Gazeteemek- Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme krizinden sonra şimdide ekonomik bir kriz yaşanıyor. Rusya Türkiye'nin katılacağı tarım toplantısını iptal etti.

Türkiye'nin Rusya'dan 1.3 milyar dolarlık ihracat değeri olan 6 ürünün alımını durdurması üzerine Rusya'dan tepki geldi.  Rusya Tarım Bakanlığı, "Türkiye’ye bazı yasakların kaldırılması kararını alabilecek bir heyetin nisanda gönderilmesi” planının iptal edildiğini duyurdu.

Moskova-Ankara arasında tekrar başlayan siyasi görüşmelerin iki ülke arasında özellikle gıda ürünlerinde ihracat-ithalat ambargosunun da kaldırılacağının sinyaliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğündeki kalabalık Türkiye heyetinin Moskova ziyaretinde bu beklenti öne çıktı. Rusya, bazı gıda ürünlerinde ambargoyu kaldırdı. 14 Şubat’ta kaldırılan ambargonun içinde “soğan, arpacık soğanı, karnabahar, brokoli, tuz, karanfil çiçeği ve sakız” vardı. Bu ürünlerin toplam değeri ise 20 milyon doların altındaydı.

Türk tarımcısının gözü ise yüzlerce milyon dolarlık satış yaptığımız yaş sebze-meyvedeydi. Ancak beklenti karşılanmadı ve Türkiye, Moskova’nın bu hamlesine 6 gıda ürününün alımını durdurmakla yanıt verdi. Yaklaşık 1.3 milyar dolarlık ithalat değeri olan “Mısır, buğday, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi, bezelye ve pirinç” alımı durduruldu. Moskova, Ankara’nın bu kararına tepki gösteri. Bu tepkilerden ilki de Kremlin’den geldi.

(Hürriyet)

Editör: TE Bilişim