Gazete Emek- ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla bir telefon görüşmesi yapan Zelenskiy, Washington'un verdiği bilgilerin, soruşturulan kazanın nedeninin belirlenmesine yardımcı olacağını belirtti.

Zelensky daha önce uçağın İran füzesi tarafından vurulmuş olması ihtimalinin araştırıldığını söylemişti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov ise uçağın havalandıktan birkaç dakika sonra düşmesini soruşturan ekibin, dört farklı teoriyi incelediğini açıkladı.

Oleksiy Danilov, bu ihtimalleri şöyle sıralamıştı

Uçağın füzeyle düşürülmesi
Uçağın bir insansız hava aracıyla çarpışması
"Terör saldırısı"
Uçağın motorunun patlaması
Amerikalı yetkililer ise uçağın İran tarafından muhtemelen yanlışlıkla düşürülmüş olabileceğini ima etmişlerdi.

NATO'dan da açılama geldi

Genel Sekreter şöyle konuştu:

"Tüm olguları ortaya koymamız önemli. İran'a şeffaf ve titiz, eksiksiz bir soruşturmaya tümüyle katılması ve katkıda bulunması çağrısı yapıyorum."

"Çeşitli NATO müttefiklerinden gelen, uçağın İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğine dair gördüğümüz haberlere inanmamak için bir sebep yok." 

"Tam da bu yüzden, tüm olguları ortaya koyan tam kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyacımız var. Tam da bu yüzden, böylesi bir soruşturmada İran tarafının tam işbirliğine ihtiyacımız var."

İran: Ukrayna uçağını füzeyle düşürdüğümüz iddiaları asılsız
Tahran yönetimi ise ABD medyasında çıkan bu yöndeki haberleri yalanladı.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rabiey, "ABD ve müttefiklerinin asılsız iddiaları, olayda hayatını kaybeden 176 kişinin ailelerinin ve yakınlarının yaralarına tuz basıyor" dedi.

İran Sivil Havacılık İdaresi de uçağın füzeyle düşürüldüğü iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, "İncelemeler bir ya da iki yıl sürebilir" ifadesi yer aldı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok ise istihbarat servislerinin yolcu uçağının bir uçaksavar füzesi ile gökyüzünde vurulduğu konusunda özel bilgilere sahip olduğunu açıkladı.

İsveç Ulaştırma İdaresi, İran Hava Yolları'nın, iki ülke arasındaki seferlerini iptal etti.

Alman hava yolu şirketi Lufthansa da Pazartesi gününe kadar Tahran'a tüm seferlerini iptal ettiğini açıkladı.

Ukrayna Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağı Çarşamba sabahı erken saatlerde Tahran'dan Kiev'e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüştü.

Kazada hayatını kaybedenlerden 82'si İran, 63'ü Kanada, 11'i Ukrayna, 10'u İsveç, dördü Afganistan, üçü Almanya, üçü de İngiltere vatandaşıydı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ellerindeki kanıtlara göre Tahran'da düşen Ukrayna Hava Yolları'na ait yolcu uçağının İran'dan atılan bir füzeyle muhtemelen yanlışlıkla vurulduğunu söylemişti.

Justin Trudeau Ottawa'da dün düzenlediği basın toplantısında, "Elimizde müttefiklerimiz ve kendi kaynaklarımız da dahil olmak üzere birden fazla kaynaktan gelen istihbarat var. Kanıtlar, uçağın İran'a ait bir karadan havaya füzeyle vurulduğunu gösteriyor" demişti.

Trudeau, "Bu, yanlışlıkla yapılmış olabilir. Elde ettiğimiz bu yeni bilgi, konuyla ilgili çok detaylı bir soruşturma yapılması gerektiğini daha da çok ortaya koyuyor" diye konuşmuş, kazayla ilgili tam ve kapsamlı bir soruşturma açılması çağrısı yapmıştı.

Kazayı kim soruşturuyor?
Boeing ABD'de üretildiği için normal koşullarda herhangi bir uluslararası soruşturmaya ABD Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu'nun da dahil olması gerekiyor. Ancak bunun için kurulun, ilgili yabancı ülkenin iznini alması ve o ülkenin mevzuatına göre hareket etmesi zorunluluğu var.

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade uçağın kara kutusunun "ne Boing'e ne de Amerikalılara verileceğini" açıklamıştı.

Abizade, "Bu kaza İran havacılık kurumu tarafından soruşturulacak. Fakat Ukraynalılar da soruşturmaya katılabilir" demişti.

Kaynak:BBC News Türkçe

Editör: TE Bilişim