Gazete Emek-Bitlis'ten Siirt'e hayvanlarını otlatmak için götüren köylülerin hayvanlarına jandarma tarafından 10 Haziran'da el konuldu. Hayvanlar Bitlis'ten Siirt'e geri gönderildi. Hayvanların geri gönderilmesi  sırasında köylülerle askerler arasında yaşanan tartışmalar sosyal medyada paylaşılmış ve yoğun tepki almıştı. HDP Bitlis Miletvekili Mizgin Irgat bu konuyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sordu. 


Irgat'ın Çelik'e cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunlar soruldu: 

1-) Hayvan sahiplerinin ellerinde kaymakamlıktan alınmış izin belgesi olduğu halde hayvanların  geçişine izin vermeyen asker ve korucuların bu geçişe izin vermemesinin nedeni nedir? Bu görevliler hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

2-) İki bine yakın küçükbaş hayvanı Bitlis’ten Siirt’e geri gönderen karakol komutanının Kaymakamlığın izin belgesini dikkate almamasından haberdarmısınız, bilginiz dahilinde midir?

3-) Yaz aylarında küçükbaş hayvanlarını yaylalara götürmek zorunda kalan çiftçilerin izin alma zorunluluğu bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

4-) Siirt’e geri gönderilen  2 bin küçükbaş hayvanın 13’ü taşıma sırasında telef olmuştur. Tek geçim kaynağı olan vatandaşa haksız hukuksuz ve keyfi bir şekilde yaşatılan bu zararlar karşılanacak mıdır?
5-) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hayvancılığı destekleme ve geliştirme politikaları arasında köylülerin hayvanlarına el koymak bulunmakta mıdır?

Editör: TE Bilişim