Gazete Emek- İktidarın yönlendirmeleri ve MEB’in politikaları ile sayıları giderek artan ancak akademik başarısızlıkları ile tartışılan imam hatip liselerine (İHL) yönelik araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Cumhuriyet döneminin en yüksek okul ve öğrenci sayılarına ulaşan imam hatip liselerine ilişkin “İçeriden” yapılan araştırma, öğrencilerin imam hatip algısını bir kez daha gözler önüne serdi. Ensar Vakfı’na bağlı Değerler Eğitimi Merkezi’nce paylaşılan araştırmada, öğrencilerin İHL’leri tercih etme nedenleri, İHL’lerden beklentileri ve memnuniyet düzeyleri ile ilgili bulgulara yer verildi.

‘AİLEM İSTEDİĞİ İÇİN…’

Araştırma kapsamında iki farklı grup ile görüşüldü. Buna göre, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Tokat Anadolu İHL’ye kayıtlı 254 öğrenci ve Türkiye’deki imam hatip lisesi mezunları arasından seçilen 158 kişi, araştırma çerçevesinde sorulan sorulara yanıt verdi. Araştırmaya katılan ve “İHL’de okumayı kendim seçtim” diyenlerin oranı yüzde 38’de kalırken öğrencilerin yüzde 51’i ailesi istediği için İHL’ye kayıt olduğunu söyledi. Puanı planladığı okula yetmediği için imam hatip lisesine yerleştiğini anlatan öğrencilerin oranı yüzde 44 oldu. Öğrencilerin yüzde 22’si, “İnançlarımı yansıttığı için İHL’yi tercih ettim” seçeneğini işaretledi.

Kuruluş amacı, “Din adamı yetiştirmek” olan imam hatip liselerinin tercih edilme nedeninde bu amacın hiç etkisi olmadığı da araştırma sonuçlarına yansıdı. Araştırmaya katılan ve “İmam hatip lisesinde öğrenim görüp din görevlisi ya da ilahiyatçı olmak istiyorum” diyenlerin oranı yüzde 17’de kaldı.

ÖĞRENCİLER MEMNUN DEĞİL

Araştırmada, öğrencilerin okullarından memnuniyetlerinin belirlenmesi için de bir anket uygulandı. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 68’inin imam hatip lisesinde okumaktan ya memnun olmadığı ya da bu konuda kararsızlık yaşadığı ifade edildi. Tekrar tercih şansları olsa imam hatip liselerini seçip seçmeyecekleri sorulan öğrencilerin yüzde 73’ü, “Bugün yeniden imam hatip lisesine gelmezdim” seçeneğini tercih etti.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim