Gazete emek- ABD’nin erken uyarı sistemi sayesinde kayıp vermediklerini belirten Trump, “ (İran'ın saldırısında) Alınan tedbirler sayesinde ABD ve Irak tarafından hiçbir can kaybı yaşanmadı. ABD'nin erken uyarı sistemi saldırı karşısında başarılı oldu” dedi.

“Hiçbir askerimiz hayatını kaybetmedi”

İran devlet televizyonu saldırı sonrası 80'den fazla ABD askerinin öldüğünü iddia etmişti. Ancak Trump, “Dün akşamki saldırıda hiçbir Amerikalı yara almadı. Tüm askerlerimiz güven içinde. Çok az bir hasar söz konusu. Amerikan güçleri her şey için hazırdır. Hiçbir Amerikalı ve Iraklı alınan önlemlerden dolayı hayatını kaybetmedi. Erken uyarı sistemi kullandığımızdan dolayı. Amerika'nın kadınları ve erkekleri son derece iyi bir iş çıkardılar” dedi.

“İran’ın davranışlarına gereğinden fazla süre tolerans gösterildi”

'Medeni dünya İran’a net bir mesaj göndermeli” diyen Trump sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör kampanyasına artık müsamaha gösterilmeyecek. Ülkeler İran’ın davranışlarına gereğinden fazla süre tolerans gösterdi, bu günler artık geride kaldı. Bugün NATO’dan Ortadoğu sürecine daha fazla müdahil olmasını isteyeceğim”

“İran dünyada terörizmin en büyük sponsoru olmuş”

“Ben ABD Başkanı olduğum sürece İran’ın nükleer silah sahibi olmasına asla izin verilmeyecek” diyen Trump, “Uzun zamandır İran'ın istikrarı bozan davranışını tolore etmeye çalışıyoruz. İran dünyada terörizmin en büyük sponsoru olmuş, nükleer silahlarla medeni dünyayı tehdit etmektedir. Biz hiçbir zaman bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. 2015'te yapılan saçma nükleer anlaşmasından sonra zaten davranışını değiştirdi. Amerika'ya teşekkür etmek yerine ölüm tehditleri savurmaya başladılar” diye konuştu.

“ABD ordusu dünyanın bir numaralı teröristi Süleymani'yi ortadan kaldırmıştır”

Kasım Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin ise Trump şu ifadeleri kullandı: “Amerikan halkının hayatını tehdit eden bir teröristin hayatına son verdik. Benim emrimdeki ABD ordusu dünyanın bir numaralı teröristi Süleymani'yi ortadan kaldırmıştır. Kasım Süleymani kanlı savaşlara imza attı. Ortadoğu'da binlerce Amerikan askerini öldürdü ve aynı zamanda kurbanları kesti. Süleymani Irak'taki Amerikan personeline yönelik saldırı düzenlemişti, 1 Amerikalı hayatını kaybetti. Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliğine saldırı düzenlemişti. Süleymani'nin çok önceden öldürülmesi gerekiyordu. Kasım Süleymani'yi ortadan kaldırarak teröristlere çok güçlü bir mesaj vermiş olduk, halkımıza zarar vermeyin, tehdit etmeyin.”

“Dünya daha barışçıl olmalı”

Trump’ın ayrıca, “İran’ın saldırganlığı akılsızca imzalanan nükleer anlaşmadan sonra artmıştır. İran’la yeni anlaşma yapılmalı dünya daha barışçıl olmalı. İran büyük bir ülke olabilir, şiddeti körüklemekte ve nefreti körüklediği sürece Ortadoğu'da barış ve istikrar sağlanamaz. Ortadoğu petrolüne ihtiyacımız yok” ifadesini kullandı.

“IŞİD’in yok edilmesi konusunda İran’la birlikte çalışmalıyız”

Son olarak İran’a birlikte çalışma mesajı da veren Trump şöyle konuştu:  “Üç ay önce IŞİD'i yüzde yüz ortadan kaldırdık, sonra IŞİD'in vahşi lideri el Bağdadi'yi öldürdük. IŞİD'in yok edilmesi İran'ın da çıkarınadır, bu konuda birlikte çalışmalıyız.”

Kaynak:Basnews

Editör: TE Bilişim