Gazete Emek- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Kasım ayı toplantısında faizi indirme kararı aldı.

PPK, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Eylül ayındaki toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18 seviyesine çekmiş. Bu kararla Merkez Bankası, 14 ay sonra ilk kez faiz indirmişti. Banka, ekim ayında da politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16’ya çekmişti.

ERDOĞAN: “FAİZİ SAVUNANLA BERABER OLAMAM, OLMAM”

Erdoğan, dün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda faiz hakkında konuşmuştu.

"Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" diyen Erdoğan, "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadeler, Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı hedef aldığı şeklinde yorumlanmıştı.

"HDP tabanının Millet İttifakı adayına oy vermemesini sağlama sözü verse serbest bırakılacak"

TL, DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ 

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15 olarak belirlemesinin ardından yükselerek 10,9754 seviyesine ulaşarak rekor tazeledi.

Türk lirası hafta başından bu yana dolar karşısında yüzde 8’e yakın değer kaybederek dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. İkinci sırada ise yüzde 3 düşüşle Şili pesosu geliyor.

Türk lirası sene başından bu yana yüzde 30'dan fazla değer kaybederken dolar kuru 7,40'tan 10,86'ya yükseldi. Dolar/TL 2021 yılında en düşük seviyeyi Mart ayında 6,89 ile görmüştü.

Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 435 baz puan seviyesine yükselirken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 20,14 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirimle yüzde 15 seviyesine indirdi. Metinde Para Politikası Kurulu'nun sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendireceği belirtildi.


 

Bakan Akar: "Türkiye’de ve Türkiye’nin dışında Kürdistan diye bir coğrafya yok"

''SERT YÜKSELİŞLERİN YAŞANMASI BEKLENİYOR''

Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar açısından sürpriz olmadığını belirten Kapalıçarşı esnafı Reşat Yılmaz, ''Faiz kararı açıklanmadan önce dolar 10.50 seviyelerinde işlem görüyordu. Karardan sonra dolar 11 TL seviyelerini geçti. Daha da sert yükselişlerin yaşanması bekleniyor. Dolarda artık 10 TL 'nin altı çok zor. Doların yükselişini önleyecek bir hamle gelmesi mümkün gözükmüyor'' ifadelerini kullandı.

''EKONOMİ GEMİSİ KARAYA OTURDU''

Yılmaz, ''Doların yükselişi gram altının yıldızını parlattı. Altında bir geri çekilme bekleniyor ancak yaşanacak geri çekilme geçicidir. Yurttaşlar dolar ve altında alımdan daha çok bozdurmaya yöneldi. Bu taleplerin daha da artacağı öngörülüyor. Şu an ekonomi gemisi karaya oturdu'' şeklinde konuştu.

KEPENK KAPATMA EYLEMİ

Geçtiğimiz günlerde döviz bozdururken kimlik gösterme şartı getirilmesinden kötü bir şekilde etkilenen İstanbul Kapalıçarşı esnafı, kepenk kapatma eylemi gerçekleştirmişti.

"ARTIK DUR ERDOĞAN!"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın politika faizini bir baz puan düşürmesinin ardından sosyal medya hesabında açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, “Artık DUR Erdoğan, Hemen seçim” mesajını verdi.

MUTLU MUSUN SAYIN ERDOĞAN?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizi yüzde 16'dan yüzde 15'e indirme kararına ilişkin Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Akşener, "Yanlıştaki inadının milletimizin her bir ferdine 1 saatteki maliyeti 3000 lira oldu. Mutlu musun Sayın Erdoğan?" ifadelerini kullandı.

“PARA POLİTİKALARINDA BULUNAN HER BÜROKRAT SUÇ İŞLİYOR”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Merkez Bankası (MB) faiz kararını ve kurlardaki değişimi değerlendirdi. Beştaş, faiz kararına dün karar verildiğini ve bugün ilan edildiğini duyurdu. Merkez Bankası’nın saraydan bağımsız hareket etmediklerini gayet iyi bildiklerini belirten Beştaş, “‘Ekonominin kitabını yazdım’ diyen AKP Genel Başkanı’nda aslında ‘Merkez Bankası’nı nasıl kendime bağladım, nasıl esir aldım’ alt başlıklarından birini bugün bir kez daha okumuş olduk. Merkez Bankası’nın bir kez daha ‘Ben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emrindeyim, ben özerk değilim, ben bağımsız değilim’ laflarını bütün Türkiye ve dünyaya ilan etmiş oldu” dedi.

“MİLLET EKMEĞE MUHTAÇ HALE GELDİ”

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Merkez Bankası'nın faizi indirmesinin ardından doların 11 liraya dayanması üzerine açıklama yaptı.

Sanal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Demirtaş şunları ifade etti: "Muhalefet, 'Toplumu barıştıracağız' derken ülkeyi yönetenler sırf koltuk uğruna, 'Hayır, biz daha da karıştıracağız' diyor.

 Dolar 11 liraya dayandı. Millet tam anlamıyla ekmeğe muhtaç hale geldi.

 Ama merak etmeyin, el ele verip ekmeğimizi de kardeşliğimizi de büyüteceğiz."

Gülben Ergen’e hakaretten yargılanan Nihat Doğan: Bir kadının evli bir erkekle ilişkisi sapkınlıktır

TCMB'nin faiz indirimi kararına sert tepki gösteren ekonomistler, şu ifadeleri kullandı:

MACARİSTAN MERKEZ BANKASINI TEBRİK ETTİ

Ünlü Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Macaristan Merkez Bankasını bugünkü faiz kararından ötürü tebrik ederim. ABD Merkez bankası ise hala hata içinde. Bu kadar bol para sadece zengini daha zengin eder. Bugünün doğru karar vereni Macaristan" ifadelerini kullandı.

''GECİKME FAİZLERİ DE İNDİRİLSİN''

Ekonomist Ozan Bingöl, devletin yurttaşa uyguladığı gecikme faizini hatırlatan bir paylaşım yaptı.

Bingöl paylaşımında, "Borcunu geç ödeyen vatandaşa devletin uyguladığı gecikme faizi aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 19,2’dir. Faiz ise bu da faizdir. Bu oranı düşürmek ise tamamen cumhurbaşkanı yetkisindedir" ifadelerini kullanarak devletin yurttaşlara uyguladığı faizin Merkez Bankası'nın faizinden bile daha yüksek olduğunu hatırlattı. 

''AMAÇ HASIL OLDU''

Ekonomist Prof. Veysel Ulusoy ise, "Tebrikler Merkez Bankası.. Amaç hasıl oldu. Oynaklıktan dolayı oldukça fazla kaynak aktarımı sağlandı" ifadelerini kullandı. 

''GEÇMİŞ OLSUN''

Ekonomist Mahfi Eğilmez,"Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 16'dan 15'e düşürdü. Geçmiş olsun" diyerek karara tepki gösterdi. 

Editör: TE Bilişim