Gazete Emek- Mahsa Amini için İran Konsolosluğu önünde bir araya gelen KESK İstanbul Kadın Meclisi, Türkiye’deki kadınların Jîna Amini’ni için yapılan direnişe sahip çıkma çağrısında bulundu. 

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, İran'da Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesine yönelik İran Konsolosluğu’nun önünde bir araya geldi. Açıklamada, “Yeryüzünün her yerinde direniyoruz” pankartı açılırken, sık sık, “jin jiyan azadi”, “Kadın, yaşam özgürlük”, “İranlı kadınlar yalnız değildir”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz” sloganları attı. 

 

'SOKAKLARI TERK ETMEYEN KIZ KARDEŞLERİMİZ İÇİN BURADAYIZ' 

 

Açıklamayı KESK İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Bircan Dağ okudu. Jîna’nın ahlak polisi tarafından saçı göründüğü için katledildiğini anımsatan Bircan, “Mahsa’ya gözaltında korkunç işkenceler yapıldı. Mahsa Amini komaya girerek 3 gün sonra hayatını kaybetti. İran’da polis nezaretinde işkenceyle katledilen Jina Mahsa için ve Jîna’nın ölümünün ardından sokakları terk etmeyen; tüm saldırı, gözaltı, tutuklamalara rağmen İran rejimine direnen kız kardeşlerimiz için bugün buradayız” ifadelerini kullandı.  

 

‘KADINLAR UZUN SÜREDİR MOLLA REJİMİNE DİRENİYOR’

 

İran’da kadınların uzun süredir molla rejimine karşı direndiğini söyleyen Bircan, İran İslam Cumhuriyeti kurulduktan hemen sonra uygulanmaya konulan zorunlu örtünmeye karşı kadınların, “Beyaz Çarşamba” eylemleri yaparak direndiklerini hatırlattı. Bircan “İran rejimi ülkede zorunlu olan başörtüsü takma kurallarını daha sıkı şekilde denetleyerek başörtüsü takmayan veya başörtüsünü ‘gerektiği gibi’ takmayan kadınlara para ve hapis cezası vererek veya gözaltına alarak sertçe karşılık veriyor. Ancak baskıcı rejim sertleştikçe kadınların mücadelesi de keskinleşiyor. Jina Mahsa Amini’nin rejimin ahlak polisleri tarafından saçının teli göründü diye katledilmesi bardağı taşıran son damladır” diye belirtti. 

 

JİN JİYAN AZADİ SLOGANI 

 

İran rejimine karşı eylemlerde birçok insanın katledildiğini ve yüzlercesinin gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını ifade eden Bircan “Kadınların ve İran halklarının meşru direnişine yönelik İran devletinin bu amansız saldırılarını kınıyoruz. Kadınların ataerkilden kurtuluşunu sağlayacak yegane güç, mücadele ve direnişlerle dolu kadın tarihinde mevcuttur. Biliyoruz ki en çok kadınların hak ve özgürlüklerine, onların yaşamlarına kasteden bu karanlık mollalar rejimini ancak kadınının örgütlü mücadelesi sarsabilir. Kadınlar kendilerine dayatılan şeriat kanunlarını da rejimin kadın karşıtı temellerini de sorgulayarak ‘Jin, jiyan, azadi’ sloganlarıyla sokağa döküldüler. Kadınların saç telinden korkan bir rejim eninde sonunda kadınlarca yıkılmaya mahkumdur” diye ifade etti. 

 

‘DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

 

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ve baskının gittikçe arttığına dikkat çeken Bircan, Türkiye’de de kadınların buna maruz kaldıkları için bunu iyi anladıklarını söyledi. Bircan, “Biz KESK’li kadınlar olarak, İran’daki cinsiyetçi yasalara ve kadın düşmanı rejime karşı cesurca tavır alan ve hayatları pahasına risk alarak seslerini yükselten İran’daki kız kardeşlerimizin yanındayız. Özgürlük ve eşit bir yaşam için direnişlerine en derin dayanışma duygularımızla destek veriyoruz. Türkiye’deki tüm kadınların bu onurlu direnişe sahip çıkması için çağrıda bulunuyoruz. Sınırları aşan kadın mücadelesini İranlı kız kardeşlerimizin direnişlerinden ilham alarak büyütmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Yaşam hakkımızdan, giydiğimiz kıyafetleri seçme özgürlüğümüze kadar tüm hak ve özgürlüklerimiz için direnmeye devam edeceğiz” diye vurguladı.  

 

Editör: TE Bilişim