Gazete Emek-  İstanbul Tabip Odası (İTO), öldürülen hekimleri anan ve sağlıkta şiddete karşı çıkan sağlık emekçilerine yönelik soruşturma açılmasını protesto etti. Açıklamada "Hekimlere bu yüzden soruşturma açılması utanç vericidir” denildi.

BİZİ DEĞİL SALDIRGANLARI YARGILAYIN”

Cağaloğlu’ndaki İTO binasında yapılan açıklamada konuşan İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, öldürülen hekimin anısına sahip çıkmak ve sağlıkta şiddeti protesto etmek için yürüyüş yapan hekimlerin değil saldırganların yargılanması gerektiğini söyledi. Doktorların, sağlık emekçilerinin görevleri başında öldürülmesini engelleyemeyenlerin, tepkilerini gösteren hekimlere jet hızıyla soruşturmalar açmayı, savcılık üzerinden ifadeye çağırmayı marifet sandığını belirten Oruç “Başka hekimler- sağlık çalışanları ölmesin diye meşru tepkiyi, yürüyüşü suç kapsamına sokmaya kimsenin hakkı yoktur. Her an öldürülme riskine maruz kalarak çalıştırılmaya karşı haklı öfkemiz suç kapsamına alınamaz” dedi.

BU DA ŞİDDETİN BAŞKA BİR YÖNÜ”

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan da Türkiye’de sağlık ortamının şiddet sarmalı içinde olduğuna dikkat çekerek “Her gün onlarca şiddet haberi alıyoruz. Bu kez meslektaşlarını kaybeden hekimler öfkesini dile getirmek istedi ve engellendi. Üstelik engellenmenin ötesinde hekimlere, sağlık çalışanlarına biber gazıyla polis kalkanıyla müdahale edildi. Haksızlığa uğrayanlara bu kez de soruşturmaya açılıyor. Bu da hekimlere yönelik şiddetin başka bir düzeyi” dedi.

BURADAN BİR SUÇ ÇIKMAZ”

Hakkında soruşturma açılanlardan olan diş hekimi Emre Kırmızıtaş, sağlıkta şiddetin maalesef iktidarın politikaları sonucu adeta salgın haline geldiğine vurgu yaparak “Bunun da son kurbanlarından biri Konya'daki meslektaşımız Ekrem Karakaya olmuştu. Biz de o gün şiddeti ve yaşanan cinayeti protesto etmek için çabaladık. Geçtiğimiz haftalarda bize bir tebligat ulaştı, soruşturma ve yargı sürecinin başlatıldığını öğrendik. Buradan bir suç çıkmaz. Bir suç aranacaksa şiddeti yaratan koşulları oluşturanlara bakmak lazım” dedi.

ALNIMIZ AÇIK, KENDİMİZİ SAVUNURUZ”

Dr. Osman Öztürk de hakkında soruşturma açılan başka bir doktor. Öztürk, Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesinden sonra Esenyurt Devlet Hastanesi'nde bir güvenlik görevlisinin boğazının kesilerek öldürüldüğünü hatırlatarak “Bunları engellemeyenler bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunuyor. Biz her zaman bu tepkiyi gösterdik, göstermeye devam edeceğiz, dava açılır mahkemelere de çıkılır, bizim alnımız açık, kendimizi savunuruz” dedi. Kendisine ‘bakan istifa’ diye slogan attırdın mı?’ diye sorulduğunu belirten Öztürk “Attırdım, başka sloganlarda attırdım. Bu ülkede bu kadar hekim, sağlık çalışanı öldürülüyorsa ve bir bakan hala orada duruyorsa tabii ki bakanın istifasına o gün de istemiştik, bugün de istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim