Gazete Emek- Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, ‘Eylül Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu paylaştı.

 

 

Durmuş, sağlıkta şiddettin Türkiye'nin kronikleşen sorunlarından biri olduğunu belirtti. Sağlık çalışanların tehdit edildiğini söyleyen Durmuş, “Yer, zaman ve kurban ayrımı yapmayan saldırganlar, sağlık çalışanları üzerinde korku ve endişe yaratmaya devam ediyor” dedi.

 

Sağlıkta şiddetle mücadeleye ortak sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Durmuş şunları ifade etti:

 

“Şiddet nedeniyle güven duygusunu zaman zaman kaybetmeye başlayan sağlık çalışanları, hayatlarından endişe duyarak şifa dağıtmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda hasta yakınlarının saldırgan tutumu, sağlık çalışanları arasında korkuya neden olmaktadır. Bu durum sağlık çalışanları arasında istifaların artmasının da en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, sağlıkta şiddet ciddi bir halk sağlığı sorununu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoğun iş yükü ve istihdam yetersizliği altında ezilen sağlık çalışanlarına yönelik empati kurulmalı, şiddet sonrası yaşanan kaotik ortamın sağlık hizmetini sekteye uğrattığı ve telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

 

Her kurum ve toplumun her bir ferdi bu vahim tablodan kendine pay çıkarmalıdır. Sağlıkta şiddetle mücadeleye ortak sahip çıkılmalıdır.”

 

Sağlıkta Şiddet Yasası'nın getirdiği cezai müeyyidelerin kararlılıkla uygulanmasının şiddetle mücadeleye büyük ivme kazandıracağını ayrıca tüm kurum ve kuruluşların iş birliğiyle sağlıkta şiddete karşı bir farkındalık kampanyası başlatılması gerektiğini belirten Durmuş, Eylül ayı raporunda yer alan detayları paylaştı. Durmuş şunları kaydetti:

 

“Eylül ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, 25 saldırganın neden olduğu 16 şiddet vakasında 24 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz.

 

Ay boyunca yaşanan 16 şiddet olayının 12’sine hasta ve hasta yakınları neden olurken, 2’sine kendini bilmez kişiler, 2’sine ise idareciler sebebiyet verdi.

 

Eylül ayında yaşanan şiddet vakalarının 10’u hem sözlü hem fiili, 5’i sözlü, 1 ise mobbing olarak vuku buldu.

 

Şiddet olaylarının 11’i hastanelerde, 1’i sahada, 1’i aile sağlık merkezinde yaşanırken, 1 olay sosyal medya, 2 olay ise SABİM üzerinden gerçekleşti.

 

GÜVENLİK GÖREVLİSİ HAYATINI KAYBETTİ

 

Ay boyunca yaşanan 16 şiddet olayında; 11 doktor, 7 güvenlik görevlisi, 2 hemşire, 2 acil tıp teknisyeni, 2 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu. Maalesef 1 güvenlik görevlisi ise hayatını kaybetti.

 

BEŞ SALDIRGAN TUTUKLANDI

 

Şiddet vakalarına sebebiyet veren 25 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 4 saldırgan serbest bırakıldı. 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 5 saldırgan ise tutuklandı. 1 saldırgan çalıştığı kurumdaki görevinden uzaklaştırıldı.

 

İKİ DAVA KARARA BAĞLADI

 

Adli mercilerin verdiği kararların sağlıkta şiddeti caydırıcı etkisi olması gerektiğine inanıyoruz. Eylül ayında karara bağlanan 2 davanın tüm Türkiye’ye örnek teşkil etmesini ümit ediyoruz. Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde görevli bir doktora hareket eden şahıs, 10 bin 600 TL adli para cezasına çarptırıldı. Diğer davada ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki tedavisi sırasında eşinin canını acıttığı gerekçesiyle doktora saldıran sanık ise 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.


 

Editör: TE Bilişim