Gazete Emek- Fransa'da çok sayıda sektörden işçi, sendikaların çağrısıyla genel greve gitti. Petrol rafinerisi ve akaryakıt depolarındaki grevlerin ardından, kamu çalışanları da maaş artışı talebiyle iş bıraktı. Enflasyon nedeniyle yüzde 10 maaş artışı ve işten atmaların durdurulmasını talep eden petrol işçilerinin grevinin ardından, ülkenin önde gelen sendikaları genel grev çağrıları yapmıştı. Son olarak toplu ulaşım, eğitim ve sağlık sektörleri de çağrıları yanıtladı. Bugün başta başkent Paris olmak üzere, büyük kentlerde işçilerin yürüyüş düzenlemesi bekleniyor.

 

 

 

Ülkede iki haftadır uzun süredir yüzde 10 zam talebiyle grevde olan enerji işçilerine yönelik hükümet baskıları tepkilere neden oluyordu. İşçilerin örgütlü olduğu Genel İş Konferedarasyonu (CGT) bütün sektörleri greve ve sokak eylemlerine çağırmıştı.

 

Çağrı üzerine bugün Fransa’nın 200 ayrı yerinde eylemler düzenleniyor.

 

DEMİRYOLU İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI

 

Grev nedeniyle Paris’teki metro trenlerin üçte biri iptal edildi. Kuzey Garı önünde toplanan yaklaşık 150 demiryolu işçisi, talepleri karşılanıncaya kadar grev yapacaklarını ilan etti.

 

İşçiler yarın da grevi sürdürecekler.

 

İşçilerin talepleri arasında en düşük ücretin 2 bin avro olması, tüm çalışanlara 500 avro net zam yapılması ve ücretlerin enflasyona endekslenmesi yer alıyor.

 

Paris’te yine demir yolu işçilerinin Lyon Garı’nda düzenlediği grev oylamasında bir konuşma yapan Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin lideri Jean-Luc Mélenchon, Fransızları bir blok halinde hükümetin karşısında durmaya çağırdı. 

 

REAKTÖRLER DURDU

 

18 nükleer santralden 10’unda grev devam ederken bazı reaktörler durdurulmak zorunda kaldı.

 

GÖÇMEN İŞÇİLERE MÜCADELE ÇAĞRISI

 

Mülteci ve göçmenler arasında örgütlü 139 dernek ve kollektif de “kağıtsız işçilerin” talepleri için greve çağrı yaptı.

 

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu da (DİDF) bir çağrı yayınlayarak, Türkiye kökenli emekçileri mücadeleye katılmaya davet etti.

 

EĞİTİMCİLER DE GREVE KATILDI

 

Eğitimde de grev etkili oldu. Binlerce öğretmenin de katıldığı greve, meslek lisesi öğretmenlerinin katılımı dikkat çekti. Eğitim Bakanlığının verilerine göre meslek liselerinde katılım yüzde 20’yi aşmış durumda.

 

Hükümetin hazırladığı yeni "meslek reformu" paketini eleştiren sendikalar, meslek eğitiminin patronların inisiyatifine bırakıldığını söylüyorlar. Lise ve üniversite öğrencileri de boykot ve blokajlarla büyük oranda eylemlere katıldılar.

 

Grev ve yürüyüşlerde öne çıkan talepler asgari ücretin artırılması, ücretlerin enflasyona endekslenmesi, işyerlerinde personel sayısının arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile zenginlere servet vergisi.

 

HÜKÜMET "ZORLA ÇALIŞTIRMA" DATAYIYOR

 

Totalenergies ve Exxonmobil petrol rafinerinin grevlerinin yayılması ve etkisini tüm sektörlerde göstermesi üzerine Macron hükümeti, “zorla çalıştırma” uygulamasını yaygınlaştırmaya çalışıyor.

 

Hükümet sözcüsü Olivier Véran, bu sabah France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada ülkenin ekonomisin işlemesini sağlamak için daha fazla “zorla çalıştırma” kararı alabileceklerini söyledi.

 

Diğer yandan İçişleri Bakanı Gerard Darmanin ise patronlara çağrı yaparak ücretlerin iyileştirilmesini istedi. İşçiler ise asgari ücretin artırılması için ısrarlılar.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

Fransa'da TotalEnergies'e ait 6 rafinerinin 3’ünde, ülkenin en büyük işçi sendikası CGT'nin (Genel Emek Konfederasyonu) geçen ay sonunda, işe alımların durdurulmasını protesto etmek ve maaşlarda yüzde 10 artış talebiyle gittiği greve, Amerikan petrol şirketi ExxonMobil’in iki rafinerisinin çalışanları da katılmıştı. CFDT (Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu) sendikası, yüzde 7 ücret zammını kabul ederek greve son verme kararı almıştı. CGT ise yüzde 10 zam talebini sürdürerek grevlere devam ediyor.

 

Grevlerin yayılması üzerine ülkede benzin istasyonlarının önemli bir kısmında akaryakıt sıkıntısı başladı. Birçok yerde uzun benzin kuyrukları oluştu, bazı bölgelerde akaryakıt satışına litre sınırı getirildi. Hükümet de krizin sağlık, tarım, gıda sektörü hizmetlerini zora sokması nedeniyle, çözüm olarak bazı rafinerilerde üretimin yapılmasını sağlamak için belirli işçileri kapsayan ‘zoraki çalıştırma’ prosedürünü devreye soktu. 


 

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim