Gazete Emek- Merkez Bankası'nın 21 Ekim tarihinde politika faizinde 200 baz puan indirime gitti. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen indirimle faiz yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürüldü. Sürpriz indirim sonrası piyasalar hızlandı. Kararla birlikte yükselişe geçen dolar ve altın rekor üstüne rekor kırmaya başladı.

DOLAR VE ALTINDAN YENİ REKOR

Yeni haftaya da yükselişle başlayan dolar, gece saatlerinde 9,84 ile altının gram fiyatı ise 567 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

HDP'nin olası bir kapatma durumuna karşı yol haritası belli oldu


GÜNCEL FİYATLAR

Saat 09.35 itibarıyla dolar 9,77'den, euro 11,40'tan, sterlin ise 13,49'dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda gram altın 565 liradan, çeyrek altın 928 liradan, cumhuriyet altını da 3.779 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise şu sıralar 1.797 dolar seviyesinde bulunuyor.

"Erdoğan kendi geçmişini düşünsün" diyen Karamollaoğlu’ndan Kavala ve Demirtaş çıkışı



DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Doların yükselmesinde Merkez Bankası'nın beklentinin üzerinde faiz indirimine gitmesi ve Osman Kavala gelişmeleri etkili oldu. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçinin istenmeyen kişi ilan edeceğini açıkladı. Henüz bu açıklama resmi bir karara dönüşmemiş olsa da siyasi gerilim ihtimali kur üzerinde yeni bir baskı yarattı. Bu gelişmelerin ışığında gece saatlerinde düşük hacimli piyasada işlem görmeye başlayan dolar, 9.84 lirayla yeni tarihi zirvesini gördü.


"OYNAKLIK İKİ KATI ZARAR VERİYOR"

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Halk TV'de katıldığı programda dolar ile ilgili çok kritik yorumlarda bulundu. 

Ulusoy, kurdaki oynaklığa dikkat çekerek "Biz raflardaki enflansyonu doların seviyesi ile ölçüyoruz ama inanır mısınız, bizim modellemelerimizde oynaklık onun iki katı kadar zarar veriyor" dedi. 

Kamu bankalarından faiz indirimi kararı!



"BAŞARAMADIĞIMIZ TAKDİRDE..."

Bu durumun arz zincirinde kırılmalara neden olduğunu ifade eden Ulusoy, "Döviz kurunun sakinleşmesi gerekiyor. Bunu başaramadığımız takdirde bütün dengelerin bozulacağını söylemek yanlış olmaz" diyerek uyarıda bulundu.


BAŞEKONOMİST BROOKS: "BUNLARIN HİÇBİRİNİ DİKKATE ALMAYIN"


Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, son dönemde Türk lirası hakkında yapılan yorumları “gevezelik” olarak nitelendirerek, “Bazıları dolar/TL’nin sonsuza gidebileceğini söylüyor. Bunların hiçbirini dikkate almayın, hepsi saçmalık. Bu bağlamda, bir panik dolarizasyonu belirtisi yok. 13 haftalık hareketli ortalamada döviz mevduatına akışlar yatay seyrediyor.” değerlendirmelerini yaptı.

Dolar kuru haftaya yükselişle başladı. Dolar/TL 9.74 TL seviyelerinden işlem görüyor. Peki piyasalarda kriz ve panik havası mı var?

AKP'li Birinci'den kur açıklaması: Dolar bolluğu yaşanacak 


Merak edilen konuya dair Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu.

Brooks, sosyal medya hesabından Türk bankalarının ve şirketlerinin orta ve uzun vadeli borç çevirme oranlarına ilişkin yaptığı grafikli paylaşımda, “Türk lirasındaki son değer kaybı, Türkiye’de finansal istikrar riski hakkında soru işaretlerine yol açtı. Türkiye’nin finansal sektörü ve özel sektörünün, şu anda yaşanandan daha büyük bir şok olan Ağustos 2018’deki ani duruştan başarıyla çıktığını vurgulamak istiyoruz. Türkiye’deki şirketler bunu makul yenileme oranlarıyla atlattı. Şimdi yine yapacaklar.” ifadelerini kullandı.

“DİKKATE ALMAYIN ”

Dolar/TL’de yaşanan hareketlilik karşısında yapılan yorumlara ilişkin de bir paylaşımda bulunan Brooks, şunları kaydetti:

“Şu sıralar Türk lirası hakkında her türlü panik gevezelikleri yapılıyor. Hatta bazıları dolar/TL’nin sonsuza gidebileceğini söylüyor. Bunların hiçbirini dikkate almayın, hepsi saçmalık. Bu bağlamda, bir panik dolarizasyonu belirtisi yok. 13 haftalık hareketli ortalamada döviz mevduatına akışlar yatay seyrediyor.”

Erdoğan Demirtaş'ı hedef aldı: "Yargı ne diyorsa o, Selo'yu çıkaramayacaksınız"


“ÇOK DAHA KÜÇÜK BİR ŞOK ”

Brooks, Türkiye’de özellikle 2018 ve 2020’de aşırı kredi büyümesinin cari açığı genişletirken, Türk lirasının düşmesine neden olduğu durumların yaşandığını belirterek, “Bu farklı. Piyasalar kayıtsız ve bir uyarı sinyali aldı. Bu bir yeniden fiyatlandırma ve 2018 veya 2020’den çok daha küçük bir şok.” görüşünü paylaştı.


Kaynak: Gerçek Gündem

Editör: TE Bilişim