Gazete Emek- Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 5. güne girildi.

5. güne girerken Rusya'ya yönelik sert yaptırımlar dikkat çekti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Hava sahamız her Rus uçağına kapanacaktır. Buna oligarkların özel jetleri de dahil" dedi.

Avrupa'da Rusya devletine bağlı Sputnik ve Russia Today yayınları yasaklandı.

Müzakereler için Belarus'a hareket eden Rusya ve Ukrayna heyetleri görüşmelere başladı.

28 Şubat'ta yaşanan gelişmeler şu şekilde; 

15.42 ABD Hazine Bakanlığı’ndan Rusya Merkez Bankası’na ambargo

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası'na karşı yeni bir yaptırımı devreye aldı. Bakanlık, Rusya Merkez Bankası ve Rusya Varlık Fonu'nun dolar rezervlerine erişimini kesti.

15.41 VOLVO, RUSYA’YA ARABA SEVKİYATINI ASKIYA ALIYOR 

İsveç merkezli Volvo, Rusya ile ticaretle ilgili potansiyel riskler nedeniyle, bir sonraki duyuruya kadar Rusya pazarına yapılan araba sevkiyatlarını askıya alacağını açıkladı.

15.15 AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL: UKRAYNA’NIN ÜYELİĞİ ŞU ANDA GÜNDEMDE DEĞİL 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin savunma bakanları, AB'nin Ukrayna'ya 500 milyon avroluk askeri yardım bütçesi belirlemesinden sonra askeri yardımların koordinasyonu için bugün video konferans yöntemiyle toplandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 500 milyon avroluk bütçenin Ukrayna'ya yüksek vasıflı silahlar, anti tank silahları, yakıt gibi ihtiyaçların karşılanmasında kullanılacağını bildirdi.

Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'in acilen AB üyeliği talebi hakkındaki soruya, "Bugün bu konu gündemde değil. Şu anda çok daha acil, pratik konulara bakmalıyız. Üyelik yıllar alacak bir süreç. Biz önümüzdeki yıllara değil, önümüzdeki saatlerde ne olacağına bakmalıyız" yanıtını verdi.

Belarus'ta dün yapılan anayasa değişikliği referandumuna da değinen Borrell, referandumu tanımadıklarını belirterek "Sahte referandum Belarus'a nükleer ülke olma statüsü sağlayacak. Bu çok tehlikeli. Belarus'un nükleer ülke olmasının ne anlama geldiğini biliyoruz. Bu, Rusya'nın nükleer silahlarını Belarus'a koyması demektir. Bu çok tehlikeli bir yol" diye konuştu.

14.30 HARKOV’DAKİ TÜRKLERİ TAHLİYE ETMEK İÇİN TREN KALKACAK 

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, bugün saat 20.00'de Ukrayna'nın Harkov (Harkiv) şehrinden vatandaşları tahliye etmek içi bir tren hareket edeceğini duyurdu.

14:20 YUNANİSTAN RUS YATIRIMCILARA OTURUM İZNİ VERMEYECEK 

Yunanistan, Ruslara, ülke yatırım yapsalar da yeni oturum izni vermeyeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, süresi dolan oturum izinlerinin yenilenmeyeceği belirtildi ve alınan kararın, inceleme sürecinde olan başvuruları da etkileyeceği kaydedildi.

13.56 UKRAYNA, ZAPORİZHZHİA’NIN ELE GEÇİRİLDİĞİNİ YALANLADI 

Ukrayna, Rus güçlerin Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia santralini ele geçirdiği iddialarını yalanladı. Devletin nükleer şirketi Energoatom, Interfax haber ajansına Moskova'nın iddialarının doğru olmadığını savundu.

13.50 Almanya futbol ligi Bundesliga ekiplerinden Schalke 04, göğüs sponsoru olan Rus şirket Gazprom ile ortaklığını resmen sonlandırdı.

13.40 BM: UKRAYNA’DAN KOMŞU ÜLKELERE GİDENLERİN SAYISI 422 BİNE ULAŞTI 

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) Laura Padoan, Rusya’nın harekâtı nedeniyle Ukrayna'dan komşu ülkelere gidenlerin sayısının 422 bine ulaştığını duyurdu. Padoan, Twitter’dan yaptığı açıklamada, şu anda Ukrayna içinde 100 binden fazla insanın yerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi.

13.20 MÜZAKERELER BAŞLADI 

Rus heyetiyle Ukrayna heyeti arasındaki müzakereler, Belarus'ta başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyette, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ve Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Boris Grızlov yer alıyor.

Ukrayna heyetinde ise iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Donbas'ta çözüm için temas grubu Ukrayna Heyeti Başkan Yardımcısı Andrey Kostin, Kırım Tatarlarından Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Nikolay Toçitskiy bulunuyor.

Görüşmenin başlangıcında Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey kısa bir konuşma yaptı.

Katılımcıların kendisini güvende hissedebileceğini belirten Makey, "Bugünkü toplantının düzenlenmesiyle ilgili her türlü istek ve önerileriniz kabul edilecek ve yerine getirilecektir. Sonucu bekliyoruz" diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus heyetiyle Belarus sınırında, ön koşulsuz görüşme yapılacağını duyurmuştu. Rusya tarafı, Ukrayna heyetinin Belarus'a güvenli geçişi için garanti vermişti.

Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı Arakhamia, Rusya'nın önerilerini dinlemek için görüşmeyi kabul ettiklerini belirtmişti.

13.15 KREMLİN: PUTİN’İN YURT DIŞINDA MAL VARLIĞI YOK, YAPTIRIMLARA ALDIRIŞ ETMİYOR 

Rusya'nın Batı'nın yaptırımlarına karşı yanıtlar vereceğini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün kurmaylarıyla ‘değişen gerçeklikler ışığında’ ekonomik meseleleri konuşmak için bir toplantı yapacağını açıkladı. Putin'in, kendisine yönelik kişisel yaptırımlara aldırış etmediğini kaydeden Peskov, Rus liderin yurtdışında varlığının bulunmadığını dile getirdi. Peskov, bu yaptırımları ‘absürt’ olarak nitelendirdi.

13.05 NATO: UKRAYNA’YA HAVA SAVUNMA FÜZELERİ GÖNDERİYORUZ 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya askeri desteğini artırdığını açıkladı. Twitter üzerinden açıklama yapan Stoltenberg, “Az önce Başkan Zelenski ile konuştum ve onu Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretinden dolayı övdüm. NATO müttefikleri hava savunma füzeleri, tanksavar silahları ve insani ve mali yardımlarla desteği artırıyor” dedi.

12.15 ZELENSKİ: RUSYA İLE SAVAŞMAK İSTEYEN MAHKUMLARI SERBEST BIRAKACAĞIZ 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Moskova'yla görüşmelerin başlamasının hemen öncesinde Rus askerlerine seslenerek, “Hayatınızı kurtarın ve Ukrayna'yı terk edin” dedi.

Zelenski, Rusya'yla savaşmaya istekli olmaları halinde askeri deneyimi olan mahkûmları serbest bırakacaklarını söyledi. Zelenski, “Muharebe tecrübesi olan muharebe operasyonlarına katılanlar hapisten serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın operasyonunun başlamasından bu yana ülkede 16 çocuğun öldüğünü, 45 çocuğun yaralandığını ifade eden Zelenski, çatışmalarda şu ana dek 4 bin 500 Rus askerinin öldüğünü de iddia etti.

Zelenski, Rusya'ya karşı Avrupa Birliği'nde de derhal üye olmak istediklerini söyledi.

12.00 UKRAYNA HEYETİNDEKİ İSİMLER BELLİ OLDU 

Ukrayna heyetindeki isimler açıklandı: Heyette iktidardaki Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Milletvekili Rüstem Ömerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Toçitskiy bulunuyor.

11.40 Sputnik muhabiri, Rusya ile Belarus’ta yapılacak görüşmelerde yer alacak Ukrayna heyetinin görüşme yerine helikopterlerle vardığını aktardı.

11.25 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin, yaklaşık 5 bin 300 asker kaybettiğini açıkladı.

11.00 Letonya hükümeti, Ukrayna’da savaşmak isteyen vatandaşlarının ülkeye gitmelerine izin verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, dün 'uluslararası lejyon' çağrısı yapmıştı.

10.40 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA HAVA SAHASININ TAMAMI KONTROL ALTINDA 

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus güçleri Ukrayna'nın Berdyansk ve Enerhodar kentlerinde kontrolü ele geçirdi" açıklamasında bulundu. 100 bin nüfuslu Berdyansk kentinde küçük bir donanma üssü bulunuyor.

Bakanlık ayrıca Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafındaki bölgelerde de kontrolü sağladığı, santralin çalışmasını sürdürdüğü ve radyoaktif seviyenin normal olduğu kaydedildi. Açıklamada saldırının başlamasından bugüne kadar Ukrayna'ya ait 1114 askeri tesisin imha edildiği belirtildi.

10.20 RUS ORDUSU: SİVİLLER KİEV'DEN AYRILABİLİR 

Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki sivillerin ‘özgürce kentten ayrılabileceğini’ açıkladı.

Kiev’de bu sabah itibariyle sona eren sokağa çıkma yasağı, gece 22.00'de yeniden başlayacak ve yarın sabah 7'ye kadar sürecek. Ancak Kievlilere, zorunlu olmadıkça gündüzleri sokağa çıkmamaları tavsiye edildi.

10.10 Rusya Devlet Başkan Yardımcısı ve Rusya'nın müzakere heyetinin başkanı Vladimir Medinsky, Ukrayna heyetinin 1,5-2 saat içerisinde müzakerelerin yapılacağı noktaya gelmesini beklediklerini söyledi. Sputnik'in aktardığına göre Medinskiy, 'her iki tarafın da çıkarına olacak' bir anlaşmaya varmaya hazır olduklarını söyledi.

 AB’DEN RUSYA MERKEZ BANKASI’NA YASAK 

Avrupa Birliği (AB), Rusya Merkez Bankası'nın rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı aldı. Buna göre, Rusya Merkez Bankası adına veya onun talimatıyla hareket eden herhangi bir tüzel kişi, kuruluş veya organla yapılan işlemlere yasak getirildi.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası, faizi yüzde 9,5'ten tam 10,5 puan artışla yüzde 20'ye yükseltti.


Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim