Gazete Emek- Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ana omurgasını oluşturduğu Minbiç Askeri Meclisi’nin Sözcüsü Şervan Derviş, güçlerinin kentten çıkmayacağını söyledi.

K24’e konuşan Minbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derviş, Minbiç’den çıkmayacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’dan üst düzey bir heyetle dün gece biraraya geldiklerini belirten Şervan Derviş, IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon güçleri yetkililerinin kendilerine olan desteğini yinelediğini kaydetti.

Türkiye ile ABD’nin Minbiç konusunda anlaştıkları şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Şervan Derviş, şunları kaydetti:

“Uluslararası Koalisyon güçleri yetkilileriyle temasımız sürüyor. Güçlerimizin Minbic’den çekilmesi sözkonusu değil. Ayrıca ABD’nin Türkiye ile Minbiç konusunda herhangi bir anlaşması yok.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile ABD'nin Minbiç konusunda anlaşma sağlayamadığını belirtmişti.

Sözcü Heather Nauert, dün, Suriye'nin Minbiç kentiyle ilgili Türk yetkililerle yapılan görüşmeden henüz sonuç alınamadığını kaydetmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise bugün, “YPG buradan çıkarılacak. YPG'nin yerine yönetimde ve güvenlik kuvvetlerinde kimler yer alacak bunu da Türkiye ve ABD birlikte kararlaştıracaklar” dedi.

YPG’nin Minbic’den çekilmesine Türkiye’nin nezaret edeceğini ve bu süreci yerinde denetleyeceğini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“YPG çekildikten sonra güvenliği ile ilgili tedbirleri biz alacağız; boşluk oluşmasın ve başka terör örgütleri girmesin diye. Burada kriter, buranın demografik yapısı. Yüzde 90'dan fazla Araplar’ın yaşadığı bir bölge. Kürtler yüzde 2 ise yönetimde de yüzde 2'den fazla olmaz.

Minbiç modeli daha sonrası için de bir model olacak. Başka şehirlere de gideceğiz, örneğin Rakka. Aynı şekilde Kobani. Nüfusu ağırlıklı Kürt ise yönetimin de Kürtler'den oluşması doğal. PKK, Kürtleri de sürgüne gönderdi. O Kürtlerin geri dönmesi lazım.”

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim