Gazete Emek- Öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali ve 19 Kasım’da düzenlenecek olan Kariyer Basamakları Sınavı’nın iptali talebiyle ülkenin dört bir yanında iş bıraktı.

Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, Töb-Sen ve Engelsiz Eğitim Sen olmak üzere toplam 14 öğretmen sendikası taleplerini duyurmak için eylem kararı aldı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığını, ekonomik sorunlarına çözüm üretmediğini, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırıldığını ve öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğine dikkat çeken öğretmenler kanunun iptalini talep ediyor.

Öğretmenler bugün sabah saatlerinde farklı kentlerde toplanmaya başladı.

Ankara'daki eğitim emekçileri Ulus Meydanı'nda buluştu.

İSTANBUL

İstanbul'da Cemberlitaş'ta buluşan eğitim emekçiler, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürümek isterken polisler tarafından yolları kesildi. Yollarının kesilmesini alkışlarla protesto eden öğretmenler, "En temel hakkımız valilik tarafından engellenmektedir. Yürüyeceğimiz mesafe yaklaşık 300 metredir, bu ne kamu düzenini bozmak ne de başka bir yurttaşımızın hakkını gasbetmektir. Bu en temel yurttaşlık hakkımızdır ve bu hakkımızı kullanmak için buradayız" diyerek yolun açılmasını talep etti.

ANTALYA: 'İKTİDAR VAR OLAN SORUNLARA ÇÖZÜM BULMAKTAN ÇOK UZAKTA'

Öğretmenler Antalya'da da taleplerini dile getirmek için bir araya gelirken, Eğitim Sen Antalya Şubesi örgütlenme sekreteri Çiğdem Altıntaş Peker şunları söyledi:

"Eğitim yıllardır yıllardır çözülemeyen birikmiş sorunları beraberinde taşımaktadır. Var olan iktidar eğitimin sorunlarına çözüm bulmaktan çok uzakta durmakta ve eğitim emekçilerini Öğretmen Meslek Kanunu adı altında 13 maddeden oluşan bir kanunla karşı karşıya bırakmaktadır. Bu kanun, kariyer hiyerarşisini dayatan, öğretmenler odasında huzuru bozan, eşit işe eşit ücret ilkesini yok sayan bir kanundur. Dolayısıyla biz 'kanun iptal edilsin, kariyer basamağı sınavına son verilsin' demek için iş bıraktık" dedi.

MERSİN

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve kariyer basamakları sınavının iptali için Mersin’de de iş bırakan eğitim emekçileri, Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada şu talepler dile getirildi:

“19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”

BURSA

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler Bursa‘da iş bıraktı. Eğitim Sen Kestel temsilciliği okullara, “Bu işlerinde grev var” pankartı asarak okullarından Kestel Meydanına inerek açıklama yaptı.

MUĞLA: İKTİDAR ÖĞRETMENLERİ YOKSULLAŞTIRIP KÖŞEYE SIKIŞTIRDI

Eğitim-Sen Marmaris temsilciliği, yoksulluk sınırının çok altında çalışan eğitim emekçilerinin ekonomik sorunları, ne olduğu belli olmayan, sınırları çizilmemiş, bilimsellikten ve demokrasiden uzak basit bir yasayla düzenlenemeyeceğini belirterek, “Öğretmenlik Meslek Kanunu derhal geri çekilmelidir” dedi. Açıklamada öğretmenlik Meslek Kanunun geri çekilerek eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşleri de alınarak demokratik yeni bir yasa hazırlanması gerektiği vurgulandı.

Öğretmenleri yoksullaştırıp köşeye sıkıştıran iktidarın maaşlarda yapılacak küçük ekonomik iyileştirmeler için sınav dayatmasının yanlışlığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Öğretmenler arasında eşitsizliğe ve saçma bir hiyerarşiye sebep olacak yasaya da onun dayattığı sınava da ‘hayır' diyoruz.

Bizler bugün eğitim sistemi içerisinde sosyal, ekonomik, demokratik, bilimsel sorunlarla uğraşıp çözümler ararken AKP-MHP koalisyonu kendi siyasi çıkarları doğrultusunda öğretmenleri bir yandan yoksulluğa iterken bir yandan bölüp parçalamanın derdine düşmüştür.

Bugünkü eylemimiz bir uyarıdır. Refah payı verilmeli ve maaşlar yoksulluk sınırının üzerine çekilmelidir. Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmeli.

Giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı, aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli ve vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir”

ŞIRNAK

Eğitim Sen Şırnak Şubesi, 1 günlük iş bırakma eylemi yaparak, KESK binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda eğitim emekçisinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri de açıklamaya katıldı. “Eğitim emekçilerini ayrıştıran haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen ÖMK iptal edilsin” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Şırnak Şube yöneticisi Adnan Şenbayram, ÖMK’nin iptalini istedi. Açıklama, “Direne direne kazanacağız” sloganıyla sonlandı.

Cizre Eğitim Sen Temsilciliği, sendika binasında açıklama yaptı. Eğitim Sen Temsilciliği Kadın Sekreteri Yasemin Bulut, “Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır” çağrısı yaptı.

VAN

Van’da eğitim emekçileri, Eğitim-Sen öncülüğünde kentte yürüyüş gerçekleştirdi. “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Eşit işe eşit ücret” dövizleri taşıyan eğitim emekçileri, sık sık taleplerine dair slogan attı. Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, ÖMK’nin öğretmenler arasında ayrımcılığı derinleştireceğini belirterek, yasanın iptal edilmesini talep etti. Öğretmenler açıklamanın ardından davul ve zurna eşliğinde grev halayı çekti.

HAKKARİ

Eğitim Sen Hakkari Şubesi, KESK binası önünde bir araya geldi. Çok sayıda eğitim emekçisi açıklamaya katıldı. Öğretmenler sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir buradaki ortak açıklamayı okudu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da iş bırakan eğitim emekçileri, Ali Emiri İlkokulu’nun önünde bir araya gelerek, Şeyh Said Meydanı’na kadar yürüdü. Eyleme KESK’e bağlı sendikalar, DİSK, HDP, TİP, EMEP ve CHP de destek verdi. Kürtçe “Anadilde eğitim bütün halkların hakkıdır” pankartı açan emekçiler, sık sık “Bijî berxwedana kedkaran", "Perwerdehiya ziman mafê me ye" ve “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı. Amed Eğitim Sen 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, ortak talepleri sıraladı.

DERSİM

Eğitim Sen Dersim Şubesi, çok sayıda eğitim emekçisinin katılımıyla Sanat Sokağı’nda Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü. “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları atan emekçiler, “Mesleğimiz onurumuz, geleceğimiz için iş bırakıyoruz” pankartı taşıdı. Yürüyüş sonrası Seyit Rıza Meydanı’nda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, ortak metni okudu.

ADANA

İş bırakan Eğitim Sen ve Eğitim İş Adana şubeleri üyeleri, Atatürk Parkı’nda iki ayrı açıklama yaptı. Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, diğer sendikaların olumsuz tutumu nedeniyle ortak talepleri ortak bir şekilde açıklayamadıklarını belirtti.

Eğitim İş açıklamasında, “Diplomam uzmanlığımdır” ve “Öğretmenler değil, ücretler yetersiz” dövizleri taşındı. Davul zurna eşliğinde halay duran eğitim emekçileri, sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. Eğitim İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol ve Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Seher Emre sendikanın bası metnini okudu.

Ardından açıklama yapan Eğitim Sen üyeleri ise, bir süre müzik eşliğinde halaya durdu. Eylemde, “Susma haykır, ÖMK’ya hayır”, "Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, ortak talepleri sıraladı.

HATAY

Antalya'da da eğitim emekçileri, kariyer basamakları sınavının ve ÖMK'nün iptal edilmesi talebi ile bugün iş bıraktı.

İZMİR

Eğitim Sen İzmir şubeleri, Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Eşit işe eşit ücret için çalışma barışı için ÖMK iptal edilsin” ve “Haklarımızı ve taleplerimizi yok sayan ÖMK iptal edilsin” pankartları taşındı. Eğitim emekçileri sık sık “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Susma haykır ÖMK’ya hayır” sloganları attı. Yüzlerce eğitim emekçisinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de eyleme destek verdi. Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, eğitim emekçilerinin taleplerini sıraladı. Açıklamanın ardından eğitim emekçileri bir süre halay çekti.

URFA

ÖMK’nin iptal edilmesi talebiyle Urfa Eğitim Sendikaları Güç Birliği, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, kariyer basamağı sınav sisteminin iptali, ücret artışı, güvenceli iş talep ettiklerini söyledi.

ADIYAMAN

Eğitim Sen Adıyaman Şubesi üyeleri Demokrasi Parkı'nda yüzlerce kişinin katılımıyla açıklama yaptı. Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Abdullah Demir, MEB'e çağrıda bulunarak, "Kariyer basamakları sınavlarını yapmayınız. ÖMK'yi bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal ediniz” dedi.

ANTEP

Antep'te Eğitim Sen'in de aralarında olduğu 5 sendika, Kırkayak Parkı'ndan Maarif Kavşağına kadar yürüyüş düzenledi. Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı da benzer talepleri sıraladı.

BATMAN

Eğitim Sen Batman Şubesi üyeleri, kent merkezinde bulunan Yılmaz Güney Parkı’nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Emek ve Demokrasi Platformu, Petrol-İş Batman Şubesi, HDP ve çok sayıda eğitim emekçisi katıldı. “Savaşa karşı barışı, sermayeye karşı emeği, ÖMK’ye karşı öğretmelerin haklarını birliğini savunmaya devam edeceğiz” yazılı pankartının açıldığı açıklamada “Eşit işe eşit ücret”, “Memnuniyet değil, mecburiyet” ve “ÖMK iptal edilsin” dövizleri taşındı. Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nurettin Şimşek, öğretmenlerin hak ettiği değeri almak için alanlarda olduğunu vurguladı. Şimşek’in konuşmasının ardından basın metni Eğitim Sen Batman Şubesi Sekreteri Evin Tekin tarafından okundu.

MARDİN

Eğitim Sen Mardin Şubesi üyesi eğitim emekçileri, yürüyüş düzenleyerek açıklama yaptı. Sendika binası önünde toplanan eğitim emekçileri, DEDAŞ Parkı’na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında “Bijî berxwedana kedkaran” sloganı atıldı. Yürüyüşün ardından parkta halaya duran eğitim emekçilerine, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile Barış Anneleri de destek verdi. Eğitim Sen Mardin Şube yöneticisi Sümeyra Oğur, “Yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir” dedi. Açıklama sloganlar ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

TALEPLER

19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?


ÖMK açılımı Öğretmen Meslek Kanunu'dur. Geçen aylarda kabul edilen bu kanun ile öğretmenler artık 3 farklı kategoride değerlendirilecek. Mesleğe ilk adım atan öğretmen normal öğretmen sıfatıyla, 10 yıllık görev süresini dolduran öğretmenler uzman öğretmen sıfatıyla, 20 yıllık görev süresini dolduranlar ise Başöğretmen sıfatıyla kategorize edilecek. Fakat uzman ve başöğretmen olabilmek için belli şartlar bulunuyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu iptali birçok gerekçeyle gündeme gelse de henüz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu konu gündeme gelmedi ve kabul görmedi. ÖMK iptali için öğretmenler sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya devam ediyor.



UZMAN ÖĞRETMENLİK ŞARTLARI NELERDİR?


180 saatlik bir kurs alıp bu kurstan sınav olmanız gerekmektedir. Sınavı başarılı bir şekilde geçtiğiniz takdirde artık uzman öğretmenlik kariyerine ulaşmış olacaksınız. Eğer öğretmen yüksek lisans yaptıysa uzman öğretmenlik sınavına girmek zorunda değildir. Yüksek Lisans’ın tezli veya tezsiz olması ise herhangi bir farklılık doğurmuyor.


240 saatlik bir kursun sonucunda alınacak 70 ve üzeri puanda başöğretmen olabilirsiniz. Yine maaş artışı yaşanacağı gibi farklı haklar da elde edebileceksiniz.

 

Editör: TE Bilişim