Gazete Emek- Blockchain analiz şirketi Elliptic,uygulanan yaptırımlar nedeniyle nefes alamaz hale gelen İran'ın kripto paradan kazandığı milyonlarca doları yatırımları hafifletmek için kullandığını açıkladı.

Dünya genelindeki Bitcoin madencilerinin yaklaşık yüzde 4,5'inin İran'da gerçekleştirildiğini belirten Blockchain analiz şirketi Elliptic'in çalışmasına göre İran, kripto para madenciliğinden kazandığı yüz milyonlarca doları ithalat ve yaptırımların etkilerini hafifletmek için kullandı.

Çalışmaya göre, İran'daki cari Bitcoin üretim yılda 1 milyar dolara yakın bir gelir miktarına işaret ediyor.


RUHANİ: YAPTIRIMLAR KISA SÜRE SONRA KALKACAK

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, ABD yaptırımları ve Viyana görüşmeleri hakkında konuştu.
Viyana'da 4+1 ülkeleri ile nükleer anlaşmaya geri dönüş için yapılan müzakerelerin doğru rotada ilerlediğini belirten Ruhani, “Müzakere heyetimizin Viyana'da yaptığı görüşmeler büyük ve önemli bir işti. Eğer karşı taraf, hukuka ve yasalara yeniden bağlı kalırsa bu müzakereler kısa zamanda sonlanacak. Müzakereler doğru bir rotada ilerliyor” dedi.

Uzmanlar kripto paralardaki düşüşü ve yaşanacak olanları değerlendirdi: Ethereum ve Bitcoin'lerde ayı sezonu mu, boğa sezonu mu olacak?


Ruhani, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının kısa sürede kalkacağını öne sürerek, “Cumhurbaşkanı olarak halka yaptırım siyasetinin sona erdiğini duyuruyorum. Eğer içeride birliği sağlayabilirsek yaptırımların kısa sürede kalkacağını göreceğiz. Bu sabrı ve direnmeyi seçen milletin ve artık son döneminde olan hükümetimizin kazanımıdır” ifadelerini kullandı.

KRİPTO PARALARDA 23 MAYIS 2021 SON DURUM

Bitcoin son dakika haberleri ile çalkalanmaya devam ediyor. Bitcoin fiyatları oldukça sert düşüşler yaşadığı haftanın son gününde sakin bir seyir izliyor. Son olarak Çin'den gelen haberlerle 40 bin doların altına dönen Bitcoin, 35 bin doların hemen üzerinde seyrediyor.

Son dönemde Elon Musk'ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar ve Çin'den gelen haberlerle sert düşüş yaşayan Bitcoin fiyatları bugün geride kalan haftaya göre sakin bir seyir izliyor.

Son olarak Çin Devlet Konseyi’ne bağlı olan Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin, Bitcoin işlemleri ve madenciliğine yönelik kısıtlama çağrısı ile sert gerileyen Bitcoin daha önce de Elon Musk'ın, Tesla'nın Bitcoin ile satış yapmayacağını açıklamasının ardından sert düşüş yaşamıştı.

Kripto paraların en yüksek hacimlisi olan Bitcoin, son 24 saat içerisinde yüzde 5'in üzerinde düşüşle 35.000 dolar seviyesinde seyrediyor. Bitcoin'de bir haftalık kayıp ise yüzde 28'in üzerinde.

Kripto varlıklar nasıl saklanmalı İşte en güvenli yollar...Kripto varlıklar nasıl saklanmalı? İşte en güvenli yollar...

ETHEREUM, RİPPLE VE DOGECOİN'DE SON DURUM

Bitcoin'in ardından ikinci sırada bulunan Ethereum fiyatı ise son 24 saatte yüzde 10'a yakın düşüş yaşayarak 2 bin 100 dolar seviyesine indi. Ethereum'da bir haftalık kayıp ise yüzde 45 seviyesinde.

Sık sık Elon Musk'ın attığı tweetlere konu olan Dogecoin ise son 24 saatte yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederek 0.32 dolar seviyesine inerken bir haftalık değer kaybı yüzde 39 oldu.

Bir başka önde gelen kripto para birimi olan Ripple'ın fiyatı ise son 24 saatte yüzde 11'in üzerinde değer kaybederek 0.80 dolar seviyesine geriledi. Ripple son bir haftada yüzde 49 seviyesinde düşüş yaşadı.

ELON MUSK DA SPEKÜLE EDİYOR

Milyarder iş adamı Elon Musk, Tesla’nın Bitcoin ile otomobil satışı yapmayı durdurduğunu ve bunu da çevreci nedenlere bağladığını söylemişti. Tesla geçtiğimiz aylarda 1.5 milyar dolarlık Bitcoin satın almıştı. Musk kripto paralar ile ilgili son tweetini ise 3 gün önce atmıştı.

BINANCE’IN CEO’SUNDAN ELON MUSK AÇIKLAMASI

Elon Musk'ın sürekli speküle ettiği kripto para piyasalarına ilişkin olarak Binance'ın CEO'su Changpeng Zhao, "Musk'ın sözleri kripto para piyasalarını hareket ettiriyor, dikkatli olunması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Karar

Editör: TE Bilişim