Gazete Emek- CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bu yıl 1 Ocak-15 Şubat arasında 12 bin 985 çalışanın Kod-29’la işten çıkarıldığını, bunun da her gün ortalama 289 emekçinin Kod 29 ile işine son verildiği anlamına geldiğini söyledi.

CHP’li Güzelmansur Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığı bilgileri paylaşarak, pandemiyle mücadele içinde geçen 2020’de 176 bin 662 işçinin Kod 29 ile işten atıldığını aktardı.

Kod 29’un işten çıkarma yasağını delmenin yolu olarak kullanıldığını söyleyen Güzelmansur “İşten çıkarma yasağının olduğu 2020’de her gün ortalama 491 çalışan Kod 29’la işten atılmış” dedi.

BELLİ KURALLARA BAĞLANMALI

Kod-29’un suiistimal edilmemesi ve birtakım kurallara bağlanması gerektiğine dikkat çeken Güzelmansur “Kod 29 ile işten çıkarılan bir kişi kıdem tazminatı alamaz, ihbar tazminatı alamaz, işsizlik maaşından yararlanamaz. Dahası yeniden iş bulmasını çok zorlaştırır. İyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranış sebebiyle işten çıkarmanın adı olan Kod-29, işçi açısından doğurduğu bu olumsuzluklar nedeniyle belli kurallara bağlanmalı. Sadece işverenin beyanıyla işlem yapılmamalı, ispat yükümlülüğü uygulanmalı, SGK işverenin iddialarının doğruluğunu tespit ettikten sonra Kod 29’u devreye almalı” dedi.

KOD 29 NEDİR?

Türk iş yasalarına işveren, iş akdini feshettiği işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirim yapıyor.

Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretliyor.

29 numaralı kod da bu kodlardan biri.

29 kodu, "İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi" anlamına geliyor.

Bir işverenin, işçisini bu kod ile işten çıkarabilmesi için 4857 İş Kanunu'nun ilgili bendi kapsamındaki fiillerden birini işlemesi gerekiyor.

KOD 29'LA İŞTEN ÇIKARILMANIN SONUÇLARI NELER?

Kod 29 ile işten çıkarılan çalışanlar; kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı haklardan faydalanamıyor.

Ayrıca işçi, işsizlik ödeneği de alamıyor.

Zira, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), ödenek için başvuru yapan işssiz kişinin işten ayrılış bildirgesindeki kod numarasına bakıyor ve burada Kod 29 varsa işsizlik maaşı ödemiyor.

İçeriği nedeniyle kod ile işten çıkarılan bir kişi, yeni bir iş ararken de fazladan sorun yaşayabiliyor.

Kaynak: Bianet 

Editör: TE Bilişim