Gazete Emek- ÖSYM tarafından 31 Temmuz Pazar günü iki oturum olarak gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) çıkan sorular tartışma yarattı.

Sabah saatlerinde yapılan genel kültür- genel yetenek oturumunda tarih, coğrafya ve Anayasa alanlarında adaylara yöneltilen soruların birçoğunun, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan sorular olduğu iddia edildi.

Sınavın ardından binlerce kişi, KPSS 2022 sınavındaki 30’un üzerindeki sorunun deneme kitapçıklarındaki sorular ile birebir aynı olduğunu öne sürerek sınavın iptal edilmesini talep etti.

DENEME SINAVINDA ÇIKAN SORULAR KPSS’DE SORULDU

Deneme kitaplarından ve videolardan paylaşılan görsellere bakıldığında ise soruların hiç değiştirilmeden aynı şekilde KPSS'de sorulması dikkat çekti. Sınava giren adayların da yaptığı paylaşımlarda Yediiklim imzasını taşıyan deneme sınavı ile ilgili soruların KPSS'de sorulduğu, hatta şık seçeneklerinin bile birebir aynısı olduğu görülüyor.

‘BENİM TESPİT ETTİĞİM TARİH, COĞRAFYA VE VATANDAŞLIKTAN 10 SORU AYNI’

Söz konusu skandalın ardından sınava girenler CİMER’e şikâyet başvurusunda bulunurken, İngilizce öğretmeni olarak KPSS sınavına giren Serkan A. da Yediiklim yayınlarının deneme sınavlarında çıkan soruların KPSS’de aynı şık seçenekleriyle karşılarına geldiğini söyledi.

“Benim tespit ettiğim tarih, coğrafya ve vatandaşlıktan 10 soru aynı” diyen Serkan A., “Ben normalde Yediiklim yayınları ile hazırlanmıyorum ama sınavdan birkaç ay önce 5’li deneme setlerini almıştım. Oradaki bazı soruları sınavda şıkları bile değiştirilmeden karşımda görünce şoke oldum. İnsanlar bu sınavlara emek harcıyor, ter döküyor. Emeklerimize yazık. ÖSYM bir an önce açıklama yapmalı, sınav iptal edilmeli” dedi.

YEDİİKLİM YAYINCILIK: HANGİ SORULARI TUTTURDUK BAKIYORUZ

Öte yandan tartışmaların odağındaki Yediiklim Yayıncılık ise iddiaları reddetmedi. Telefon ile ulaştığımız Yediiklim Yayıncılıktan ismini vermeyen bir yetkili söz konusu iddialar için şunları söyledi:

“Bugün yarın kamuoyuna bir açıklama paylaşacağız. Şu an çıkan soruların değerlendirmesini yapıyoruz. Hangi soruları tutturduk, hangi soruları tutturmadık paylaşacağız.”

ÖSYM: AYNI SORU İDDİALARI ASILSIZ

ÖSYM, KPSS sınavındaki ‘aynı soru’ krizine ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


 

"KESİNLİKLE BİR TESADÜF"

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), görüntüleri paylaşılan sorular hakkında jet bir açıklama yayınlamıştı: “Sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır.”

ÖSYM’ye göre ‘asılsız’ olsa da TELE1’den Barış Önal’a konuşan Yedi İklim Yayınevi yetkilileri, şunları dedi: “Bir iki soru aynı diye çok yüklenme oldu. Satışlarımız devam ediyor. Başka yayın evleri de tutturuyor. Bizde bir iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf.”

Paylaşılan görüntülerde sınavdaki sorularla söz konusu yayınevinin soru kitapçığındaki soruların aynı olduğu görülürken, bazılarının şıklarında farklılıklar bulunuyor.



 

ERDOĞAN'DAN HAMLE 

Söz konusu iddialara yönelik hem yayınevi hem de ÖSYM açıklama yaparken; AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da hamle geldi. 

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygıyla duyurulur'' denildi.


 

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI 

soruların birçoğunun, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan sorular olduğu iddiası üzerine ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Halis Aygün, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alındı. Karar Resmi Gazete'de  yayımlandı. 


 

Editör: TE Bilişim