Gazete Emek- Dolar, tarihi zirvesi olan 8,58’i geçerek bugün 8,59 seviyesini gördü. Dünkü yükseliş sonrası günü 8,50’nin hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah saatlerinde 8,57 düzeyinde el değiştiriyor. Euro/TL ise 10,47 ile rekor tazeledi.

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) beklenenden daha erken faiz artırımı yapacağı tahminlerinden destek bularak dolar karşısında üç ayın en yüksek seviyesini gördü; dolarda ise bugün açıklanacak enflasyon göstergelerinden PCE verisi takip ediliyor.

Sessiz kaldığı için eleştirilen Erdoğan, Sedat Peker-Süleyman Soylu kavgasına ilişkin ilk kez konuştu

KASIM 2020’DE 8,58’İ GÖRMÜŞTÜ

İstifa ettiğini duyuran Berat Albayrak, 10 Temmuz 2018 tarihinde Enerji Bakanlığı görevinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı. Göreve geldiği gün Dolar/TL kuru 4,53 ve Euro/TL kuru 5,50 seviyesindeydi. Albayrak, istifa ettiği gün ise tarihi rekorla dolar/TL kuru, Kasım 2020’de 8,58’i görmüştü.

DEĞER KAYBI YÜZDE 30’DAN FAZLA

Albayrak’ın bakanlığı boyunca Türk Lirası’ndaki değer kaybı devam etti. 2020 yılında TL yüzde 30’dan fazla değer kaybı ile dünyanın en çok değersizleşen para birimi oldu.

İstifa ettiği tarihte Dolar/TL kuru 8,52 ve Euro/TL kuru 10,14 seviyesindeydi. Bu durum göreve geldiği tarih ile istifası arasında yüzde 88’lik bir artış anlamına geliyor. Gram altın ise Albayrak göreve geldiğinde 190 TL’ydi. Aradan geçen 854 günde 534 TL’ye kadar yükseldi. Albayrak’ın görevi bırakması ile dolar/TL 8,05 ve Euro/TL kuru 9,58’e ve gram altın da 513 TL’ye kadar indi.

ABD EKONOMİSİ ETKİLİ

Amerikan ekonomisinin hızlı toparlanması ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere ekonomiye verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini pekiştiriyor. Bu süreç gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken dış finansman ihtiyacı görece yüksek Türkiye gibi ülkeleri ise çok daha fazla etkiliyor.

Doğu ve Güneydoğu'daki 13 Baro'dan ortak Sedat Peker açıklaması: Vahim durum için çağrı yapıyoruz

TAKİP EDİLEN BAŞLIKLAR

Bugün iç piyasada Merkez Bankası’nın yılda iki kez açıkladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan ifadeler takip edilecek. Piyasa kapanışı ardından ise S&P’nin olası Türkiye not güncellemesi takip edilecek bir başka veri.

Bankacılar siyasi gündemde 2023 ya da daha erkene alınacak seçimlerde ittifakların nasıl şekilleneceğini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yapılacak ilk seçimde görevine devam edecek bir oy alıp almayacağını takip etmeye devam ediyor. Bu kapsamda son dönemde artan iç siyasi gerginlik de yakından izleniyor. Bu hafta iç siyaset salı ve çarşamba günü piyasada belirgin dalgalanmalara yol açtı.

Piyasaların bir gözü de Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’in 14 Haziran’da yapacağı görüşmede.

MB’deki sık başkan değişimi, uygulanan politikaların ödemeler dengesinde orta vadede sorun yaratabileceği endişesi ve Erdoğan’ın düşük faiz ısrarı Türkiye ekonomisine ilişkin öne çıkan endişeler.

Kripto piyasalarında son durum: Çin'den piyasaları etkileyecek 2 yeni açıklama geldi

İLK FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, MB eski baş ekonomisti Hakan Kara dün katıldığı Dünya Bankası toplantısında, “Para politikası şu anda enflasyon beklentilerini kontrol altına alacak kadar sıkı görünmüyor” dedi. Kara herkesin MB’nin ilk faiz indiriminin zamanlamasını anlamaya çalıştığını belirtirken enflasyon görünümünün ise faiz artışına ihtiyaç duyulabileceğini gösterdiğine dikkat çekti

MB’nin politika faizini yüzde 19’da tutması hala piyasalardaki satış baskısını hafifleten en büyük etkenlerden. MB sinyal vermese de kısa süre içinde faiz indirimi yapacağı endişesi mart sonundan bu yana TL üzerinde baskı yaratıyor.

Kara, Türkiye ekonomisi için şu anda en büyük risklerden birinin gelişmiş ekonomilerin beklenenden hızlı bir şekilde sıkı para politikasını gevşetme kararı olarak gördüğünü de belirtti.

Kaynak: Diken 

Editör: TE Bilişim