Gazete Emek-  Akaryakıttaki “tavan fiyat” uygulamasının sona ermesiyle Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları yeniden düzenlendi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, 95 oktan kurşunsuz benzin ile normal benzinde litre fiyatı üzerinden uygulanacak ÖTV miktarı 1 lira 33 kuruş, 98 oktan benzin de ise 1 Lira 58 kuruş olacak.

Motorinde litre başına 1 lire 29 kuruş, otogaz ve LPG’de ise kilogram başına 81 kuruş ÖTV alınacak.

ÖTV uygulamasına bugünden itibaren başlandı.

TAVAN FİYAT UYGULAMASI SONA ERDİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 17 Mart 2021 tarihli kararıyla, akaryakıtta “iki aylık süre” için tavan fiyat uygulaması başlatılmıştı. Bu çerçevede, 18 Mart 2021’den geçerli olmak üzere il bazlı bayi tavan fiyatları belirlenmişti. “Spekülasyonları önlemek amacıyla alındığı” belirtilen sektör temsilcilerinden tepki görmüştü. EPDK yeni bir karar almadığı için 18 Mayıs itibarıyla “tavan fiyat uygulaması” sona erdi. Akaryakıt fiyatları, uygulama öncesinde olduğu gibi serbest piyasa koşullarında belirlenecek.

BENZİN VE MOTORİNE 10 KURUŞ ZAM GELDİ

Akaryakıtta iki aydır uygulanan tavan fiyat uygulaması sona ermesinin ardından, benzin ve motorin fiyatlarına 10 kuruş zam geldi.

Yeni fiyatlardan satış bugün itibarıyla başladı. İstanbul'da benzin fiyatı 7 lira 20 kuruşa, motorin fiyatı 6 lira 65 kuruşa yükseldi. Ankara'da benzin fiyatı 7 lira 25 kuruşa çıkarken, motorin fiyatı ise 6 lira 60 kuruş oldu.

İNDİRİMLER 40 KURUŞU BULMUŞTU

Tavan fiyat kararıyla akaryakıtta 17 ila 20 kuruş arasında indirim gerçekleşmiş, bazı şehirlerde indirimler 40 kuruşu bulmuştu.

Tavan fiyat tablosuna göre, İstanbul Avrupa Yakası'nda benzinin litre fiyatı en yüksek 7,07 lira, motorinin litre fiyatı 6,43 lira, Anadolu Yakası'nda ise benzinin litresi en yüksek 7,09 lira, motorinin ise 6,45 lira olmuştu.

Ankara'da benzinin litresi 7,15 lira, motorinin litresi 6,51 lira olarak belirlenirken, İzmir'de benzinin litresi en yüksek 7,16 lira, motorinin litresi ise 6,52 lira olmuştu.

EPDK, daha önce yaptığı açıklamada, tüketicilere ucuz olan akaryakıtı tercih etmeleri yönünde çağrıda bulunmuş ve akaryakıtın kalitesinin her lisanslı bayide aynı olmasının zorunlu olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim