Gazete EmekYPG Genel Komutanı Sipan Hemo, BM Güvenlik Konseyi’nin geçtiğimiz günlerde tüm Suriye için aldığı ancak Türkiye’nin uymadığı “ateşkes” kararına ve uluslararası güçlerin bu durum karşısındaki sessizliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Hemo, Afrin konusunda tüm uluslararası güçlerin Türkiye ile ‘iş tuttuğunu’ savunurken, BM’de alınan ‘ateşkes’ kararını da ‘oyun’ olarak nitelendirdi.

Hemo’ya göre ‘ateşkes’ ile asıl amaç Guta ve Şam’dı, özellikle de Guta idi. Ancak Guta’da savaşan bazı taraflar, Afrin’i de öne çıkardı. Hemo bunun nedenini şöyle izah ediyor:

“Bu taraflar kendileri ve çıkarları için bunu söylediler. İşte ‘Eğer siz Guta’da savaş var diyorsanız, bakın Afrin’de de savaş var’ dediler. Onlar kendileri için bir manevra yaptılar. Aslında Afrin hiç gündemde yoktu. Bütün uluslararası güçler, Guta için toplandı ve onun için karar aldılar. Guta’da savaşın devam etmesini isteyen güçler, Afrin’i de gündeme getirerek, olayı çıkmaza soktular. Onun için bu karar ne Guta’da ne de Afrin’de yürürlükte değil. Esasında bir anlaşma da oldu. Türk devleti ‘Ne siz Afrin’den bahsedin ne de biz Guta’dan’ dedi.”


Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim