Gazete Emek- Dolar hız kesmeyerek 4.9271 lira ile yeni tarihi rekor düzeye yükseldi. Ekonomist Dani Rodrik kişisel twitter hesabından dolar karşısında değer kaybeden Türk Lirasını düşüşten kurtarmanın yollarını açıkladı.


'TL’nin serbest ddüşüşünü durdurmak icin yalnız üç seçenek var' diyen Harvard ekonomi uzmanı Dani Rodrik twitter hesabından 'zehirlerden zehir beğen' dedi ve 3 seçeneği şöyle sıraladı:

'Bir not daha. Bahsettigim önlemler dahi krizi ancak geçici olarak durdurabilir. Kamu maliyesi, tasarruf politikalari, ve özel sektör finansmani konusunda ciddi atılımlarla desteklenmeleri gerekecek. Doların yükselişine seyirci kalmak cözüm degil zira Dolar bazında borçlanmis özel sektörü iflasa götüreceği gibi enflasyonu kontrolsüz hale getirecek. Er ya da geç bu önlemlerden biri gerekecek. Bekledikçe maliyet artiyor. TL’nin serbest düşüşünü durdurmak icin yalnız üc seçenek var.

1. TCMB rezervlerini tuketmek pahasina Dolar satacak.

2. Faizlerde ciddi bir artis yapilacak.

3. Sermaye kontrollari. Zehirlerden zehir begen'

İşte Rodrik'in tweetleri;

TL’nin serbest dususunu durdurmak icin yalniz uc secenek var. 1. TCMB rezervlerini tuketmek pahasina Dolar satacak. 2. Faizlerde ciddi bir artis yapilacak. 3. Sermaye kontrollari. Zehirlerden zehir begen.


Dolarin yukselisine seyirci kalmak cozum degil zira dolar bazinda borclanmis ozel sektoru iflasa goturecegi gibi enflasyonu kontrolsuz hale getirecek. Er ya da gec bu onlemlerden biri gerekecek. Bekledikce maliyet artiyor.


Bir not daha. Bahsettigim onlemler dahi krizi ancak gecici olarak durdurabilir. Kamu maliyesi, tasarruf politikalari, ve ozel sektor finansmani konusunda ciddi atilimlarla desteklenmeleri gerekecek.

Kaynak: Cumhuriyet
 

Editör: TE Bilişim