Gazete Emek- Dolarda genel değerlenmenin etkisiyle, yükseliş eğiliminde olan dolar/TL 5.47 civarında güne başladı.

Dolar/TL'de yükselişin devam etmesi halinde teknik açıdan 5.5170 ve 5.60 dirençlerinin tekrar gündeme gelebileceğini vurgulayan analistler, kurun olası geri çekilmelerinde 5.45, aşağı sarkması durumunda ise 5.37 seviyesinin destek olarak takip edileceğini kaydediyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), gösterge faiz oranını, beklentiler doğrultusunda 2,00-2,25 aralığında sabit tuttu ancak kademeli faiz artırımlarına devam edileceğinin işaretlerini verdi.

Fed'in ABD'nin ekonomisinin ve işgücü piyasasının güçlü olduğuna dair yorumu aralık ayında faiz artırımına gidileceği yönündeki beklentiyi güçlendirdi.

Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının karar metninde, ekonomik faaliyetin güçlü bir şekilde devam ettiğine dair açıklama yapılırken risklerin dengeli bir durumda olduğu, işsizlik oranının azaldığı ve enflasyon hedefinin çok az miktarda değiştiği belirtildi.

Fed politika toplantısında, güçlü ekonomik büyüme, yüksek gümrük tarifeleri ve artan ücretlerin enflasyonu desteklemeye hazırlanıyor görünmesi ile birlikte, gösterge faizi değiştirmedi ve aralık ayında faiz artırımına gitme yolunda kaldı. 

Federal Açık Pİyasa Komitesi (FOMC), Washington'da gerçekleştirdiği iki gün süren toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "ekonomik faaliyetin güçlü bir oranda artmakta olduğunu" ve istihdam artışlarının "güçlü olduğunu" kaydetti ve düşen işsizlik oranına dikkat çekti. Öte yandan, Fed, "daha kademeli" faiz artırımına ilişkin görünümünü tekrarladı. 

FOMC, açıklamasında, görünüme yönelik risklerin "neredeyse dengeli" göründüğünü kaydetti ve böylelikle Eylül ayındaki önceki toplantısında kullandığı dili değiştirmedi. Bazı göstergelere göre son haftalarda hafifçe gerileyen enflasyon beklentileri, önceki açıklamada olduğu gibi, "fazla değişmedi, dengede" şeklinde tanımlandı. 

Fed yetkilileri, Aralık ayındaki toplantıda 2018 yılını dördüncü faiz artırımına açık kapı bırakarak, kademeli faiz arıtımı patikasına uymaya devam ediyor ve ABD ekonomisinin tarihinin ikinci en uzun büyüme döneminihata yapmadan sürdürmeye çalışıyor. Para politikasının çok gevşek olması enflasyon ve varlık balonları riskini getirirken, çok hızlı sıkılaştırma resesyona neden olabilir. 

Fed'in 9-0 oybirliği ile aldığı kararla, 2015 sonundan bu yana sekiz çeyrek puanlık faiz artırımının ardından, gösterge federal fonlar faizi için hedef aralığını değiştirmeyerek yüzde 2-2.25'te bıraktı. Fed'in bankaların fazla rezervine ödediği faiz (efektif fon faizini Fed'in hedef aralığında tutmak için kullandığı araç) de beklendiği üzere değiştirilmeyerek yüzde 2.2'de bırakıldı.

Açıklamadaki ince ayarlardan biri, FOMC'nin işletme sabit yatırımlardaki büyümenin "yılın başlarındaki hızını yavaşlattığını" kaydetmesiydi.Daha önceki açıklamada, işletme yatırımlarının "güçlü bir şekilde büyüdüğü" kaydedilmişti. Üçüncü çeyrek verileri, konut dışı yatırımların yaklaşık iki yılın en yavaş hızında büyüdüğünü gösterdi.


Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim