Gazeteemek- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın miting yapacağı Urfa ve Çorum gibi şehirlerde birçok program iptal ediliyor ve il milli eğitim müdürlüklerinden gönderilen  mesajlarla öğretmenler Cumhurbaşkanı'nın programlarına davet ediliyor. Eğitim Sen yaşanan bu duruma tepki göstererek, eğitim ve öğretimin sekteye uğradığını açıkladı. 


 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘evet’ mitinglerine öğrencileri taşımasına tepki gösteren Eğitim Sen, Çorum’da İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Nisan’da yapılacak referandum için 10 Nisan Pazartesi günü öğrenci ve öğretmenleri mitinge taşımak için çeşitli toplantılar koyarak okulları tatil ettiğini aktardı. 
  

Eğitim Sen açıklamasında “Çorum’daki Miting yapılacağı güne plansız programsız adeta jet hızıyla toplantılar belirlenmesi, aylardır tüm devlet imkanlarını mitingler için seferber edenlerin, eğitim öğretim faaliyetlerini durdurmayı göze alacak kadar gözlerini kararttıklarını göstermektedir” diyerek şöyle devam etti: “Belirlenen toplantıların duyuruları ilçeden ilçeye farklılıklar göstermiş, kimi ilçelerde ilçe zümresi, kimi ilçelerde de öğretmenler kurulu yapılacağı bildirilmiştir. Zümre toplantıları yönetmelik gereği yılda 3 defa öğretim yılının başında, ortasında ve sonunda yapılmaktadır ve Şubat ayı içerisinde bu toplantılar yapılmıştır. Öğretmenler Kurul toplantısı ise yine yönetmelik gereği 3 gün öncesinden gündem maddeleri ile öğretmenlere duyurulması gerekirken böyle bir duyuru yapılmamıştır. Kaymakamlık oluru bile beklenmeden (sonra geleceği belirtilerek) sabah okula gelen öğretmenlere toplantı yapılacağı söylenmiş, birçok okulda okulun tatil olacağından habersiz sabah gelen öğrenciler geri gönderilmiştir.

Önceki hafta il genelinde yapılan TEOG denemesi nedeniyle 8. sınıflar 1 gün ders yapamamıştı. Bu hafta bu toplantılar nedeniyle ve 17 Nisan tarihinde de referandum sonrası tatil olacağından ders yapılamayacaktır. Eğitim öğretimdeki bu aksama, ortaokullarda TEOG sınavına, liselerde LYS sınavına girecek öğrencilerin durumunu da olumsuz etkileyecektir. 

Eğitim kurumları başta olmak üzere, devlet kurumlarının işleyişi Anayasa başta olmak üzere, yasa ve yönetmelikler doğrultusunda olması gerekirken, MEB’in illerde referandum için bütün imkanlarını kullanmaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Eğitim Sen’in sendikal eylemlerini ‘eğitim öğretim faaliyetlerini engelleme’ gibi hukuk dışı suçlamalarla soruşturan MEB, eğitim süreçlerini ve toplantıları planlarken bunların yanında öğrencilerin öğrenim hakkını açıkça ihlal etmekte ve eğitim öğretimi Cumhurbaşkanı’nın referandum etkinliklerine göre şekillendirerek açıkça suç işlemektedir. Eğitim öğretim saatlerinde öğrencilerin yerinin okul olduğunu, öğrencilerin siyasi içerikli mitinglere katılımı için okulları tatil etmenin son derece yanlış bir uygulama olduğunu ilçe milli eğitim müdürlüklerine bir kez daha hatırlatmak gerekmektedir. 


Çok açıktır ki bu uygulamalar, Cumhurbaşkanı’nın referandum mitingine katılımı artırmak için yapılmakta, bu amaç doğrultusunda kamu kurumları ve kamu kaynakları kullanılmaktadır. Öğrencilerin siyasal istismarına neden olacak her türlü düzenleme ve uygulamaya son verilmeli, MEB referandum mitingleri için seferber olmayı bir tarafa bırakıp, eğitim sisteminin yapısal sorunlarına çözüm üretmek için çalışmalıdır” 

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim