Gazete Emek-Daha önce Nursan ve Aba Metal ismiyle faaliyet yürüten Erol Evcil Yatırım (EEY) demir çelik fabrikasında çalışan işçiler yaptıkları açıklamayla iki aydır ödenmeyen ücretlerini istedi.

İki aydır ücret alamayan yaklaşık 200 işçi, Payas’ta bulunan fabrikanın önünde bir araya geldi. Fabrikanın kapalı olduğunu, kendilerinin ise evlerinde ücret almadan beklediklerini söyledi.

Nursan fabrikasının kapanmasından beri sorun yaşadıklarını belirten işçiler, fabrikanın el değiştirmesi, ardından patronun cezaevine girmesi ile birlikte sorunların had safhaya çıktığını ifade etti. Daha önce de ücretlerinin eksik ya da gecikmeli ödendiğini aktaran işçilerden biri, “Ekmek 5 lira olmuş. Ekmek alamıyoruz ya, çocuk yoktan anlar mı? Evde ekmek bekliyor. Herkes mağdur, psikolojisi bozulan işçiler var. Bir an önce sorunumuz çözülsün” dedi.


"ÇOCUĞUMUZ AŞ BEKLİYOR"
İki buçuk yıldır fabrikada çalışan bir işçi ise “İşimizi severek yapıyorduk ücretlerimiz düzensiz ve gecikmeli yatıyordu. En son fabrikanın elektrik ve doğalgazı ödeme yapılmadığı için kesilince fabrika da karanlığa gömüldü. Olan biz işçilere oldu. Biz çalışmak ve çalışmamızın karşılığını almak istiyoruz. Aile geçindiriyoruz, evde çocuğumuz bizden aş bekliyor. Düzenli maaşlarımızın ödenmesini istiyoruz” dedi.

Seslerini kimsenin duymadığını ifade eden bir işçi de şunları söyledi: “İki aydır maaş alamıyoruz. Doğal gazımız kesildi, elektrik kesilecek. Kış günü ne yapacağımızı şaşırdık. Bir an önce sorunlarımızın çözülmesini ve ücretlerimizin ödenmesini istiyoruz. Paramızı alana kadar fabrika önünden bir yere gitmeyeceğiz. Bizi oyalamasınlar, bize şu gün bugün yatacak demesinler. Bakkal, market, ev sahibi, TEDAŞ, banka şu gün bugünden anlamıyor. Ödeme istiyor. Evde çocuklarımız aç, ekmek alamıyoruz.”

KARTLARIMIZ BLOKELİ
“Fabrika çalışmayacaksa geriye dönük alacaklarımızı versinler” diyen bir işçi de şöyle devam etti: “Çıkış versinler başımızın çaresine bakalım. İşsizlik maaşı alırız, yeni bir iş bakarız. İki aydır mağduruz, ne yapacağımızı bilmiyoruz, önümüzü görmüyoruz, elimize beş kuruş geçmiyor. Ücretimiz ödenmeden fabrika önünden ayrılmayacağız.”

Bu süre içerisinde kredi kartlarıyla geçinmeye çalıştıklarını aktaran bir işçi de “Paramızı yatırırlarsa onu da kredi kartına yatıracağız.

OPERASYON YAPILMIŞTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı geçen yıl demir çelik sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren suç örgütlerine yönelik, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Nitelikli dolandırıcılık”, “Rüşvet” ve “213 sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefet” suçlarından soruşturma başlatmıştı. Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu 26 milyar lira zarara uğrattığı suçlamasıyla Ankara merkezli 29 ilde gerçekleşen eş zamanlı operasyon kapsamında 29 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında Ankara Sulh Ceza Hakimliği tarafından 39 şirkete kayyum atandı. Erol Evcil, Melih Karabacak ve Hüseyin Eryılmaz’ın liderlik ettiği belirtilen üç ayrı suç örgütünün, kurulan naylon fatura ve hayali satışlarla kamuyu zarara uğrattığı, üçüncü kişiler üzerine çok sayıda paravan firma kurduğu, bu üç grubun kamuya verdikleri zararın toplamda 26 milyar 37 milyon 755 bin lira olduğu belirtildi.

Kaynak:Evrensel 

Editör: TE Bilişim