Gazete Emek- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ekonomim’den Vahap Munyar’ın sorularını yanıtladı. Nureddin Nebati, enflasyonun Aralık’ta düşeceğini sözlerinin tekrarladı. Munyar, Nebati’ye enflasyon düşüşünün baz etkisi yani matematiksel olarak düşeceğini hatırlatması üzerine, “Vatandaş enflasyonda “baz etkisi”ne değil, cebine bakar. Doğru, matematiksel bir düşüş göreceğiz ama hissedilecek gerileme de olacak” dedi.

İPLİK FİYATLARI ÇOK GERİLEDİ”

Nebati, Türkiye’de gıda enflasyonu zirvedeyken, dünyada emtia fiyatların düşüşe işaret etti. Nebati, “Örneğin iplik fiyatları çok geriledi. Pamuk fiyatı geçen yılın altına indi. Genelde emtia fiyatlarının inmesi, enflasyonun bir anlamda ithal yoluyla gelen tarafını ortadan kaldıracak” dedi.

NEBATİ’DEN İHRAÇATCIYA: PLANIMI BOZAR ŞİKAYET ETMESİNLER

İhracatçıların doların 18 lira düzeyinde yatay seyir izlemesinin rekabette zorluk yarattığının hatırlatılması üzerine, “Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil. Dövizdeki artışlar benim enflasyon planımı bozar. Enflasyonu yukarı çekici etki yapabilir” sözlerini sarf etti.

ORTA DİREĞİN HAYALİ DEĞİL MİDİR?

Gayrimenkul sektöründeki sıkıntılar hakkındaki soruya da yanıt veren Nebati, “Orta direğin hayali bir ev, bir otomobil sahibi olabilmektir değil mi?” diyerek iktidarın konut projesini işaret etti.

FAKİR FUKURAYA VERMEK BEREKER GETİRİR”

Nebati, asgari ücret için ise şunları sarf etti:

Asgari ücretliye de, memura da, emekliye de ne verilse haklarıdır. Dar gelirliye, fakir fukaraya vermek bereket getirir. Asgari ücretin enflasyonu fazla tetiklemesine yol açacak bir adım da atılmasa iyi olur.”

Editör: TE Bilişim