklerini de öne sürmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanlama

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert ise gazetecilere yaptığı açıklamada NBC News’un haberini yalanlamıştı.

Nauert, Türkiye hükümetinin Gülen’in iadesi için ABD’ye defalarca talepte bulunduğunu söylemiş ve Ankara’nın sağladığı belgelerin Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini ifade etmişti.

Kaşıkçı cinayeti ile Gülen’in durumunun birbirleriyle bağlantılı meseleler olmadığını da belirten Nauert bu konuda Beyaz Saray’la da görüştüğünü, Beyaz Saray’ın bu konuda Ankara ile herhangi bir görüşme yapmadığını söylemişti.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim