Gazete Emek- Öğretmenler, aralarında eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı çıkmak ve eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla 14 eğitim sendikasının çağrısıyla yarın tüm Türkiye’de iş bırakacak.


 

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, iş bırakma eylemi kararı alan 14 sendika arasında Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in yer almadığını hatırlatarak bu sendikalara üye öğretmenlere de iş bırakma eylemine katılım çağrısı yaptı. Sendikal anlamda koalisyonların örülmesi gereken bir dönemden geçildiğini savunan Kurul ayrıca sendikalarının kararına rağmen eyleme katılan her bir öğretmenin ÖMK’nin geri çekilmesi için büyük bir güç vermiş olacağını ifade etti.


 

YETKİLİ SENDİKADA İSTİFALAR YAŞANIYOR

Sosyal medya ve işyerlerinde öğretmenlerin sendikalara bir araya gelme çağrıları yaptığını hatırlatan Kurul, ÖMK’nin iptali ve yeni bir meslek kanunu için tüm eğitim sendikalarının katılımıyla yeni bir yasanın çıkartılması çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Sendikalarının tabandan gelen çağrıyla birleştiğini hatırlatan Kurul, “Türk Eğitim-Sen’e özellikle çağrıda bulunduk. Onların da kariyer basamaklarına itirazları vardı. Burada Eğitim-Bir-Sen’i yetkili sendika olarak bu kanunun geçirilmesini sağlayan, çıktıktan sonra eksiklerini görse bile ses çıkarmayan, bir tür uykuya yatan sendika olarak görüyoruz. Yine de açık çağrıda bulunduk gelmek isterlerse diye. Ciddi bir üye istifası söz konusu oldu her iki sendika için de. Çünkü öğretmenlerin taleplerine karşı samimi, açık bir cevap vermediler. Bu istifalara sosyal medyadan da şahit olduk hatta okul müdürlerinin istifaları engellemek için Eğitim-Bir-Sen’in kadrosu gibi çalıştığını biliyoruz. Baskı uyguluyor, ikna etmeye çalışıyor. İstifaların yarattığı kaygıyla bugün için sözde iş bırakma kararı aldılar. Bu kadar itirazları varsa 2 Kasım’da ortaklaşabilirlerdi” dedi.


 

SENDİKALAR ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISINI DUYMALI’

2 Kasım’da yapılacak iş bırakma eyleminin önemine dikkat çeken Kurul, “Bundan sonra birlikte olmak, birlikte mücadele etmek son derece kıymetli. Bütün öğretmenlerin açık bir itirazı var. Mesleğine, emeğine, onuruna, çalışma barışına yönelik tehdidin farkındalar. Bu bağlamda politik ve sendikal olgunluk çerçevesinde birleşik mücadelenin örülmesi gereken bir dönem. Çok zengin ve çeşitli ittifakların oluşturulması, sendikal anlamda koalisyonların örülmesi gereken bir dönem. Öğretmenlerin, ‘Birleşin, yan yana gelin’, ‘Ortak mücadele yürütün’ çağrılarını duymak gerekiyor” dedi.


 

Öğretmenlere ÖMK’ye ilişkin tepkilerini sendikalarına iletme çağrısı yapan Kurul, “Her sendikanın üyesi; işyeri temsilcilerini, şube başkanlarını sürekli olarak talepleriyle ilgili bilgilendirmeleri gerekir. Konuşmazlarsa, sessiz kalırlarsa öğretmenlerin onayladıklarını zannediyor bu sendikalar. 2 Kasım’daki eyleme bu sendikaların üyelerinin de katılımı söz konusu olursa ÖMK’nin geri çekilmesi konusunda büyük bir güç vermiş olacaklar. Tek tek üyelerin çok güçlü olduğu bir dönem. O güçle sendikalarını uyardıklarında çok daha güçlü biçimde mücadelemizi yürüteceğiz” diye konuştu.


 


 


 

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim