Gazete Emek-ABD'de Reza Zarrab ve Hakan Atilla'nın yargılamasına devam ediliyor. Zarrab dikkat çekici ifadelerde bulundu. 

İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını Amerikan finans sistemini kullanarak ve Türkiye’de hükümet yetkililerinden yardım alarak delme suçlamasıyla görülen davada, son anda sanık sandalyesinden tanık sandalyesine ‘transfer’ olan İranlı işadamı Reza Zarrab ifade vermeye başladı.

ABD'de İran ambargosunun delinmesiyle ilgili davasında tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab ifade vermeye başladı. Tanık kürsüsünde yemin eden Zarrab savcılıkla yaptığı anlaşmayı anlatıyor.

İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını Amerikan finans sistemini kullanarak ve Türkiye’de hükümet yetkililerinden yardım alarak delme suçlamasıyla görülen davada, son anda sanık sandalyesinden tanık sandalyesine ‘transfer’ olan İranlı işadamı Zarrab bugün ifade vermeye başladı.

0:30 Yargıç, bundan böyle Zarrab’ın mahkemeye sivil kıyafetle gelebileceğini söyledi.

00:20 Duruşma bugünlük sona erdi. Yarın devam

0:05:

Savcı: Halkbank’tan ne kadar para çektiniz?

Zarrab: Birkaç milyar?

Yargıç: Birkaç milyar ne?

Zarrab: Euro.

23:50 - Zarrab: Bana altın ticaretiyle ilgili gümrükte nasıl yalan beyan vereceğimi bizzat Süleyman Aslan (dönemin Halkbank genel müdürü) ve yardımcısı Hakan Atilla (Aslan’ın yardımcısı) anlattı.

Zarrab'a göre Halkbank'tan Aslan ile sanık Atilla, kendisine gümrük beyannemesinde İran destinasyonlu altın ticareti yapıldığının yazılması gerektiğini söyledi.

Hakimin "İran'a altın gönderdin mi?" sorusuna Zarrab, "Hayır" yanıtını verdi.

23:45 - Zarrab: Aslan İran yaptırımlarının ne olduğunu biliyordu

Zarrab, İran Ulusal Petrol Şirketi'ne gitmesi gereken bir paranın kendi hesabına gelmesinden ötürü Halkbank yetkililerine sinirlendiğini anlatıyor.

Ayrıca Halkbank'ın eski genel müdürü Aslan'ın ve Halkbank'ın yaptırımların ne olduğunu ve hangi işlemlerin yaptırımları deleceğini bildiğini aktarıyor

23:43 -Reza Zarrab: Halkbank'a gelen para Euro ve Türk Lirası olarak Denizbank'a gönderiliyordu

23.42 Süleyman Aslan'ın asistan sekreteri ile bir telefon görüşmesinin kayıtlara yeni kanıt olarak kabul edildi.

23:34 - Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın sekreteriyle olan telefon görüşmesine ilişkin ses kaydı mahkemeye delil olarak sunuldu

23.17 Mahkemeye 5 dakikalık ara verildi.

23:00 - Zarrab'ın salonda yaptığı çizim savcılık tarafından deliller arasına alındı; Sarraf tanık kürsüsüne geri döndü.

22:40 - Zarrab: NIOC'un Sermayeh Döviz'e gönderdiği uluslararası transfer benim ofisime gelirdi, bu bir ödeme talimatıydı. Benim elemanlarım valizlerle Royal ofisine gider ve valizleri [altın] doldurarak geri gelirdi.

22:30 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, "Zarrab jüri için şemayı çizerken rahat ve amirane görünüyor. ABD federal mahkemesinde hapishane üniforması giyiyor olmasa bir şirketin yönetim kurulu toplantısını yönetiyor sanılabilirdi" yorumunda bulundu.

22.12 Zarrab, altın ticaretinin nasıl işlediğini tahtada çizerek anlatmak için tanık kürsüsünden ayrıldı.

22.05 Zarrab, Ulusal İran Petrol Şirketi'ne ilişkin bilgileri paylaşıyor.

22.02 Savcı, İran'la yürütülen ticaretten kâr olarak Çağlayan'ın kardeşine yapıldığı iddia edilen 2.4 milyon TL'lik ödemenin dekontunu kanıt olarak sundu. Atilla'nın avukatı itiraz etti. Hakim Berman kanıtı kabul ediyor.

21.52 Savcı 'Bu ödemeleri Çağlayan ne şekilde aldı?' sorusuna Zarrab, "Nakit para, değerli eşyalar ve banka havaleleri' diye yanıt verdi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan'ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise 'Evet' yanıtını verdi.

21.38 Aranın ardından Sarraf tanık kürsüsüne döndü, yeniden ifade vermeye başlayacak. Duruşmanın ilk kısmında Zarrab'ın ayaklarında yer alan zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı.

21.29 Fotoğraf çekmenin yasak olduğu mahkeme salonunda savcının üzerinde çalıştığı bir şema dikkat çekiyor. Şemanın Türkçeleştirilmiş hali şöyle:

20.30 - Duruşmada öğle molası verildi.

20:13: Zarrab'a "Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin" diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: "Çünkü o ekonomi bakanıydı."

'ZAFER ÇAĞLAYAN'A 45-50 MİLYON EURO RÜŞVET VERDİM'

Zarrab, Halkbank ile ilişkisinin 2012 yılında başladığını ancak bağlantılarının daha eskiye dayandığını söyledi. Türkiye'de eşi Ebru Gündeş'in ünlü bir sanatçı olmasından dolayı hep göz önünde olduğunu söyleyen Zarrab, bu nedenle dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın kendisini reddettiğini söyledi.

Bunun ardından dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile bağlantıya geçtiğini belirten Zarrab, Çağlayan'a Halkbank ile olan işi halletmesi için 45 ila 50 milyon euro arasında bir tutar rüşvet verdiğini söyledi.

20.12 Zarrab, Halkbank'ın başlangıçta Türkiye'de şöhreti nedeniyle onunla çalışmak istemediğini söyledi. Banka yetkilisi Süleyman Aslan'ın "Ben altın ticareti yapmak için çok popülerim" dediğini iddia etti. Sarraf, ancak, yine de iş için bastırmaya devam ettiğini söyledi.

20:00 - Zarrab: Aktif Bank direkt İranlılarla çalışıyordu. Beni ortadan kaldırdılar.

Savcı: “Gelirlerinizin önemli bir bölümü Aktif Bank’tan mı geliyordu?”

Zarrab: Kesinlikle.

20.03 Zarrab, "Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçıydı, ben her zaman halkın gözü önünde olan bir kişiydim" dedi.

19.59 Zarrab, Halkbank le ilişkisini anlatıyor, Ahmed Alajaji adında kuyumcunun İran gelirlerini Halkbank'a koymak için altın ihracatı sistemi önerdiğini söyledi.

19.56 Zarrab, İran Merkez Bankası'ndan sonra Bank Mellat'la iş yaptığını söyledi.

19: 32 - Zarrab, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti.

19: 28 - Zarrab,, İran Merkez Bankası eski Başkanı Mahmud Bahmani'yle 2010 ve 2011 yıllarında toplantılar yaptığını söyledi. Zarrab, bankaya 'nakit teslimatına yardım için' daha iyi bir 'fiyat' önerdiğini, daha sonra bu ilişkinin sona erdiğini söyledi.

19: 25 - ​Aktif Bank bana İran'la iş yapacak müşterilerin hesap açmak için özel bir izin alması gerektiğini söyledi. Aktif Bank Genel Müdürü ile görüşmeme dönemin AB Bakanı Egemen Bağış yardımcı oldu.

Mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış'ın fotoğrafı gösterildi.

19:13 - Zarrab, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi.

18:50 - Zarrab, işbirliği yapmanın hapisten çıkmak için en hızlı yol olduğunu söyledi. "Hala FBI gözetimdeyim, otelde kalmıyorum" dedi.

18:47 - Zarrab: Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru

18:45 -Zarrab: Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Korkmuştum.

18:41 - Zarrab'ın yanında tercümanı duruyor. İngilizce konuşacak yeterliliğe sahip olmasına rağmen, Sarraf Türkçe konuşmayı tercih etti.

18:30 - Zarrab'ın, ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle mahkemeye getirildi

‘SAKİN GÖRÜNÜYOR’

Reuters ajansı, zarrab'ın ifade vermeye başladığını son dakika gelişmesi olarak duyurdu. Duruşmayı yerinden izleyen Amerikalı gazeteci Pete Brush ise Zarrab'ın uzun kollu, gri bir gömlek ve üzerine koyu renkli bir cezaevi giysisi giydiğini duyurdu. Brush, Zarrab için “Sakin görünüyor, suyundan yudum alıyor” tarifini yaptı.

‘DOĞRUYU ANLATACAĞIM’

Reza Zarrab, savcılık makamıyla yaptığı işbirliği altında üç yükümlülüğü olduğunu söyledi. Bunları, “Tam olarak doğruyu anlatmak, Amerikan hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra suç işlememek” olarak sıraladı.

‘BENİ OTELDE TUTMUYORLAR’

Zarrab, bir otelde olduğu iddialarını da yalanladı. FBI gözetimi altında tutulduğunu, ‘özgürce hareket etmediğini’ söyledi.

Savcı David Denton dün jüri üyelerine yaptığı açış konuşmasında Zarrab'ı iddia makamının ‘yıldız tanığı’ olarak nitelemiş, her şeyin iç yüzünü anlatacağını söylemişti. Zarrab'ın en az iki gün boyunca ifade vereceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim