Gazete Emek- Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) matrahında yapılan son düzenlemeyle sıfır araba fiyatlarına liste üzerinde 60 bin TL’ye varan indirimler gerçekleştirirken araba alma hevesiyle bayiye giden vatandaşlar eli boş döndüler. Sonkar Genel Müdürü Aykan Ceylan son yapılan ÖTV düzenlemesi sonrası otomotiv piyasasında olanları analiz ederken sıfır ve ikinci el araba fiyatı ne zaman düşecek sorusuna cevap aradı.

Ünlü futbolcu Gökhan Gönül'ün 27 yıl sonra yetimhaneye bırakılmış kardeşi ortaya çıktı; Gönül canlı yayına bağlandı



Otomotiv sektörünün önemli isimlerinden Aykan Ceylan Avrasya Yatırım’ın internet sitesinde ikinci el ve sıfır araba fiyatlarının gidişatı hakkında bilgiler paylaştı. Matrah indiriminden faydalanmak isteyen vatandaşların sıfır araba bayilerinde araba bulunmaması nedeniyle sıraya girdiklerini belirten Aykan Ceylan, söz konusu problemin vatandaşların otomobillerine kavuşacakları tarihe kadar yükselen dolar kurunun etkisiyle ÖTV’de matrah güncellenmesi ile aşağı çekilen otomobillerin fiyatlarının yeniden yükselme ihtimalinin meydana gelme durumunun ortaya çıkması olduğunu açıkladı.

Yıldız Tilbe'nin 'aşı' açıklamaları tartışılıyor! Fırat Tanış'tan sert tepki



BAYİLERDE NEDEN SIFIR ARABA BULUNMUYOR!

Milli Gazete'nin aktardıklarına göre, "Neden araba bayilerinde yeterli sıfır otomobil yok?" sorusuna cevap veren Aykan Ceylan bu durumun nedeni olarak otomotiv sektörünün yıllık plan yapması olarak gösterdi. Duruma bir örnek vererek açıklık getirmek isteyen Ceylan “Örneğin gelecek 2022 yılında satacağı otomobil ve hafif ticari araçların talebini tüm dünyadaki satış noktalarından Ekim 2021 yılına kadar topluyor oluşan adetleri kendi süzgecinden geçirip üretim adedinin netleştiriyor. Daha sonra tedarikçilerini ve fabrikalarını bu adette göre planlayarak üretime başlatıyor.Otomotiv sektörü bu nedenle ülkemize sık sık yaşanan ani talep artışlarına veya azalmalarına hemen cevap veremiyor” diye yazdı.

Manavgat yangınının şüphelisi yaşamını yitirdi



SIFIR VE İKİNCİ EL ARABA FİYATI DÜŞECEK Mİ?

Toyota, Honda, Volkswagen ve Nissan gibi önemli markaların içinde bulunduğu durumu yazan Ceylan, “Arz – talep dengesi maalesef özellikle Güney Asya'daki koronavirüsün yayılması nedeniyle yakın zamanda bitmesi mümkün görünmüyor.” ifadelerini kullandı.

Toyota Motor’un geçen perşembe günü Güney Asya'da yayılmasının etkisiyle yaşadığı tedarik sorunları nedeniyle, Eylül ayı küresel üretimini önceki planına göre yüzde 40 oranında azaltacağı açıklamasını hatırlatan Ceylan, Honda’nın Çin'in Guangzhou şehrinde bu ay araç üretimini 20 bin otomobil veya Temmuz sonu itibariyle üretim planının yüzde 20'si kadar azalttığını hatırlattı. Aykan Ceylan ayrıca Nissan Motor’un Malezya'dan cips tedariki üzerindeki etkisi nedeniyle ABD'nin Tennessee eyaletindeki fabrikasını iki haftalığına kapattığını Wolkswagen, General Motors ve diğer küresel otomobil üreticilerinin de, esas olarak yarı iletken sıkıntısının bir sonucu olarak geçen yılın sonlarından bu yana üretimi kısmak zorunda kaldılarlarını yazdı.

Otomobil sektöründe çip krizi büyüyor: En kötü Temmuz performansı


Aykan Ceylan yukarıda belirtilen sebeplerin Arz – talep dengesini bozacağını ve sıfır araba fiyatlarının önümüzdeki süreçte de yüksek kalacağını öne sürdü.

Ceylan yazısını, “otomotiv sektöründe yaşanan bunca olumsuzluklara karşın ÖTV matrahlarının güncellenmesiyle düşen sıfır otomobil fiyatları yeni yıla kadar bu avantajı koruyacak gibi görünüyor. Arz – talep dengesi düzelinceye kadar 2.El otomobillerde fiyat düşüşü yakın zamanda olmasa da, fiyat artışı da olmayacaktır.” sözleriyle bitirdi.
 

Toyota Genel Müdürü 2. el araç fiyatlarının ne zaman düşeceğini açıkladı


ÜÇ AYRI SATICI TİPİ VAR


Dünya'nın haberine göre esas sorun ise ÖTV düzenlemesinin en çok 2021 model aracını ikinci el pazarlarda satmaya çalışanları vuracağıydı. Geçen hafta boyunca da ikinci el araç satış sitelerinde en çok bu karışıklık görüldü.

ÖTV düzenlemesinin çıktığı gün, markalar fiyatlarını açıklamamışken favoriler listesine alınan ve en çok satan 8 araç modelinin fiyat seyri hafta boyunca takip edildi.

Bu takip, ikinci el piyasada üç ayrı satıcı tipinin olduğunu çok net bir şekilde gösterdi.


İncelemeye göre, ÖTV kaynaklı düşüş öncesi ilana koyulmuş 8 ayrı marka/modelden ikisi ilandan hızla kaldırıldı.

ilk satıcı tipi: Tok satıcı. Aracını satmak için acelesi olmayan, ama zarar da etmek istemeyen satıcı modeli. Beklenti ise sıfır araç fiyatlarında ileride bir yükseliş yaşanırsa en azından TL bazında zarar etmeden aracını satmak.

Akaryakıtta dikkat çeken fiyat oyunu: Tabelada 6.84, pompada 7.36


Üç araç ilanında ise 5 bin TL-13 bin TL arasında fiyat düşüşleri oldu. Bunlar acil ihtiyacı nedeniyle aracının fiyatını zararına da olsa düşürerek, belki de üzerine bir miktar daha para koyup daha donanımlı sıfır bir araç alma niyetinde olan satıcı modeliydi.


Üç araçta ise fiyat hiç değişmedi. İşte en fazla kafası karışan satıcı modeli de bu. Bir yanda zararına satma korkusu, diğer yandan da araç bulunamaması durumunda ikinci el piyasaya gelip daha fazla fiyat ödeyen biri çıkarsa beklentisi.

Sektörün beklentisi önümüzdeki günlerde fiyatların yerine oturacağı yönünde. Aracını satmak isteyenler için asıl mesele ise yukarıdaki satıcı profillerinden hangisine dahil olduğunu belirlemekte.

ÜRETİM VE İHRACAT DÜŞTÜ

İngiltere’nin önemli ticaret birliklerinden biri olan Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği’nin (SMMT) açıkladığı verilere göre, Temmuz ayında ülkede yapılan otomobil üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37 düştü. İhracat da aynı oranda düşüş gösterdi. Yılın ilk 7 ayındaki üretim pandemi öncesi dönem olan 2019’un yüzde 29 gerisine düştü.

SMTT Başkanı Mike Hawes, “İzolasyon kuralları değiştikçe personel sorunu azalacak olsa da dünya çapındaki yarı iletken sıkıntısı azalma belirtisi göstermiyor” dedi.

Otomobil endüstrisi, 78,9 milyar sterlin ciro ile İngiltere ekonomisinin en önemli parçalarından biri. Bu endüstri, üretimde 180 bin, tedarik zincirinde 864 bin kişiyi istihdam ediyor. İngiltere’de otomotiv endüstrisinin krize girmesi Brexit ve pandemi nedeniyle zorda olan ekonomiyi daha da zora sokabilir.

ÇİP KRİZİNİN SONUÇLARI NELER?

Çipler, yarı iletken maddeler ile tasarlanmış metal bir levha üzerine yerleştirilen elektronik devreler olarak tanımlanabilir. Çipler bilgisayarlardan otomobile pek çok elektronik üründe kullanılıyor. Yeni araçlar da çok sayıda yarı iletken de denilen mikro çip içeriyor.

2020 yılında başlayan corona virüsü salgını nedeniyle elektronik ürünlere olan talebin artması ve tedarik zincirinde aksamalar yaşanması, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, askeri ekipmanlardan otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan çiplerin arzında küresel bir kıtlığı beraberinde getirdi.

Goldman Sachs’taki analistler, çip krizinin 2021’de küresel otomobil üreticilerinin faaliyet kârlarını 20 milyar dolar düşeceğini tahmin ediyor.

Küresel çip sorunu nedeniyle bu yıl dünya çapında geçen yıldan 7,1 milyon daha az otomobil üretileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim