Gazete Emek- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) mart ayı toplantısını bugün gerçekleştirdi. Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 14'te sabit bıraktı.

 

 

Karar metninde para politikasına ilişkin gözden geçirme sürecinin devam ettiği belirtildi. Metinde makroihtiyati politika çerçevesinin de güçlendirileceği ifade edildi. Merkez Bankası önceki karar metninde böyle bir mesaj kullanmamıştı.

 

Merkez Bankası yüksek seyreden cari işlemler açığı ile ilgili ifadelerinde de değişikliğe gitti. Bir önceki karar metninde cari denge üzerinde enerji kaynaklı risklerin devam ettiği ifade edilirken, bu metinde söz konusu risklerin yakından takip edildiği vurgulandı.

 

 

Metinde enflasyona ilişkin geçici etki vurgusu korundu. Metinde konuyla ilgili olarak, "Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmiştir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir" ifadeleri kullanıldı.

 

 

 

MARTTA ENFLASYON YÜZDE 61,1 SEVİYESİNE YÜKSELMİŞTİ 

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, mart ayında enflasyon yüzde 61,1 seviyesine yükselmişti.

 

Karar öncesinde yapılan anketlere katılan analistlerin neredeyse tamamı TCMB'nin bir hamlesinde bulunmasını beklemiyordu. 2021 yılının son dört toplantısında faizi 500 baz puan indiren TCMB, bu yılın ilk üç toplantısında bir değişikliğe gitmeyerek, faizi yüzde 14,00 seviyesinde tutmuştu.


 

Editör: TE Bilişim