Gazete Emek- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi üyeleri, Diyarbakır Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin yemek menüsünün sağlık beslenme hakkının ihlaline karşı kurum bahçesinde “yemek boykotu” eylemi yapmak istedi. Eylem başlamadan, yemekhane işletmecisi olduğunu ileri süren ve ismi öğrenilmeyen bir kişi sağlık çalışanlarına saldırdı. SES üyesi Mehmet Nur Ulus’u yemekhaneye çağıran söz konusu kişi, “Sen nasıl bizim yemekleri boykot edersin’ diyerek tehdit etti. Ulus’un aktardığına göre, yemekhane sahibi olduğunu söyleyen kişi, tabanca ile kendisine kurşun sıktığını ancak kurşunun isabet etmediğini söyledi. Ulus ayrıca, silahlı saldırı sonrası yemekhanede bulunan iki kişi tarafında da darp edildiğini kaydetti. 

 

Ulus, aynı zamanda SES üyesi Bilal Atılgan’ın da belirlenemeyen kişilerce dar edildiği bilgisini paylaştı. Boykut kapsamında hastane önüne gelen SES üyeleri burada bir süre bekledikten sonra açıklama yaptı. 

 

KİMSENİN AYAĞINA GİTMEYECEĞİZ’

Açıklama öncesi konuşan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, üyelerine dönük saldırıya tepi gösterdi. Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi başhekiminin kendilerini son günlerde sürekli hedef gösterdiğini belirten Güldiken, “Bunu net ifade ediyoruz; bu saatten sonra müzakere edecek olan varsa bize gelecek. Biz kimsenin ayağına gitmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

‘HAKKINI KULLANDI DİYE KURŞUN SIKILDI’

“Arkadaşımız demokratik hakkını kullandı diye, kendisine kurşun sıkılıyor” diye devam eden Güldiken, “Şimdi başhekim bizimle görüşmek istedi. Peki buradan soruyoruz, biz daha önce bu hastanenin çalışma koşullarının kötüleştiğini, yeterince hizmet verilmediğini söylemek için görüşme talep ettiğimizde niye bize yol verdiniz. Şimdi ne oldu da bizi çağırıyorsunuz? Bu saatten sonra oluşabilecek her türlü olumsuzluktan bu hastanenin başhekimi sorumludur. Bu saatten sonra geri adım atacak bir durum yoktur.  SES tek başına SES değildir, biz halkız” şeklinde ifadeler kullandı.

‘YEMEK SORUNU SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR’

Güldiken’in konuşmasının ardından açıklamaya geçildi. Açıklamayı SES üyesi Fuat Sonduk, okudu. Sonduk, sağlıkçıların yaşadıkları sorunlara değindi. Sonduk, “Uzun zamandır yemekler konusunda çalışanların, üyelerimizin şikâyetleri konu hakkında bir çalışma yapılması yönünden bizlerden talepleri bulunmaktadır. Yapılan görüşmelerde yemeklerle ilgili sorunlar bildirilmiş ancak geldiğimiz noktada sorunların giderilmesi yerine günden güne daha da bozulmaya doğru gitmiştir. Bize bildirilen ve yine gözlemlerimiz neticesinde tespit edilen sorunlar yemeklerin kalitesi, çeşitliliği, yeterli miktarda olmaması, hijyen ve yemeklerde istenmeyen objelerin bulunması, pet tabak, plastik çatal kaşıkların ısrarla kullanılmaya devam edilmesi, her kullanımdan sonra masaların  temizlenmeden tekrar kullanılması başlıca sorunlarımızdır. Gerek sağlık çalışanları gerekse hasta ve refakatçiler açısından yemek sorunu sağlığı tehdit boyutundadır” diye belirtti.

MUHATABIMIZ HASTANE YÖNETİMİDİR

“Biz çalışanlar sorunlara muhatap olarak hastane yönetimini bilir ve onlardan sorunun giderilmesini talep ediyoruz” diye devam eden Sonduk, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Muhatabımız yemek firmaları değildir. Hastane yönetimi sorunu çözme yerine yemek firması ile durumdan rahatsız olan sağlık personelini karşı karşıya getirme tutumunu terk etmelidir. Bu konuda sağlık çalışanlarına sendika temsilcilerine yönelik gelişebilecek en ufak bir yönelim için şimdiden bütün ilgilileri uyarıyoruz. Demokratik hak talebi yasal olmayan güç ve tehditlerle önünü kesme çabası suçtur. Ve biz bu yöntemin de karşısında olacağız.”

SALDIRIYA TEPKİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi, SES üyelerinin işletmecinin silahlı saldırısına uğramasına basın toplantısı ile tepki gösterdi. SES Urfa Şube binasından yapılan toplantıya sendika üyelerinin yanı sıra KESK Urfa Şubeler Platformu birleşenleri ile Urfa Tabip Odası yöneticileri destek verdi. Toplantıda konuşan SES Urfa Şube Sekreteri Selma Ateş, “Uyduruk gerekçelerle işimize son verip sosyal ölüme terk ettiniz. Bugün öyle bir şey yaptınız ki içerden bir saldırı ile faşizmin çalışma alanlarımıza, binalarımıza kadar ulaştığını hatırlattınız. Hastanelerimizde sıradan faşizm uygulamaları başlamıştır duyurusunu yapmış oldunuz böylelikle. Alışmayacağız bunun hesabını soracağız elbette” dedi.

‘SUÇLUSUNUZ’

Diyarbakır’da sağlıkçılara dönük yapılan silahlı saldırıyı hatırlatan Ateş, “Evet o silahı tutan el yemek firması sahibinin olabilir ama suçlu sizsiniz. Özelleştirme uygulamalarınızla en temel haklarımızı mutlu azınlığa devrettiğiniz için, bizi onların kar hırsıyla baş başa bıraktığınız için, o kar hırsıyla çalıştırdıkları işçinin sömürüsünü derinleştirmelerine izin verdiğiniz için suçlusunuz. Özelleştirme uygulamalarını başlatanlar kadar onun sürdürücüleri olarak da suçlusunuz” diye konuştu.

‘KORKMUYORUZ’

Saldırıda hastane yönetiminin sorumluluğu olduğunu belirten Ateş, devamında şunları söyledi: “Sorumlu ve suçlusunuz. Sağlık alanında sözde reform adı altın da yapmış olduğunuz sermaye lehine müdahaleler hizmet alıcıları olarak halkımızı ve biz sağlık hizmet sunucularını karşı karşıya getirmeye devam ederken, yiyeceğimiz yemeğin iyileştirilmesi talebimizin de sorumluluğundan kaçıp bizi çetelerle karşı karşıya bıraktığınız için suçlusunuz ama şunu aklınızdan çıkarmayın; biz tüm hak ve taleplerimize sahip çıkmaktan, bu uğurda mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Ses Amed Şube’nin talebi talebimiz, mücadelesi mücadelemizdir. Korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz hiçbir yere gitmiyoruz buradayız. Saldırıya uğrayan emekçi arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.” 


 

Editör: TE Bilişim