Gazete Emek-Çanakkale Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Şubesi yaptığı açıklama ile promosyon anlaşmasına tepki gösterdi. Tamamıyla çalışanlara ait olan promosyon ödemelerinde, kamu emekçilerinin temsilcisinin sendikalar olduğu belirtilen açıklamada; “Doğal olarak promosyon anlaşmaları, işveren/devlet tarafından değil, emekçilerin örgütleri tarafından yapılmalıdır. Emekçilerin örgütleri aracılığıyla istedikleri bankayı seçme hakları olmak zorundadır” denildi.

“SAĞLIK EMEKÇELERİNİN ALIN TERİ VE EMEĞİ GASBEDİLDİ”
“6 ay öncesine kadar 3 yıllığına 35-40 binlerin telaffuz edildiği süreçte Sağlık Bakanlığı ve yetkilendirilmiş ama etkisiz sendikanın gayretiyle(!); Ziraat Bankasıyla yapılacak 25.200 TL nakit+3.800 TL para puan şeklinde skandal bir promosyona hapsedilmiştir” denilen açıklamada, ihale yapılmaksızın el sıkışılan bu anlaşmanın detayları, sağlık emekçelerinin alın teri ve emeğinin gasbını gözler önüne serdiği vurgulandı.

Sağlık Bakanlığına ve Sağlık İş’e seslenen sağlık emekçileri; Bu promosyon değil, gasp anlaşmasıdır. Bu promosyon değil, rant anlaşmasıdır. Bu promosyon değil, kamu bankalarına kar ettirme anlaşmasıdır” dedi.

“ADI SENDİKA OLAN MALUM YAPIDAN İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ”
Sağlık emekçilerinin böylesine ciddi bir ekonomik kriz ortamında nefes olması adına aylardır beklediği promosyonun fiyaskoyla sonuçlanmasının onur kırıcı olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Personel sayısı ve kurum büyüklüğü bakımından avantajlı durumdaki Sağlık Bakanlığı, nasıl olur da nakit 25 Bin, derme çatma toplam 29 Bin TL’ye imza atmıştır! Sırf yandaş değil diye sendikalara yüzde 1-2 lik suni barajlar kurmak için debelenen malum yapıya sesleniyoruz: Kamu emekçilerinin özgür iradelerine baraj getirmeye çabaladığın, üç kuruşluk menfaatin uğruna meclisten birilerine eğildiğin kadar, promosyonları neden ağzına bile almıyorsun? Hadi biz ne halt olduğunuzu biliyoruz, kendi üyelerinizden de mi utanmıyorsunuz? Afişler yaptırarak şu ucube promosyon tutarına nasıl kazanım nidaları atarsınız? Nasıl hayırlı olsun dersiniz? Siz de hiç mi utanma, arlanma, vicdan yok! Yazıklar olsun! Hangi mücadeleyi verdiniz? Bürokratlar, idareciler eliyle örgütlenmek, işe yeni başlayanların evrakları arasına üye formu koyarak imzalatmak, parti sendikası haline dönüşerek işyerlerinde idarecileri ve servis sorumlularını bile belirlemek, yandaşlık ilişkileri üzerinde görüşmeler yapmak mıdır mücadeleniz? Tüm meslektaşlarımızı, emeğimizden çalınmasına göz yuman, suni barajlarla sözüm ona sendikal irademize değer biçmeye kalkan ve adı sendika olan malum yapıdan istifaya davet ediyoruz.”

“ARKA KAPILAR ARDINDA NELER OLDU?”
Açıklamada promosyon sözleşmesi ile ilgili Sağlık Bakanlığına şu sorular soruldu; “Haziran ayında aylık 1.000 lira vermeye razı olan bankaları nasıl oldu da Aralık ayında aylık 700 liraya ikna ettiniz ya da siz nasıl ikna oldunuz? Arka kapılar ardında neler oldu? Neler konuştunuz? Neden para puan gibi bir uygulamayla emekçileri kredi kartı kullanımına zorluyorsunuz? Neden sendikaların da dahil olacağı şeffaf bir ihale yapmadınız? Bu sözleşme için neden Ocak ayını beklemediniz? Zamlar sonrası daha iyi bir sözleşme imkânını neden emekçinin hakkından çaldınız? 6 ay önce daha fazla teklif eden bankalarla ne tür bir arka plan pazarlığı yaptınız ki, bugün daha az bir miktara imza attınız? Neden özel bankaları bu süreçten men ettiniz? Emekçilerin aleyhine olacağını bile bile neden kamu bankalarıyla çalışmakta ısrar ediyorsunuz?”

“BİZLERİN BELİRLEYECEĞİ BANKALARLA ANLAŞMA YOLLARINI ZORLAYACAĞIZ”
Uyarıyoruz denilen açıklamada; “Emekçilerden yana, açık ve şeffaf olmayan herhangi bir promosyon anlaşmasına imza atarsanız; kredi kartlarını iptal edeceğiz, ek hesap açmayacağız, kredi çekmeyeceğiz, EFT-Havale, fatura ödeme işlemi yapmayacağız, maaş günü tüm paramızı çekecek ya da başka hesaplarımıza aktaracağız, limit üstü çekim için şubelerinizi meşgul edeceğiz. Ekstra iş yükü, zaman kaybı ve işlem zorluğu yaratacağız. Bizlerin belirleyeceği bankalarla anlaşma yollarını sonuna kadar zorlayacağız” denildi.

 Açıklamada yapılacak promosyon anlaşmasının  

"En çok 3 yıllığına yapılması
Enflasyon oranları 6 ayda bir sözleşmeye yansıtılması
Yüzde 30 zam oranı, bankaların aşırı karları, ekonomik kriz ve enflasyon göz önüne alındığında, en düşük promosyon anlaşması 45-50 Bin TL bandında olması
Bankaları korumaya yönelik tek taraflı sözleşmeler yerine, emekçilerin de fesih hakkının olduğu demokratik sözleşmeler yapılması
Personel aleyhine cezai şartlar konulmaması
Emekçiler tüm örgütlü yapıları (sendikaları) aracılığıyla sözleşmeye taraf olması
İdarenin Banka Promosyon Teklif Alma Duyurusunda tüm bu hususlar yer alması” gerektiği vurgulandı.
Tüm işkolu emekçilerine ve örgütlerine seslenilen açıklamada şu ifadelere yer verildi

Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var! Bizler birlik olursak bu oyunu bozabiliriz.
Maaşımızı alacak bankayı kendimiz belirleyebiliriz. Bankalara kazandırdığımız karlara denk promosyon alabiliriz.
Tüketimden gelen gücümüzü kullanarak; tüm maaşımızı çekme, kredi, kredi kartı kullanmama, ek hesap açmama, EFT-Havale yapmama gibi eylemlerle tek taraflı sözleşmeye imza atan Bankaya ve Bakanlığa da geri adım attırabiliriz.
Hastane önündeki HSBC ATM’si kaldırıldı, sırada düşük teklifler vermeye hazırlanan AKBANK ve ZİRAAT ATM’leri var!”


Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim