Gazete Emek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınavlarda uygulanacak korona virüs önlemleri, uygulanacak kurallara ilişkin açıklama yaptı. Sınavda çocukların nasıl yerleştirileceği konusunda simülasyonların tamamlandığını belirten Selçuk “Sınıf sınıf, okul okul, tek tek bakıyoruz” dedi.

TRT Haber’de soruları yanıtlayan Selçuk, bu dönemde yapılan araştırma sonuçlarına göre öğretmenler, öğrenciler ve veliler için uyum ve tamamlama programları hazırladıklarını belirtti. Okulun her bir fiziksel bölgesinin, ıslak alanının, koridorlarının nasıl düzenleneceği, nasıl kullanılacağı ve temizleneceğine ilişkin listeler hazırladıklarını, hangi oyunların, hangi yaşta nasıl oynanacağına ilişkin çalışmalar yaptıklarını ifade eden eden Selçuk, bu konuda kılavuzlar, videolar, kitapçıklar ve yazılımlar hazırladıklarını söyledi.

Sınavlarda maske kullanımı ve mesafeli oturum düzenine ilişkin soru üzerine Selçuk, merkezde bir karar almadıklarını, işin uzmanlarına danıştıklarını, Bilim Kurulu’ndan öneri aldıklarını vurguladı. Sınav yapılacak okulların sosyal mesafe konusunda Bilim Kurulu’nun hazırladığı rehbere uygun düzenlendiğini söyleyen Selçuk, “Sınıf sınıf, okul okul, tek tek bakıyoruz. Çocuklarımızın nasıl yerleştirileceği konusunda simülasyonlar tamamlandı. Bütün öğrencilerimiz sınava girecekmiş gibi tedbirlerimizle meşgulüz. Öğrencilerin kendi getirdiği maskelerle sınav sonuna kadar kalmalarını elbette istemiyoruz. Belirli sıkıntılar olabilir. O yüzden ikinci bir maske vereceğiz. Bazı çocuklarımız maskeden rahatsız olmuyor ama bazıları da ‘Maske ile başarılı olamam’ diyor. Bilim Kurulundan ‘Sosyal mesafe ayarlandıktan sonra maskelerini çıkartabilirler’ yanıtını aldık. İsteyen çocuğumuz maskesini çıkartarak sınava devam edebilir” açıklamasını yaptı.

Bakan Selçuk, sınava girecek durumda olan ancak hastanede tedavi gören çocuklar için velilerinin başvurmaları halinde gerekli hizmeti vereceklerini ifade etti.

Sınav sorularının zor olacağı iddialarına ilişkin soru üzerine Selçuk, “Soruların kolay veya zor olması söz konusu değil. EBA TV’de 8 Haziran’da başlayacak ‘LGS’de son tekrar’ diye bir çalışmamız olacak saat 14.30’da. Bunu özellikle çocuklarımızın kaçırmamasını istiyorum. Orada bütün konuların son tekrarı olacak. Soruların çözümünün çok pratik olarak gösterileceği bir süreç yaşanacak. Ders kitabının dışından bir soru sorabilir miyiz? Kesinlikle sormayız” ifadelerini kullandı.

ODAKLANMA VE SABIR ÖNERİSİ

Milli Eğitim Bakanı  Selçuk, sınavlara girecek öğrencilere neler önerdiğinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Sınav sadece belirli bir bilgiye sahip olmak değil. Sınav, odaklanma derecesinin yanında sabırlı azimli ve dayanıklı olmakla da ilgili. Bu nedenle iyi psikolojik ve yüksek motivasyona sahip, öz yönetimi güçlü çocuklar bu süreçte daha başarılı oluyorlar. Aşırı kaygı yaşandığında. Bilinen konular da unutuluyor. Aşırı kaygı varsa ya da kaygı hiç yoksa bir problem vardır. Orta düzeydeki bir kaygının normal olduğunu çocuklarımız ve velilerimiz bilmeli.”

Öğrencilerle temaslarını yaz döneminde de kesmeyeceklerini belirten Selçuk, ilkokuldaki öğrencilere tatil ve çalışma kitapları vereceklerini de duyurdu.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim