Gazete Emek- Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi, ortaokullar ve liselerde 22 Ocak'a kadar yapılacak seçmeli ders tercihleri ile ilgili büyük sorumluluğun ailelere düştüğünü belirtti.

“BAZI HOCALAR DİN DERSLERİNİ ÖNERİYOR”

Okul idareleri ve bazı hocaların ailelerin dini duygularıyla oynayıp Kürtçe dersi yerine din derslerini seçmelerini önerdiğini belirten İnisiyatifin yaptığı açıklama şöyle:

"Bildiğiniz üzere 2012 yılının eylül ayında Türkiye'de 5,6,7 ve 8. sınıflar için Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî ) seçmeli ders olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına dahil edilmiştir. Böylece öğrenciler artık Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçebileceklerdi.

8 yaşındaki Hakkarili Yusuf Dünya Matematik Şampiyonu oldu

"Pedogojik çalışmalar seçmeli derslerin önemini yeterince ortaya koymaktadır. Söz konusu Kürt öğrenciler olunca elbette bu seçmeli dersin önemi daha da artmaktadır. Bu dersi alarak kendi ana dillerini tanıyıp öğrenerek unutulmaya maruz bırakılmış olan Kürtçenin tekrar canlandırılmasına büyük katkı sağlayacaktır.

“KENDİ DİLLERİNİ TANIYACAKLAR”

"Bu konuda büyük sorumluluk Kürt ailelerine düşmektedir. Kürt ailelerin kendi hakları olan Kürtçe seçmeli dersi çocukları için seçmeleri gerekmekte ve aynı zamanda bu konuda bilinçli davranmaları gerekmektedir. Bu seçmeli Kürtçe dersi sayesinde Kürt çocuklar az da olsa kendi dillerini tanıyacaklardır.

"Şimdi ortaokullarda seçmeli Kürtçe dersi sembolik olarak veriliyor. Okul idarelerinin bu konudaki yaklaşımlarını biliyoruz. Okul idareleri ve bazı hocalar bu konuyla ilgili ailelerle iletişime geçip ailelerin dini duygularıyla oynayıp Kürtçe dersi yerine dini dersleri seçmelerini önermektedirler. Ailelerin bu kesimin Kürtçeye karşı bilip buna göre hareket etmeleri gerekmektedir. Ailelerin bu konuda bilinçli davranıp Kürt çocukların ve Kürtçenin geleceği için seçmeli Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî ) dersini seçmeleri gerekmektedir."

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim