Gazete Emek- ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çıkmasının ardından yeniden uyguladığı yaptırımlarda 2. aşama yürürlüğe girdi. ABD, Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülkeye İran'a yönelik yaptırım paketinde petrol ithalatı konusunda muafiyet tanıdı.

ABD, İran yaptırımlarını devreye aldı. ABD'nin muaf ülkeler listesinde Türkiye de bulunuyor.

YAPTIRIM LİSTESİ

İran Gemicilik ve Enerji Sektörü'ndeki 200'den fazla kişi ve geminin yaptırım listesinde olduğu açıklandı.
50 İran bankası ile 700'den fazla İranlı yaptırım listesine alındı.
İran Hava Yolları ve 65'ten fazla uçağı yaptırım listesine alındı.
İran Atom Enerjisi Kurumu, 23 yan kuruluş ve ilgili kişiler yaptırım listesine alındı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a yönelik yaptırımlarla ilgili açıklama yaptı. Pompeo, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu 8 ülkenin 'petrol ithalatı' konusunda ambargodan muaf tutulacağını açıkladı.

Pompeo, şunları söyledi:

"Geldiğimden beri yaptırımlar uygulanmıştır bugün hızlandırılacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. İran'a yaptırımlar devam edecek ve cezalar da olacak. İran'la iş yapmak kötü sonuçlar doğuracaktır. 20'den fazla ülke zaten piyasadan 1 milyon varil azalttı. Mayıs'tan beri petrol gelirleri düştü. Bazı ülkelere muafiyet verdik."

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yapılan açıklamada, 50 İran bankası ve iştiraklerine, 200'den fazla kişi ile sahip oldukları gemilere, Tahran'ın ulusal havayolu şirketi ile 65'ten fazla hava aracına yaptırım uygulanacağını söyledi.

8 ÜLKE MUAF

Türkiye'nin yanı sıra; 'petrol ithalatı' konusunda yaptırımlardan Çin, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Japonya ve Yunanistan da muaf tutuldu.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim