Gazete Emek- Tütün ürünlerine uygulanan asgari maktu vergi tutarlarında artış yapıldı.

Resmi Gazete'de yayınlanan ‘Bazı Mallara Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Hakkındaki Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar’a göre sigaradan alınan maktu vergi tutarı 0.2895 liradan, 0.3899 liraya çıktı.

Buna göre, tütün içeren sigara başta olmak üzere, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar, uçları açık purolar, sigarillolar ve sigaralar, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler, "homojenize" veya yeniden tertip edilmiş tütün, tütün hülasa ve esansları ile enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı 0,3899 lira olarak yeniden belirlendi.

Asgari maktu vergi tutarındaki artışla birlikte paket başına asgari maktu vergi tutarı 7.8 TL, sigaranın üzerindeki vergi oranı ise yüzde 67 oldu.

Asgari maktu vergi nedir?

Yükümlülerden, genellikle eşit miktarlarda alınan vergilere verilen isimdir. Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergiden büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.

Kaynak: Binaet

Editör: TE Bilişim