Gazete Emek- Son yıllarda yatırımcıların gündeminde olan kripto paralar, kimilerine göre riskli, kimilerine göre kârlı bir araç olarak görülüyor.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'deki nüfusun %20’sinin kripto para almış veya bu konuda eğitim almış olduğunu ve Türkiye'de kripto para sektörünün büyüme hızının yüksek olması kripto paralara olan ilginin arttığını belirtiyor.

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. Bitcoinin kurucusu olarak tüm kaynaklar “Satoshi Nakamoto” ismini işaret ediyor fakat işin ilginç yanı bu ismin kimi veya neyi temsil ettiği bilinmiyor. Yani kripto para birimlerinin atası diyebileceğimiz (toplum tarafından ilk ve en çok benimsenen kriptolu para birimi Bitcoin olduğu için) Bitcoin Sahoshi Nakamoto takma ismini kullanan bir kişi veya grup tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu bir yazılım. Bir çok söylenti dolaşıyor olsa da şu anda net olarak bu ismin karşılığının kim veya kimler olduğu bilinmiyor.

NASIL ÜRETİLİYOR?

Kripto para, kullanıcı talebine göre oluşturulmuş bir model üzerine kuruludur. Kripto paralar belirli bir hükümet veya merkezi otoriteye bağlı değildir. Kripto para birimlerinin belirli bir üretim sınırları olur (İstisnalar hariç). Kripto paranın üretim işlemi kripto para madenciliği adı verilen teknikle yapılmaktadır.

Kripto para madenciliği, tüm kullanıcıların birbirlerini onayladığı bir bilgi işlem yönetmidir. Nasıl bir madenci toprağı kazıp rezerve ulaşıyorsa, krito para madencileri de tıpkı toprak kazarmış gibi bilgi işler. Bu bilgileri daha iyi işlemek için daha güçlü sistemler, yani daha yüksek işlem gücü gerekir.

Kripto paralarda en çok merak edilen kavramlar ve cevapları şu şekilde;

Dump: Fiyatın hızlı düşmesi

Airdrop: Hediye-Bedava

REKT: batma

Bearish: Düşüş beklentisi

Satoshi: Bitcoin'in yüz milyonda biridir (0.00000001 BTC)

Breakout: Fiyat Kırılımı

Nakamoto: Bitcoin'in yaratıcısı

Bullish, Bull:Yükseliş beklentisi

Scalp:Düşüşteki Hızlı kâr

Mining: Sunucu tabanlı madencilik

Scam: Dolandırıcılık

Cold Wallet: Varlıklarını saklama cüzdanı

Shilling: Pazarlama-parlatma

Decentralized: Merkeziyetsiz

Stop-Loss: Zarar durdur Emri

Exchange: Borsa Technical Analysis

(TA):Teknik Analiz

FOMO (Fear of missing out) Kâr Kaçırma korkusu

 Moon:Çok Yükselme beklentisi

Fork: Bölünme UBTC: Bir Bitcoin'in bir milyonda biridir.(0.000001 BTC)

FUD (Fear uncertainty and doubt): Korku yayma

 Volatil: Hareketlilik-dalgalanma

Wallet: Cüzdan

Halving: Yarılanma

Whale: Balina-Çok zengin

HODL : Uzun süre elde tutmak

ATH (All time high): Coinin fiyatının yaptığı en yüksek değer

 Arbitraj: Borsalar arasındaki fiyat farkında kar elde etme

Public Key: Cüzdan Adresi

Pump: Fiyatın Hızlı yükselmesi

Akümülasyon: Fiyatın yatay seyretme

Editör: TE Bilişim