Gazete Emek-Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) cemaatlere yönelik sevdası bitmek bilmiyor. Cumhuriyet'in haberine göre Bakanlığı'ın yeni cemaatlere alan açtığı iddia edildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “değerler eğitimi’’ bahanesiyle önünü açtığı Hayrat Vakfı’na, okullarda “yardım’’ toplama desteği de verildiği ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu’nun 2016’da kamu yararına dernek kabul ettiği Nur Cemaati’nden Hayrat Vakfı, şimdi de MEB okullarında kaynak toplamaya başladı. Dinci vakfın başvurusunu dört günde kabul eden bakanlık, bütün okullarda Hayrat’ın projelerinin duyurulması talimatı verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2014’teki Osmanlıca çıkışıyla çalışmalarını hızlandıran ve son 4 yılda eğitim alanlarının tümünde faaliyet gösterir hale gelen Hayrat Vakfı’na sağlanan imkânlar dikkat çekiyor. MEB, okulların kapılarını açtığı Nurcu Hayrat Vakfı’na şimdi de ‘yardım’ altında kaynak toplaması için destek verme kararı aldı.

Nur Cemaati’nin ‘’Yazıcılar’’ kolundan Hayrat Vakfı’nın yardım derneği, 2016’da önce Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına dernek olarak kabul edildi. Hayrat İnsani Yardım Derneği adı altında vakıf, İçişleri Bakanlığı’nın önerisiyle 2017’de yine Bakanlar Kurulu kararıyla “izin almadan yardım toplayabilen kuruluşlar” arasına dahil edildi. 2013 yılında kurulan dernek, devlet desteğinin ardından hükümetin yurtdışındaki politikasına yönelik olarak ülke sınırları dışına yardım kampanyaları düzenlemeye başladı.

‘Kardeşlik’ hassasiyeti

Yıllar boyunca “değerler eğitimi’’ kapsamında İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesiyle okullardan milyonlarca lira toplamasına izin veren MEB, “kardeşlik’’ adı altında bu sefer de Hayrat Vakfı’na kapılarını açtı. Vakıf, “Sırada Kardeşlik Var” projesi kapsamında bakanlığa bağlı, resmiözel bütün okullarda ‘’yardım’’ toplama ve destek talebiyle MEB’e başvurdu. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün dört günde jet hızıyla başvuruyu kabul etmesiyle ‘gönüllülük’ esasına dayanarak Türkiye ve yurtdışındaki bütün MEB kurumlarına Hayrat faaliyetinin duyurulması talimatı verildi.

Sınır yok

Nurcuların projesini bütün okullara duyurmak için genelgeler hazırlayan MEB, vakfın ‘’gönüllü’’ okul yöneticileri ve eğitimcilerin koordinasyonunda, “gönüllü’’ veliler ve öğrencilerle okullarda yardım kutusu, biletli organizasyon, kermes ve ‘çeşitli etkinlikler’ adı altında kapsamı sınırlanmamış faaliyetler düzenleyerek maddi kaynak toplamasının önünü açtı. Toplanan paraların öğretmen adına makbuzlanarak dernek hesabına yatırılacak olması ve yurtdışına da yayılan Hayrat Vakfı’nın Afrika başta olmak üzere birçok ülkedeki dini faaliyetleri de dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim