Gazete Emek-Türkiye geneli Eğitim Öğretim'de ilk devrenin sona ermesi ile birlikte Eğitim Sen'de bir dönemin raporunu kamuoyu ile paylaştı. Özelikle Diyarbakır ve Van Eğitim Sen şubeleri bir dönem boyunca yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. 

Van Eğitim Sen Şube Eğitim Sekreteri Orhan Kuran, baskı ve sürgünlere dikkat çekerek, "2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı 19 Ocak 2018 tarihinde sona ermiştir. 17,5 milyon öğrenci, 904 bini 679öğretmen olmak üzere, 1 milyona yakın eğitim emekçisi yarıyıl tatiline girmiştir. 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısı, eğitimde geçmiş yıllardan birikerek gelen ağır sorunların, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hükümet ve MEB eliyle başlatılan hukuksuz ihraçlar, sendikal eylemler gerekçe gösterilerek yapılan sürgün, soruşturma ve baskıların eksik olmadığı bir dönem olmuştur." dedi. 

Diyarbakır'da da yapılan açıklamada, MEB'e karnesi verildi. 

Diyarbakır 1.Nolu Eğitim-sen Şubesi 2017/2018 yılı raporunu açıkladı.

Diyarbakır Eğitim-Sen binasında düzenlenen basın toplantısında 2017 raporu açıklandı. Raporda, 2017 yılında eğitim öğretim yılı da eğitimde uygulanan yanlış politikaların ürünlerini verdiği bir yıl olduğunu ve 16 yıllık AKP iktidarı boyunca eğitim sistemi 6 defa değiştirilerek, cinsiyetçi yaklaşımla kız öğrencileri okuldan uzaklaştırma amacı güttüklerinin ortaya çıktığı ifade edildi. Raporda şöyle denildi:

”Eğitim ve öğretimde yapılan her değişiklik ve oluşumun altında bir zihniyeti inşası yatmaktadır. Tüm hedef dindar ve kindar bir toplum yetiştirmektir. Bölgede eğitim daha önce FETÖcülere teslim edilmişken darbe girişiminden sonrada yeni tarikatların, cemaatlerin ,adları tecavüzle anılan vakıfların insafına bırakıldı.

264 öğretmen sürgün edildi

Bölgede yaşanan savaşın son bulması ve çocukların yaşam hakkı için bir günlük iş bırakma eylemi sonucunda Diyarbakır’da 4700 ün üzerinde öğretmen açığa alındıktan sonra haklarında açılan idari soruşturmalar başlamıştır. Siyasal iktidarın direktifleri doğrultusunda bu öğretmenler hukuka aykırı olarak maaş kesim cezalarıyla karşı karşıya bırakıldı. Bununla yetinmeyen iktidar 12 idari personel üyemizi insanlık suçu kapsamına giren il dışına sürgüne gönderdi. Bölgede öğretmen açığı olmasına rağmen ve ülkede ırkçı hezeyanların üst seviyede olduğu bir dönemde 264 öğretmeni il dışına sürgüne gönderdi. Hukuken verilmemesi gereken cezalar ,farklı illerde ve bölge idare mahkemelerinde iptal edilmesine rağmen Diyarbakır’da bu cezalar idare mahkemesi tarafından onandı. İfade özgürlüğü kapsamına giren sosyal medya paylaşımları iktidar tarafından bir cadı avına dönüştürüldü. 30 un üzerinde eğitimci hakkında adli soruşturma başlatıldı hapis cezaları verildi keyfi bir şekilde bununla ilgili sürgünler yapıldı.

HAK İHLALLERİ
Açığa Alınan Öğretmen Sayısı 4314
İhraç Edilen Öğretmen Sayısı 120
Gözaltına Alınıp İhraç Edilen EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 48
Evlerinden Gözaltına Alınan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 75
Eylem Etkinliklerden Gözaltına Alınan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 147
Tutuklanan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 14
Halen Açıkta Olan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 11
Sürgün Edilen Memur Sayısı 12
İhraç Edilen Akademisyen Sayısı24
Sürgün Edilen Öğretmen Sayısı264
Eğitim-Senli toplam ihraç sayısı 144

Tacizler arttı

Uygulamalar ve yanlış politikalar ayrıca cezasızlık uygulamasından dolayı okullarda taciz skandalları bir biri ardına gelmeye başlamış ve toplumsal yozlaşmanın önü açılmıştır. Bir öğretmenin istismarda bulunduğu öğrencisiyle ilgili öğrencinin babasını tehdit etmesi ve şeriat mahkemesine gitmeyi teklif etmesi bunlar yaşanırken adli birimlere yansımasına rağmen meb in öğretmenle ilgili olay basına yansıyana kadar öğretmeni açığa almaması, Silvan’daki okul müdürünün öğrencisine tacizde bulunması sonucunda olayın savcılığa intikal edip hakkında yakalama kararı olmasına rağmen milli eğitimin olay basına yansıyana kadar müdürü görevden almaması okullarda bu tür sapkın zihniyetlerin yaşındaki kızın evlenebileceğini 9 yaşındaki bir kız çocuğun çocuk doğurabileceğini savunacak kadar pervasızlaştırmıştır. Bu tür durumlar eğitime ve eğitimciye olan güveni ortadan kaldırmıştır.

Dicle üniversitesinde de 24 imzacı akademisyenden 23 ü ihraç edildi. Alman kökenli bir akademisyende sözleşmesi iptal edildi davayı kazanmasına rağmen göreve başlatılmadı.

Eğitim-Sen Taleplerini şöyle açıkladı:


*Anadilde demokratik, laik, bilimsel ve kamusal eğitim
*Müfredatın çağa uygun hale getirilmesi gerici yoz cinsiyetçi söylemlerden ve uygulamalardan arındırılması.
*güvenceli istihdam
*kadrolaşmaya son verilip objektif kriterlere göre idareci atamaları.
*Toplumsal vicdanı yaralayan ve yozlaştıran taciz tecavüz ve şiddeti teşvik edici cezasızlık sisteminden bir an önce uzaklaşıp, ciddi yaptırımlar uygulanması.
*OHAL ve KHK’ lar bir an önce kaldırılıp evrensel hukuk kurallarına göre sistemin tesis edilmesi

Editör: TE Bilişim