Gazete Emek- Dolar/TL haftaya sınırlı bir yükselişle 6.15 civarında başlarken bankacılar bu haftanın ana gündemi ev hapsindeki ABD'li rahip Andrew Brunson'ın Cuma günü gerçekleşmesi beklenen mahkeme kararı olacak.

İzmir'de devam eden yargılaması kapsamında 12 Ekim'de mahkemeye çıkacak olan Brunson, hakkındaki suçlamalardan suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Bankacılar dolar/TL'nin ise iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini belirtiyorlar.

Karar öncesinde, bu sabah dolar/TL 6.1475/6.1600 seviyesinde güne başladı. Kur, cuma günü 6.20 civarında güne başlamış, ABD tarımdışı istihdam verileri sonrası 6.1030'a kadar gerilemişti.

Reuters'de yer alan habere göre, bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Brunson mahkemesi piyasalarda bu hafta izlenecek en önemli gündem maddesi. Diğer gelişmeler bir hareketlilik yaratabilir ancak ABD Türkiye ilişkileri açısından da kritik öneme sahip Brunson kararı TL'de yön belirleyici olacaktır" dedi.

Öte yandan bu hafta açıklanması beklenen enflasyonla mücadele programını da izlenecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomide dengelenme sürecinin başladığını ve enflasyonla güçlü bir mücadele programı açıklayacaklarını söyledi.

Eylül ayında gıda fiyatları, ulaştırma başta olmak üzere TL'deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılan artışları tetiklemesiyle yüzde 24.52 ile 15 yılın zirvesine yükseldi.

Öte yandan verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde açıklanması sonrası TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alınırken, TÜİK yaptığı yazılı açıklamada TÜFE'nin kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplandığını belirtti.


Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim