Gazete Emek- Dövizdeki artış tarım sektöründeki makine ve ekipman alımını da vurdu. Traktör satışlarındaki daralma yüzde 60’ların üzerine çıkarken, Tarım Makineleri İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan’ın aktardığına göre sektör büyük bir durgunluk içinde. Öyle ki üretimi durdurma da seçenekler arasında.

Türk Lirası’nın (TL) yabancı para cinsi karşısında tarihi değer kayıpları ekonomik tabloyu günden günde kötüleştiriyor.

İnşaattan ayakkabıya birçok sektör birer birer konkordato ilan ederken, ekonomik gidişattan etkilenenler arasında tarım sektörü de yer aldı.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre sektörde satışlar durma noktasında.

‘Üretim durma noktasında’

Tarım Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, dövizde yaşanan dalgalanmaların traktör ve biçerdöver alımında ciddi durgunluğa sebep olduğunu kaydediyor.

Habere göre işçi çıkarma, üretimi yavaşlatma veya durdurma gibi seçenekler masaya yatırılıyor.

İleri, ”Bu dönem tarım makine ve ekipmanları için satışların en yoğun olduğu dönem olarak bilinir. Bayiler gelir çeklerini verir, ürünleri alır, en hareketli dönem yaşanırdı. Fakat bu yıl ne gelen var, ne de satış” diyor ve ekliyor:

“Özellikle gübre ve diğer girdilerdeki fiyat artışı nedeniyle tüketim azaldı. Gübre satışlarının üçte bir oranında azaldığı ifade ediliyor. Bu çiftçinin üretim yapmadığı, yapamayacağı anlamına geliyor. Üretim olmayınca tarım makine ve ekipmanı da alınmıyor.”

İleri’nin sektöre ilişkin yaptığı değerlendirmeden öne çıkanlar şöyle:

-Eylül ayı itibarıyla traktör satışlarında yüzde 63 daralma yaşanıyor.

-Yüksek girdi fiyatları nedeniyle pancar üretiminde kaçışlar yaşanıyor.

-Makine ve ekipman alımı azaldı; sektör büyük bir durgunluk içinde.

Selami İleri son olarak verilen ekipman kredisinin artırılması gerektiğini söylüyor ve verilen kredilerin üzerindeki faiz yükünün azaltılması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: Gazete Karınca
 

Editör: TE Bilişim