Gazete Emek- 20 Aralık Pazartesi gecesi döviz kurlarının nasıl düştüğü konusu tartışmalara neden olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezerv rakamlarındaki değişimi açıkladı.

Buna göre, TCMB’nin brüt rezervi 17-24 Aralık haftasında 5,7 milyar dolar düşüşle 116,5 milyar dolardan 110,8 milyar dolara gerildi.

Bu dönemde bankanın net rezervi 3,6 milyar dolarlık düşüşle 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara geriledi.

Bankanın borç ve ödünç olarak elinde tuttuğu döviz ve altınlar hariç bırakıldığında elindeki swap hariç net rezerv ise geçen hafta 9 milyar dolarlık düşüşle -46,7 milyar dolardan -55,7 milyar dolara geriledi.

Bakan Nebati 20 Aralık gecesiyle ilgili detayları anlattı: Cumhurbaşkanımız konuştu, ‘lan nasıl’ dedim

Eksi (-) 55,7 milyar dolarlık rakam, tarihi dip seviyesi oldu.

Rakamlar, Merkez Bankası’nın geçen hafta döviz kurlarının düşüşünde, örtülü ve yüklü müdahalede bulunarak rol aldığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın 125 milyar dolar rezervi olduğunu öne sürmüştü.

Süleyman Soylu: "Bu işleri kendimiz yapmıyoruz, bize yaptıran Allah'tır" 

BAKAN NEBATİ NE DEMİŞTİ?

Son bir haftada dört farklı televizyon kanalında canlı yayına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 20 Aralık günü döviz kurlarında yaşanan düşüş için yaptığı açıklamalar soru işareti yaratmıştı.

İlk önce o gece dövize müdahale edilmediğini söyleyen Nebati, bir sonraki yayında, “Ya Türkiye olayları oturup kendi başına izleyecek, elindeki bütün enstrümanları pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi?” demişti.

Nebati, dün katıldığı canlı yayında ise “O gece dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı. Vatandaş bir yarışa girdi ve dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler” demişti.


 

Editör: TE Bilişim