Gazete Emek-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, "2021 Yılında Para ve Kur Politikası" tanıtım toplantısında sunum yaptı. Ağbal, döviz tarafında dalgalı kurun devam edeceğini ve enflasyonu düşürmek için çalışmaların süreceğini açıkladı. Ağbal ayrıca Merkez Bankası'nın rezervlerini artırılacağını ve faizlerde sadeleştirmenin olacağını belirtti.

SORU-CEVAP

Hükûmetle yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız, bu hedefi yakalamak için olağanüstü bir çaba sarf edeceğiz. Yüzde 5 hedefinin elde edilmesi ve istikrar kazanması bizim açımızdan son derece önemli. Yüzde 9,4 2021 yılı için aramaya hedef. Mutlaka takip edilmesi gereken bir ara hedef. Etkili bir politika duruşuyla inşallah bu hedefi oluştacağız. Merkez Bankası bakma bakımdan yapmış olduğu faaliyetlerle ilgili daha şeffaf, hesap verilebilir bir çerçeve oluşturacak. Çalışmalarımızı başlattık. Swap işlem dahil olmak üzere ortakoyuna paylaşılması gereken, farklı frekanslardaki hangi amaçlarla paylaşabiliriz tamamlayacağız, bu açıklamalara başlayacağız. Merkez Bankası olarak göreve devamım ilk andan itibaren önümüzdeki ajandaya uygun olarak yoğun bir mesai sürdürüyoruz.

TCMB Başkanı Ağbal'ın açıklamaları şöyle:

 ‘’POLİTİKA DURUŞUMUZU DAHA DA SIKILAŞTIRACAĞIZ’’

 Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisi döviz kuru. Kur ve emtia fiyatları enflasyon için risk oluşturuyor. Enflasyona altında yukarı riskler 2021 yılında para politikasının sızdırılması ve uygulanması bir oturum sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Hedeflerimize ulaşmak için gerekli kılması halinde politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız. 2021 yılında politika duruşumuzun sıkılığı enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarını işaret eden göstergeler oluşana kadar dayanma sürüyor.

 ‘’TCMB’ NIN TEMEL AMACI FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK’’

2021 Para ve Kur Politikası TCMB'nin uygulayacağı para, kur ve likidite politikalarının çerçevesini belirlemektedir. Bu tür paylaşımlar şeffaflık ve öngörülebilirliği artırıyor. TCMB için 2021 yılında yol haritasını oluşturan bu politika çerçevesini çok önemsiyoruz. TCMB kendisine yasa ile verilmiş görevi ve temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarını sağlamak hepimizin ortak amacı olmalıdır, TCMB olarak biz bu amaca yürekten inanıyoruz ve enflasyonu düşürmekte kararlıyız. Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle, ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülmektedir.

‘’ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞİN TEMEL BELİRLEYİCİSİNİN DÖVİZ KURU OLDUĞUNU BİLİYORUZ’’

ÜFE'deki yükseliş eğilimi, TÜFE üzerinde maliyet baskılarını artırdı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz. 2021 yılına girerken başta döviz kuru olmak üzere birikimli maliyet etkileri, emtiada yukarı seyir ve enflasyon beklentilerine yönlü riskler, enflasyonda yukarı yönlü risk oluşturuyor. Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı oluşana kadar sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. TCMB enflasyonda yüzde 5 hedefine varmada üretime düşen sorumluluğun bilincinde olarak, hedef ufku çerçevesinde kararlı ve uyumlu bir çerçeve sergileyecektir.2021 yılı sonu için yüzde 9,4 hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz.Önümüzdeki dönemde parasal sıkılık düzeyini enflasyondaki bu hedef yönelik belirleyecek ve uygulayacağız.

‘’ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE DALGALI DÖVİZ KURU UYGULAMASI DEVAM EDECEK’’

2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır. TCMB'nin temel politika aracı bir haftalık repo faiz oranı olacak. Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ve TCMB'nin nihai kredi merci işlevini gören geç likitide penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacak. Bankalara sunulan swap imkanı yıl içerisinde azalabilir. Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makrofinansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla zorunlu karşılıklar ve diğer TL likidite araçları etkin olarak kullanılacak. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek.

‘’PPK 2021 YILINDA 12 TOPLANTI YAPACAK’’

Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacak. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Rezerv biriktirmeye yönelik araçlar uygun bir şekilde kullanılacak. Fiyat istikrarını finansal istikrar için bir ön koşul, finansal istikrarı da fiyat istikrar için en önemli unsurlardan biri olarak görüyoruz. PPK 2021 yılında 12 toplantı yapacak. Temel iletişim araçlarımız PPK duyuruları ve enflasyon raporudur. TCMB olarak fiyat istikrarı yolunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Enflasyonla mücadele için bütüncül yaklaşımın öneminin farkındayız.

Kaynak: HaberTürk

Editör: TE Bilişim