Gazete Emek- Amasra’da 41 kişinin hayatını kaybettiği maden patlamasına ilişkin soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında bir yandan işçilerin ifadeleri alınırken, diğer yandan ise madende bilirkişi incelemesi yapıldı. İncelemeye soruşturma savcısı ve 7 kişilik bilirkişi heyetinin yanı sıra madenci ailelerinin avukatları ile Bartın Baro Başkanı da eşlik etti.

 

 

"İHMAL VAR"

 

Akşam saatlerinde biten çalışmalardan sonra heyette bulunan Bartın Baro Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, açıklamada bulundu.

 

Parlatır, "Maden faciamıza ilişkin yaklaşık 6,5 saat süren keşfimize Bartın Cumhuriyet Başsavcısının bizzat katılımıyla 3 savcı, yönetim kurulu üyesi ve avukat arkadaşlarla burada bulunup tamamladık. Daha önceden dijital materyallere el konmuştu. Bugün yapılan keşifte gerek idari personel gerekse teçhizatlar yönünden bilirkişiler yerinde inceleme yapmış bulunmaktadır. Madende hala can güvenliği sağlanamadığı için madenin içine giriş mümkün olmamıştır. Bizim genel olarak izlenimimiz ve tespitlerimiz burada olayın bir ihmal olduğu ve yakın bir zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilip adalet önünde hesap vereceklerini düşünmekteyiz.” dedi.

 

Savcılığın şu aşamada görüş bildirmesinin mümkün olmadığını söyleyen Parlatır, "Avukat arkadaşlarla kendi içimizde yaptığımız tespitler ve gözlemlere dayalı olarak birtakım bulgulara ulaştık. Fakat soruşturmanın sıhhati açısından kamuoyu ile paylaşılması mümkün değildir.” diye konuştu. 

 

"GAZ ÖLÇÜM CİHAZLARININ SIFIRLANDIĞI DOĞRU"

 

İşletme ve müessese müdürlerinin kendilerine işleyiş hakkında bilgi verdiğini belirten Parlatır, şöyle konuştu:

 

"Sensörlerin gaz akışı ve patlamadan dolayı kendiliğinden otomatik devre dışı kaldığını söylemekteler. O konuyu da bilirkişiler teknik raporlarında detaylı bir şekilde belirtecektir. Patlamadan sonra herhangi bir şekilde gaz ölçüm cihazlarının sıfırlandığı doğrudur. Şöyle bir detay var; kişilerin veya kamuoyunun bildiği nokta haricinde maden ocaklarındaki teknolojik verilerin hepsi birlikte değerlendirilip buna göre kusurun ortaya çıkacağını belirtebilirim. Sadece sensör değil, birtakım teknik verilerin, hatta telsiz kayıtların hepsinin birden değerlendirilip ona göre sonuca çıkabileceğini paylaşmak istiyorum."

 

“ŞÜPHELİLERİN İFADESİNİN ALINIP İŞLEMLERİN YAPILMASINI ÖNERİYORUZ”

 

Mağdur ailelerin avukatlarından Mürsel Önder ise "Bugün farklı meslek disiplinlerinden 7 kişilik bilirkişi heyeti vardı. Bugün idari binada, haritalar üzerinde, gaz izleme ve ölçüm sensörleriyle ilgili geçmiş ve güncel incelemeler yapıldı. Madene inecektik fakat güvenli olmadığı için inilemedi. Keşif işlemlerine son verildi. Mağdur ailelerin avukatları olarak çok ciddi sorumluluklar, alt düzeydeki yöneticilerden, Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesesi, TTK’nın yönetici kadroları ve Enerji Bakanlığı’nın çeşitli yönetim kademelerindeki kişilerin sorumluluklarının, ihmallerinin olduğunu ayrıca kasta varan davranışların olduğunu düşünüyoruz. Şu an itibariyle ifadesi alınmış bir şüpheli yok. Gözaltına alınmış veya tutuklanmış olan kimse yok. Bir an önce savcılığın sorumluluğu olduğu düşünülen herkesin buradan el çektirilerek kendileriyle ilgili olarak tutuklama tedbiri başta olmak üzere tüm tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Acılı ailelerin yaşadıkları trajediyi, sıkıntıyı bu işlemlerin yapılmamış olması her geçen gün artırmaktadır. O anlamda da bugün sonlandırılmış keşifler sonrasında savcılıktan şüphelilerin ifadesinin alınıp gerekli işlemlerin yapılmasını öneriyor ve bekliyoruz. Mağdur ailelerin avukatı olarak sonuna kadar takipçisi olacağız. Sorumlu olan herkesten hesabı sorulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız.” dedi.

 

İNCELEMEYE MADENCİ AİLELERİNİN AVUKATLARI DA KATILDI

 

Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor. Patlamanın ardından Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 6 savcının yürüttüğü soruşturma kapsamında maden, elektrik, jeoloji, jeofizik ve makine mühendisleri ile A sınıfı iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti oluşturuldu.

 

Sabah saatlerinde inceleme yapmak üzere maden sahasına gelen savcı ve 7 kişilik bilirkişi heyetinin incelemesine, dosyaya vekalet sunan bazı madenci ailelerinin avukatlar ile Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır da katıldı.

 

Maden sahası ve binadaki görüntü ve ses kayıtları ile üretimde çalışan işçilerin konuşmalarını kaydeden cihaz da Emniyet Genel Müdürlüğü’nde incelemeye alındı. Ocağın “karakutusu” olan cihaz gaz ölçümlerini, hava akış oranını, ses ve görüntü kayıtlarını barındırıyor.


 

Editör: TE Bilişim