Gazete Emek- Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle eğerli metal ve döviz kurları, adeta her yeni güne rekorla başlıyor. Ons altındaki hızlı yükseliş gram altının tarihi seviyeye yükselmesine neden oldu. 

Merkez bankalarının faiz indirimi patikasına girmesi beklentisi ons altına güçlü alım getirdi. Ons altın 8 ayın zirvesi olan bin 935 dolara kadar yükseldi. Hızlı yükselişin ardından bir miktar geri çekilme yaşayan ons altın bin 928 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Gram altın tarafında da primlenme söz konusu. Ons altındaki güçlenme ve döviz kurlarının ılımlı yükseliş içinde olması gram altına tarihi zirveyi gösterdi. Gram altın bin 171.7 lira ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Şu sıralar gram Altın Ons altındaki hafif geri çekilmenin etkisiyle 1166 lirada bulunuyor.

1 YILDA YÜZDE 46 KAZANDIRDI

Son bir yılda gram altın yüzde 46 oranında kazandırdı. 20 Ocak 2022 tarihinde gram altın en yüksek 802 lirayı görmüştü. Bugün ise bin 171 liraya yükseldi. Gram altındaki kazanç böylece yüzde 46 oldu.

İSLAM MEMİŞ UYARDI

Döviz ve altında dalgalanma sürerken altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş’ten yatırımcıları ilgilendiren bir uyarı geldi. Memiş, “Altın alımı yapacak olanlar ons tarafını yakından takip etmeli” ifadelerini kullandı.

Gram altındaki yükselişlere dikkat! Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yükselişteki emtialar için uyarılar yaptı. Memiş, “Gram altın TL ekranlarda 1165 lira seviyesinde. 1179-1184 lira aralığında. Ons altından kaynaklanan değer artışı görüyoruz. 1190 lira seviyesi yukarıda güçlü bir direnç seviyesi. Buradan tekrar kar satışı ile düşüş bekliyorum ancak önümüzdeki hafta 1230’ları konuşuyor olacağız. Altın alımı yapacak olanlar ons tarafını yakından takip etmeli” dedi.

Memiş, “Altın ve gümüş düşecek mi?” başlıklı videosunda açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Borsada yükselişler devam eder mi? Elime TL geçti ne yapmalıyım? Altın ve gümüş için yeni fırsat olur mu? Erken seçimin nasıl etkileri olabilir? Bu tür soruların cevabını vermeye çalışacağım.^Borsa İstanbul’da yüzde 0.89’luk değer artışı var. Borsa tarafında beklemeyi tercih ediyorum. Yıl içinde dalgalanacak bir borsa endeksi takip ediyorum. Dip olarak 4400, zirve olarak 6500’ü takip edeceğim.

Dolar TL ekranlarda 18.80. Serbest piyasalarda 19.04-07 aralığında dolar TL kuru var. Yine yatay süreç devam ediyor. Özellikle dolar endeksinin 102’inin altına sarkmasıyla biz içeride dolar TL kurunun baskılandığını görüyoruz.

Euro TL kuru pozitif seyirde. Ekranlarda 20.42, serbest piyasalarda 20.64-72 lira aralığında. Euro dolar paritesi 1.07’ye kadar sarkmıştı, hızlı toparlanma oldu. 1.09’u direnç seviyesi olarak takip ediyorduk. Euro dolar paritesi kısa vade için direnç seviyesini tamamladı. Buradan tekrar geri çekilme bekliyorum.”

GRAM ALTINA DİKKAT!

Altın onsu 1920 dolar. Ons altında tekrar toparlanma oldu. Enflasyon rakamlarının iyi gelmesi, ons altını pozitif etkiledi. 1920 dolar seviyesinde olsa da benim kar satışı beklentim devam ediyor. 1860, 1850 dolar seviyesini beklemeyi tercih ediyorum. Gram altın TL ekranlarda 1165 lira seviyesinde. 1179-1184 lira aralığında.

Ons altından kaynaklanan değer artışı görüyoruz. 1190 lira seviyesi yukarıda güçlü bir direnç seviyesi. Buradan tekrar kar satışı ile düşüş bekliyorum ancak önümüzdeki hafta 1230’ları konuşuyor olacağız. Altın alımı yapacak olanlar ons tarafını yakından takip etmeli. Çünkü dolar tarafı stabil, onu takip etmiyoruz.

GÜMÜŞTEKİ BEKLENTİ

Gümüşün ons fiyatı 24.13 dolar seviyesinde. 23.80 destek seviyesini geçti. Yine 23.80 ve 23.50’yi takip edeceğim. Bir sonraki hedefi 25, 26 dolar. Gram gümüş ise 14.62 seviyesinde ekranlarda ancak serbest piyasalarda 15 lira seviyesinde.

Hızlı ataklarla gümüş gramında asıl direnç seviyesi 15 ve 16 lira seviyesi. Gümüşün gram fiyatındaki yıllık beklentimizde bozulma yok. Biz uzun vadeli yatırımcı olduğumuz için elimizdeki altın ve gümüşlerimizi tutmaya gayret gösteriyoruz. Altın ve gümüşteki kar satışı beklentim devam ediyor.

ANZ VE BofA’DAN ALTIN TAHMİNİ

Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu (ANZ)’ye göre, ons altın tarafındaki rallinin devam etmesi için değerli metalin psikolojik açıdan önemli olan 1900 dolar seviyesinin üzerine yerleşmeye devam etmesi gerekiyor. Bank of America (BofA) ise altının önümüzdeki üç yıl içinde portföylerde önemli bir yer alacağını söylüyor.

ANZ raporunda, “Enflasyon geri çekilirken ve faiz oranları zirveye yaklaşırken altının lehte kalmasını bekliyoruz. Fed’in 1980’den bu yana en agresif parasal sıkılaştırmasının ortasında, geçen yılki düzeltmenin ardından fiyatlar güçlü bir şekilde toparlandı” ifadeleri yer aldı.

12 AYLIK FİYAT HEDEFİ NETLEŞTİ

Banka, 2023’te altını bir varlık olarak destekleyen etmenlerin arasında Fed’in faiz oranı döngüsünde bir duraklama, durgunluk riskleri, zayıf bir ABD doları, yüksek jeopolitik riskler ve güçlü fiziksel talep olduğunu söylüyor. Ancak bankanın stratejistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, kısa vadede altının teknik kurulum nedeniyle bir düzeltme riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydediyor. Analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Son ralli, büyük ölçüde Fed’in güvercinleşeceği beklentilerinden kaynaklandığı için fiyat düzeltmesine karşı savunmasız görünüyor. Para politikası cephesinde herhangi bir hayal kırıklığı, fiyatların kısa vadede düzelmesine neden olabilir. 12 aylık fiyat hedefimizi 1.900 dolarda sabit tutuyoruz.”

2 BİN DOLARIN ÜZERİNE YÜKSELEBİLİR

Konuya ilişkin Mynet’e değerlendirmede bulunan Ata Yatırım Yurt içi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya ise, “Altın ons 2022’deki kötü performansını düşüş trendini bitirerek 2023’e yükseliş ile başladı. 1870 üzerinde kaldığı sürece bu mevcut yükselen trendin 2 bin eviyelerine doğru devam beklenebilir” dedi.

GRAM ALTINDA 1.130 LİRA SEVİYESİNE DİKKAT

Yurt için tarafta ise yatırımcıların en çok merak ettiği gündem maddelerinden bir tanesi altın gram altın fiyatlarının 2023’te çizeceği yön oldu. Kaya gram altın fiyatları için yaptığı yorumda, “Gram Altın yerli yatırımcı tarafından güvenli liman olarak tercih edilirken hem ons altına hem de dolara karşı koruyucu etkisi ile son dönemde oldukça gündemde. 2022 yılının yıldızı Borsa İstanbul’un yanında 2023’te portföylerde bulunması gereken bir alternatif. Teknik olarak 1.130 liranın üzerinde kaldığı sürece önümüzdeki günlerde dolar/TL’ye olan bağlılığı nedeni ile tercih edilmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

PİYASALARI FED VE SEÇİM FİYATLAYACAK

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem de Mynet’e yaptığı değerlendirmesinde, “Gram altının şu anki fiyatlanma davranışında global altın fiyatlarındaki yükselişin ön plana çıktığı kanısındayız. Fed’e yönelik endişeler ve içeride yaklaşan seçim tarihini düşündüğümüzde, Mart ayından itibaren Fed’in faiz artırım politikasında son halin şekilleneceğini söyleyebiliriz. Ayrıca içeride ise seçim belirsizliğini net olmamakla beraber Mayıs ayında son bulacağı görüşündeyiz. Bu iki tarih aralığında altında oynaklığın yüksek seviyelerde olabileceğini düşünüyoruz. Seçimlere kadarki olan süre içerisinde yatırımcıların yatırım sepetini çeşitlendirmesi gerektiğini ve özellikle altının bu sepet içerisinde yer alması gerektiği görüşündeyiz” dedi.

Editör: TE Bilişim