Gazete Emek- Piyasalar 'Barış Pınarı Harekatı'ndan gelecek haberlere odaklanmayı sürdürüyor. Dolar haftaya 5,90'ın üzerinde başlarken, Türkiye'ye yaptırımların netleşmesi bekleniyor.

Suriye’nin kuzeyine yönelik geçen hafta başlatılan 'Barış Pınarı Harekâtı’nın piyasalarda da yankıları sürüyor. Hârekatın başlamasının ardından dolar/TL artan jeopolitik endişeler ve ABD'nin yaptırım da içeren açıklamaları ardından ikili ilişkilere yönelik endişelerle baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Dolar/TL bu sabah 5.90 civarında hareket ederken, mevcut seviyeler piyasanın çok kötü bir senaryoyu henüz fiyatlamadığına işaret ediyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. Euro ise 6.51 seviyelerinden işlem görüyor. 

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik “çok kuvvetli” yeni yaptırımlar hazırlanması için Başkan Donald Trump’tan talimat aldığını söylerken, Trump Kongre ile yaptırımlar üzerinde çalıştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise haftasonu yaptığı açıklamalarında yaptırım söylemlerine ilişkin “sürecin biraz nükteleri olarak görmek istiyorum” dedi.

Mnuchin, ABD'nin an itibarıyla yaptırımları devreye almadığını, ancak gerekli olması halinde uygulayacağını ifade ederek, "Finansal kuruluşlara dikkatli olmaları ve yaptırımların söz konusu olabileceği uyarısında bulunuyoruz" dedi.

Mnuchin, "Bunlar çok kuvvetli yaptırımlar. Umuyorum kullanmak zorunda kalmayız, ancak ihtiyacımız olursa Türkiye ekonomisini işlemez hale getirebiliriz" ifadesini kullandı.

Trump ise pazar günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye aleyhine yaptırımlar konusunda kulağının Kongre'de olduğunu ifade etti. Kongre'de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi vekillerden Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanmasını isteyenler bulunuyor.

Trump, kendisine yakın olan senatör Lindsey Graham'a atıfta bulunarak, "(Senatör) ve aralarında Demokratların da bulunduğu Kongre'nin pekçok temsilcisiyle Türkiye'ye güçlü yaptırımların uygulanması konusunda uğraşıyoruz... Hazine hazır. Ek düzenleme gerekebilir. Bu konuda büyük görüş birliği var. Türkiye istemediğini belirtti. Gelişmeleri izleyin!" dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili ise yaptırımların "hazırlanması için hükümetin her kademesinde çalışma yürütülüyor" dedi.

ERDOĞAN: YAPTIRIM SÖYLEMLERİ SÜRECİN NÜKTELERİ

Erdoğan, haftasonunda yaptığı açıklamalarda yaptırımlar hakkında, "Tabii bu ekonomik yaptırım, vesaire gibi ifadeler kullanılıyor ama doğrusu ben bu konularda da bu ifadeleri bu sürecin biraz nükteleri olarak görmek istiyorum" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de bir telefon görüşmesi yaptığı belirten Erdoğan "'Ben silah göndermeyeceğim' gibi yaklaşımlarınızı bana izah eder misiniz? dedim. Bu ne anlama geliyor? Dün Dışişleri Bakanınız parlamentoda böyle bir açıklama yaptı. Biz o zaman NATO'da nasıl ortağız?" dedi.

Silah temini konusunda, "Dünyada bu silahları temin edeceğimiz yerler bitmedi" diyen Erdoğan "Patriotlar verilmedi, biz de S-400 aldık. Yıllarca İHA'yı vermediler. İHA'yı yaptık. SİHA'yı vermediler SİHA'yı yapıyoruz" dedi.

F-35 alımını önemsediklerini ve Türkiye'nin 1.4 milyar dolar ödeme yaptığını anımsatan Erdoğan, "Öyle veya böyle F-35'in muadili dünyada uçak üreten yerler yok mu? Var. Oralardan bize teklifler gelmeye başladı. 'Onlar vermezse biz veririz'diyorlar" dedi.

SOMUT GELİŞMELERİ GÖRMEK GEREK

Öte yandan, TL’nin operasyon nedeniyle benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasının devam ettiğini Reuters’a ifade eden bir bankacı, “Dolar/TL’de teknik olarak 5.95-6.00 seviyelerine kadar yükseliş görebiliriz. Ancak yukarı hareketin daha da devam etmesi için yaptırımlar konusunda somut gelişmeleri görmek gerek. Şu an için piyasanın çok daha kötü bir senaryoyu fiyatlamadığını söyleyebiliriz” dedi.

Editör: TE Bilişim